Κεφτεδάκια με κρεμμύδια ή πασά κεφτέ... ένα ντόπιο φαγητό που έφτιαχνε η γιαγιά μου

Τον τελευταίο καιρό, ασχολούμαι συνέχεια κυρίως με γλυκά... μου έχει "βγεί" όλη η γλυκομανία... έτσι σκέφτηκα σήμερα να παρουσιάσω ένα φαγητό ντόπιο της Μακεδονίας, που είναι ολοφάνερο ότι είναι επηρρεασμένο από την Ανατολή αλλά και που περίμενε να δεί το "φως της δημοσιότητας" πάνω από ένα μήνα. Είναι φαγητό που τρώγεται εύκολα ζεστό, χλιαρό αλλά και κρύο και είναι πράγματι πολύ πολύ νόστιμο αν και όταν ήμουν μικρότερη δεν ήταν από τα φαγητά που έτρωγα εύκολα! Οι καιροί, όμως αλλάζουν, εμείς ωριμάζουμε μεγαλώνοντας και αποξκτούμε μεγαλύτερη γευστική ποικιλία, τουλάχιστον έτσι συνέβη με μένα. Περνάω όμως στη συνταγούλα μας, που δεν θα σας απογοητεύσει!!
ΥΛΙΚΑ
για τα κεφτεδάκια
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4 φέτες ξερού ψωμιού (χωρίς την κόρα) μουσκεμένες σε νερό και στραγγισμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αβγό
2 κ.σ. γιαούρτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. κύμινο
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 κ.σ. ξίδι ή χυμό λεμονιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για το φαγητό
1 1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 πιπεριές κόκκινες (Φλωρίνης) κομμένες σε κυβάκια
2 ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
1 συσκευασία χυμό ντομάτας (ντοματάκια κονκασέ) (250 γρ.)
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
μερικά σπυριά μπαχάρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
για τα κεφτεδάκια
Φτιάχνουμε πρώτα τα κεφτεδάκια, ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί.
Τα πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια, μακρόστενα ή μπαλάκια στρογγυλά δεν έχει σημασία.
Εάν θέλουμε τα τηγανίζουμε λίγο σε ελαιόλαδο (αλευρωμένα ή όχι).
Εάν όχι, τα αλευρώνουμε και τα ρίχνουμε έτσι στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Εάν δεν τα τηγανίσουμε γίνονται πιο μαλακά και αφράτα (η διαφορά φαίνεται).
για το φαγητό
Βάζουμε τα κρεμμύδια σε φέτες με λίγο νερό, στην κατσαρόλα και αφού πάρουν μια βράση ρίχνουμε το νερό.
Βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια το ελαιόλαδο, τα καρότα, τις πιπεριές και τα αφήνουμε να σωταριστούν για λίγο (όσο είναι δυνατόν γιατί τα κρεμμύδια έχουν υγρά).
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει το φαγητό μια βράση. 
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, τον χυμό ντομάτας, το μαϊντανό, τη δάφνη, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο και ένα ποτήρι νερό.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά και μετά ρίχνουμε και τα κεφτεδάκια.
Βράζουμε το φαγητό μας σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην τελειώσει το νερό, οπότε και το αναπληρώνουμε, για 60-70 λεπτά.
TIPS
* Το ίδιο φαγητό, εάν το μαγειρέψουμε στη χύτρα ταχύτητος, χρειάζεται 45 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να "σφυρίζει" η χύτρα μας και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.
* Μπορούμε να σερβίρουμε με 1 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι που το έχουμε αρωματίσει με λίγο σκόρδο.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!

8 σχόλια:

  1. Τα κεφτεδάκια με σάλτσα είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά οπότε να είσαι σίγουρη πως αυτό θα το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτό είναι το φαγητό των γαμπρών, μαζί με τον καφέ ερχόταν και το πιάτο (αντί για κουλουράκι, χαχα, ακόμη θυμάμαι τον ξάδελφο μου να λέει στη γιαγιά του, φέρε έναν καφέ και καμιά μπριζόλα από το μεσημέρι!!!!, τόσο αστείο του φαινόταν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν..αυτό δεν τ ήξερα και θα το κάνω , μάλιστα αν το γαρνίρεις και με πατετούλες τηγανιτές..Ο Δημήτρης κάνει έτσι το..στιφάδο.Το χτησιμοποιεί όχι σαν κύρθιο πιάτο μα σαν γαρνίρισμα για ρύζι ή πατάτες τηγανιτές..ΈΤΣΙ ακριβώς γλυκειά μου...μπαίνουν τα κιλά στη ..πόρτα σου και δεν προλαβαίνεις να τα αρπάξεις απο το αυτί και να τα πετάξεις έξω..Καλημέρα όλη μέρααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ μου αρέσει το φαγάκι σου σήμερα αλλά το μυαλό μου έχει κολλήσει στο προηγούμενο κέικ μόκα, χαχα!
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μοναδική συνταγή όπως μία πραγματική και όχι γιαλαντζι νυκοκοιρα ξέρει να την φτιάνει! Για γαμπρούς και καφέδες δε ξέρω, αλλά γειας τα χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Poli oraio Kiki, to exo di kai sta horis tis Florinas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το έφταχνε η γιαγιά μου, αγαπητή Κική, η μαμά μου δεν το έφτιαχνε και έτσι ψάχναμε με την αδερφή μου κάποιες λεπτομέρειες που δε θυμόμασταν για να το φτιάξουμε ολόιδιο. Το έφτιαχνε καταπληκτικό.Διαφωνούσαμε δε, με την ξαδέρφη μας αν μπαίνει ρύζι στα κεφτεδάκια(εκείνη ισχυρίζεται ότι γίνεται όπως στα γιουβαρλάκια με ρύζι). θα το φτιάξω και θα σου πω. Με τη διαφορά ότι η γιαγιά μου δεν έβαζε πιπεριές και καρότο από ότι θυμάμαι. Παραλαγές βέβαια υπάρχουν πολλές. Τα λέμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!