Τον τελευταίο καιρό, ασχολούμαι συνέχεια κυρίως με γλυκά... μου έχει "βγεί" όλη η γλυκομανία... έτσι σκέφτηκα σήμερα να παρουσιάσω ένα φαγητό ντόπιο της Μακεδονίας, που είναι ολοφάνερο ότι είναι επηρρεασμένο από την Ανατολή αλλά και που περίμενε να δεί το "φως της δημοσιότητας" πάνω από ένα μήνα. Είναι φαγητό που τρώγεται εύκολα ζεστό, χλιαρό αλλά και κρύο και είναι πράγματι πολύ πολύ νόστιμο αν και όταν ήμουν μικρότερη δεν ήταν από τα φαγητά που έτρωγα εύκολα! Οι καιροί, όμως αλλάζουν, εμείς ωριμάζουμε μεγαλώνοντας και αποξκτούμε μεγαλύτερη γευστική ποικιλία, τουλάχιστον έτσι συνέβη με μένα. Περνάω όμως στη συνταγούλα μας, που δεν θα σας απογοητεύσει!!
ΥΛΙΚΑ
για τα κεφτεδάκια
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4 φέτες ξερού ψωμιού (χωρίς την κόρα) μουσκεμένες σε νερό και στραγγισμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αβγό
2 κ.σ. γιαούρτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. κύμινο
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 κ.σ. ξίδι ή χυμό λεμονιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για το φαγητό
1 1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 πιπεριές κόκκινες (Φλωρίνης) κομμένες σε κυβάκια
2 ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
1 συσκευασία χυμό ντομάτας (ντοματάκια κονκασέ) (250 γρ.)
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
μερικά σπυριά μπαχάρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
για τα κεφτεδάκια
Φτιάχνουμε πρώτα τα κεφτεδάκια, ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί.
Τα πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια, μακρόστενα ή μπαλάκια στρογγυλά δεν έχει σημασία.
Εάν θέλουμε τα τηγανίζουμε λίγο σε ελαιόλαδο (αλευρωμένα ή όχι).
Εάν όχι, τα αλευρώνουμε και τα ρίχνουμε έτσι στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Εάν δεν τα τηγανίσουμε γίνονται πιο μαλακά και αφράτα (η διαφορά φαίνεται).
για το φαγητό
Βάζουμε τα κρεμμύδια σε φέτες με λίγο νερό, στην κατσαρόλα και αφού πάρουν μια βράση ρίχνουμε το νερό.
Βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια το ελαιόλαδο, τα καρότα, τις πιπεριές και τα αφήνουμε να σωταριστούν για λίγο (όσο είναι δυνατόν γιατί τα κρεμμύδια έχουν υγρά).
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει το φαγητό μια βράση.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, τον χυμό ντομάτας, το μαϊντανό, τη δάφνη, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο και ένα ποτήρι νερό.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά και μετά ρίχνουμε και τα κεφτεδάκια.
Βράζουμε το φαγητό μας σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην τελειώσει το νερό, οπότε και το αναπληρώνουμε, για 60-70 λεπτά.
TIPS
* Το ίδιο φαγητό, εάν το μαγειρέψουμε στη χύτρα ταχύτητος, χρειάζεται 45 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να "σφυρίζει" η χύτρα μας και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.
* Μπορούμε να σερβίρουμε με 1 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι που το έχουμε αρωματίσει με λίγο σκόρδο.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!