Σιμιγδαλένιο κέικ της Ανατολικής Μεσογείου με γλάσο χουρμάδων!

Τα λόγια είναι περιττά...
Τα γλυκά των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, συχνά, έχουν σαν βασικά συστατικά το σιμιγδάλι και τα φιστίκια και μουσκεύονται με σιρόπι. Οι χουρμάδες είναι ένα προϊόν που υπάρχει σε αφθονία στις χώρες αυτές κι επειδή περιέχουν πολλή ζάχαρη είναι ιδανικοί για γλάσο στο συγκεκριμένο κέικ. 
Για να εξισορροπηθεί η γλύκα των χουρμάδων έρχεται ένα ζουμερό γλυκολέμονο (λάιμ) και μας δανείζει το χυμό του (ευτυχώς χωρίς τόκο...εντελώς αφιλοκερδώς). Διαβάστε τη συνταγή και θα καταλάβετε τί εννοώ όταν λέω ότι τα λόγια είναι περιττά... είναι από εκείνα τα κέικ που δεν μπορείς να τους αντισταθείς και που η εξωτική τους γεύση σε συνεπαίρνει ή καλύτερα σε ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά!
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
125 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
360 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
90 γρ. ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης
2 κ.γλ. μπέικιν
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
185 γρ. γιαούρτι
125 ml γάλα
Ξύσμα από 2 γλυκολέμονα
Για το γλάσο χουρμάδων
200 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι σε κομμάτια
185 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
185 ml νερό 
Χυμό από 2 γλυκολέμονα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και καλύπτουμε ένα τετράγωνο ταψάκι 23 εκ. με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το σιμιγδάλι, τα φιστίκια, το μπέικιν και τη σόδα φαγητού.
Βάζουμε το μαλακό βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λάιμ (γλυκολέμονου) στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε το μίγμα σιμιγδαλιού και το γιαούρτι εναλλάξ στο υπόλοιπο μίγμα, χτυπώντας συνεχώς.
Τέλος, προσθέτουμε και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το τελικό μίγμα, που είναι παχύρρευστο.
Μεταφέρουμε στο ταψάκι και ψήνουμε για 40 λεπτά, ελέγχοντας με τον γνωστό τρόπο (βυθίζοντας ένα μαχαίρι που πρέπει να βγαίνει καθαρό).
Για το γλάσο χουρμάδων
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το χυμό των γλυκολέμονων και τους χουρμάδες και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, περίπου.
Ύστερα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε σιγανή φωτιά ακόμη 5-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι χουρμάδες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σύνθεση του κέικ
Φτιάχνουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε το γλάσο χουρμάδων.
Ετοιμάζουμε και αφήνουμε το γλάσο για 15-20 λεπτά να κρυώσει.
Περιχύνουμε μ' αυτό το κέικ και το σερβίρουμε μόνο του ή με κρέμα σαντιγύ και λίγα τριμμένα φιστίκια.
Πηγή: "Είναι γλύκισμα", εκδόσεις "Μοντέρνοι καιροί"

9 σχόλια:

  1. ότι πρέπει με το καφεδάκι μου!!!
    γεια στα χερια σου !!!

    φιλια πολλά και καλό απόγευμα

    Μaria B.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις πήρα ένα χαρτί από την διαιτολόγο μου, που μέσα τέτοιο γλυκάκι δεν γράφει... να της το γυρίσω πίσω και να της πω να το συμπεριλάβει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως τα λόγια είναι περιττά!!!! σσσσλουρπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντιγράφω σαν τρελλή για να το κάνω..ίναι η αδυναμία του άνδρα μου το ραβανί και ο χουρμάς!!!Έτσι και δεν το πετύχωωωω..την έχεις βάψει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αντέγραψα κι εγώ, αλλά εγώ δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα μου πετύχει!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα γιατί μου το κάνεις αυτό βραδυάτικα???
    Με βάζεις σε πειρασμό... ευτυχώς που δεν έχω χουρμάδες γιατί θα το έφτιαχνα τώρα κιόλας...

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μου αρέσει το κέικ σου αλλά δεν έχω χουρμάδες...
    αν βάλω βερύκοκα λες να παρεξηγηθεί το κέικ...???
    θα το δοκιμάσω και θα σου πω...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντι χουρμάδες θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποιο άλλο ξερό φρούτο; Π.Χ. σύκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Maria B., Penelope, Asteri, Painter, ΕΛΕΝΑ ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια... δοκιμάστε το και θα δείτε!

    Αχτίδα δεν υπάρχει λόγος να μη πετύχει... είναι ένα απλό κέικ. Εξ άλλου μια foodblogger μπορεί να διακρίνει αμέσως εάν μια συνταγή είναι πετυχημένη. Δεν συμφωνείς;

    SpIrToKoYto,Vita το γλάσο μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε ξερό φρούτο αλλά και νωπό σαν μαρμελάδα απλώς δοκιμάστε το στην ζάχαρη μήπως χρειάζεται λίγο παραπάνω γιατί ο χουρμάς είναι πολύ γλυκός κι έτσι η πολλή ζάχαρη είναι περιττή.
    Καλό βράδυ σε όλες κι ευχαριστώ για την επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!