Χουνκιάρ Μπεγεντί... το απόλυτο φαγητό της εποχής!


Το χουνκιάρ μπεγεντί είναι ένα καθαρά πολίτικο πιάτο και μάλιστα από τους πρωταγωνιστές της πολίτικης κουζίνας.
Μια ιστορία λέει ότι είναι έμπνευση των μαγείρων του Σουλτάνου κάπου γύρω στα 1630... έτσι απλά, ενώ ετοίμαζαν το καθημερινό γεύμα.
Κάποια άλλη πρεσβεύει ότι δημιουργήθηκε, όταν η γυναίκα του Ναπολέοντα του τρίτου, αυτοκράτειρα Ευγενία, θα έκανε την επίσκεψή της στο Τοπ Καπί, στα μέσα του 19ου αιώνα. Μάλιστα, λέγεται ότι, ήταν η ίδια η Ευγενία που ζήτησε τον πουρέ μελιτζάνας. Φυσικά, αφού ετοίμασαν το συγκεκριμένο πιάτο... το δοκίμασε ο Σουλτάνος που  ευχαριστήθηκε τόσο που οι μάγειρες της εποχής το ονόμασαν "Χουνκιάρ Μπεγεντί" που σημαίνει "ο αυτοκράτορας ευχαριστήθηκε".
Όποια πάντως κι αν είναι η αληθινή ιστορία, ακόμη κι αν το πιάτο αυτό ήταν η έμπνευση της στιγμής κάποιου απλού μάγειρα, είναι τόσο νόστιμο που άξιζε πραγματικά να μείνει στην ιστορία.
Το πραγματικό χουνκιάρ μπεγεντί φτιάχνεται με αρνάκι (κι όχι με μοσχαράκι), το κρέας του είναι πολύ ψημένο, οι μελιτζάνες ψημένες και καπνισμένες στα κάρβουνα ενώ περιέχει βούτυρο και όχι μαργαρίνη ή ελαιόλαδο.
Φυσικά, στη συνταγή που σας δίνω έκανα κάποιες αλλαγές για να το "βάλω" στα δικά μας γευστικά και υγιεινά πλαίσια... δηλαδή, χρησιμοποίησα μοσχαράκι, ελαιόλαδο και οι μελιτζάνες είναι ψημένες στο γκριλ γιατί δεν προλάβαινα να ανάψω το μπάρμπεκιου αλλά, παρ΄όλα αυτά, το φαγητό έγινε υ π έ ρ ο χ ο!!!
Όσο για τις αλλαγές, μπορείτε να μην τις εφαρμόσετε και να χρησιμοποιήσετε τα υλικά και τον τρόπο ψησίματος της μελιτζάνας που έχει η αυθεντική συνταγή... 
Ας το ετοιμάσουμε λοιπόν...
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1.5 - 2 κιλά μοσχαράκι σπάλα, σε κομμάτια
3 μεγάλες ντομάτες ώριμες 
250 γρ. χυμό ντομάτας (1 συσκευασία) 
2 κρεμμύδια ξερά
1 καρότο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί ξηρό
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1/2  κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. ρίγανη
Μερικά σπυριά μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 ποτηράκι ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαργαρίνη Super Fresco
Για τον πουρέ μελιτζάνας  
6-7 μελιτζάνες φλάσκες
χυμό από 1 λεμόνι
4 κ.σ. μαργαρίνη Super Fresco
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ. γάλα 
2 /3 φλ. κρέμα γάλακτος
1 φλ. κεφαλοτύρι ή πεκορίνο Αμφιλοχίας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Ελάχιστο αλάτι 
Φρεσκοτριμμένο κόκκινο ή τρίχρωμο πιπέρι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Βάζουμε τις ντομάτες (ξεφλουδισμένες εάν θέλουμε), το καρότο και τα κρεμμύδια στο multi να πολτοποιηθούν τόσο καλά που να φαίνεται... ένας απλός χυμός ντομάτας.
Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε να σωταριστεί με το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου.
Μόλις το κρέας ροδίσει, το σβήνουμε με το κρασί και το βαλσαμικό ξίδι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά και το χυμό ντομάτας.
Βάζουμε το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 1 ώρα, περίπου (ο ακριβής χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα του κρέατος).
Κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, προσέχουμε ώστε το κρέας να μην μείνει χωρίς νερό και καεί... έτσι όταν χρειάζεται, ξαναπροσθέτουμε, λίγο-λίγο, νερό.
Στη μία ώρα, ελέγχουμε εάν το κρέας έχει μαλακώσει και ρίχνουμε το αλάτι.
Αφήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά, ώστε να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το φαγητό μας με τα υγρά του.
Για τον πουρέ μελιτζάνας
Ψήνουμε από την προηγούμενη (για δική μας ευκολία) τις μελιτζάνες, είτε στο γκριλ είτε σε μπάρμπεκιου (για να καπνιστούν) μέχρι να μαλακώσουν.
Τις αφήνουμε για 5 λεπτά και τις κλείνουμε μέσα σε μπολ τροφίμων για να ξεφλουδιστούν εύκολα. 
Μετά από μία ώρα ή την άλλη μέρα τις ξεφλουδίζουμε.
Τις βάζουμε στο multi, τις πολτοποιούμε και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. 
Εάν φτιάξουμε τον πουρέ την επόμενη μέρα, κρατούμε τις μελιτζάνες στο ψυγείο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα γάλακτος να ζεσταθούν λίγο    (ώστε να είναι χλιαρά). Μόλις ζεσταθούν τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. 
Βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα τις 4 κ.σ. μαργαρίνη Super Fresco (με άρωμα βουτύρου) και τις ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά, τις 4 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγο, ώστε αυτό να σωταριστεί.
Τέλος, προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό μίγμα γάλακτος και κρέμας γάλακτος, ανακατεύοντας με τον αναδευτήρα χειρός, για να μην σβωλιάσουν.
Μόλις το μίγμα μας είναι έτοιμο, προσθέτουμε και τον  πουρέ της μελιτζάνας, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να πάρει μια-δυό βράσεις.
Μόλις ομογενοποιηθεί και κοχλάσει το μίγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ανακατεύοντας το κεφαλοτύρι ή το πεκορίνο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι όσο θέλουμε και φρεσκοτριμμένο κόκκινο ή τρίχρωμο πιπέρι.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να πήξει περισσότερο και σερβίρουμε με το κοκκινιστό κρέας.
Τώρα που οι μελιτζάνες είναι στα "καλύτερά" τους, δοκιμάστε το... είναι πραγματική ευδαιμονία... και ο ουρανίσκος σας θα σας ευγνωμονεί.
Να έχετε ένα καλό Σαββατόβραδο και ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!! 
Tante Kiki
7 Comments
No