Λαχανικά γεμιστά με κιμά... ο βασιλιάς του ελληνικού καλοκαιριού.


Η οικογενειακή συνταγή της γιαγιάς και της μαμάς μου...
Οι γεμιστές πιπεριές και ντομάτες είναι, νομίζω, όχι απλά ένα διαχρονικό φαγητό στην Ελλάδα αλλά πολύ περισσότερο...ο βασιλιάς των κλασσικών πιάτων.
Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι και "τα γεμιστά" όπως τα λέγαμε στην οικογένεια, χωρίς να διευκρινίζουμε τί λαχανικά αφορούσε αυτή η λέξη. Βέβαια, η συγκεκριμένη συνταγή είναι η δεύτερη στο "top ten" των προτιμήσεών μου μια και η πρώτη είναι "τα γεμιστά" χωρίς κιμά ή αλλιώς λαδερά ή αλλιώς "ορφανά" όπως τα λένε κάποιοι (αν κα δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η λέξη γιατί συνειρμικά με μεταφέρει στα "ορφανά" παιδιά, όρος που ποτέ δεν μου άρεσε). 
Εν πάσει περιπτώσει, τα γεμιστά λαχανικά είναι νομίζω πρώτα στη προτίμηση πολλών ατόμων και δεν παίζει κανένα ρόλο εάν είναι κλασσικά ή πολύ γνωστά ως φαγητό. Όσες φορές και να φάει κάποιος... ένα είναι σίγουρο...ότι θέλει κι άλλο!
Η συνταγή αυτή είναι ακριβώς η συνταγή που έφτιαχνε η γιαγιά μου και φτιάχνει ακόμα η μαμά μου... κλασσική και ανεπανάληπτη, παραδοσιακή συνταγή από εκείνες που πηγαίνουν από γενιά σε γενιά.
ΥΛΙΚΑ
18-20 κομμάτια (ντομάτες - πιπεριές - κολοκυθάκια - μελιτζάνες λεπτές - κολοκυθοανθούς)
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κ.σ. ρύζι καρολίνα για κάθε κομμάτι (δηλαδή 10 κ.σ. ρύζι καρολίνα)
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια 
Το εσωτερικό από τις ντομάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. τσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. ελαιόλαδο για κάθε κομμάτι (δηλαδή 20 κ.γλ. ελαιόλαδο)
3-4 πατάτες μέτριες σε φέτες
Αβγολέμονο (προαιρετικά)
2 αβγά
χυμό από 1 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε το επάνω μέρος από τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Αδειάζουμε με ένα κουταλάκι τις ντομάτες, βάζουμε το εσωτερικό τους σε ένα μπολ και τις πασπαλίζουμε (εσωτερικά) με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη.
Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές.
Κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες και με κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους. Το βάζουμε για μισή ώρα μέσα σε νερό με αλάτι και μετά το αφήνουμε στο μπολ με το εσωτερικό από τις ντομάτες.
Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση. Αφαιρούμε, επίσης, το εσωτερικό τους και το βάζουμε κι αυτό στο μπολ.
Εάν οι ντομάτες είναι πολλές κρατούμε μερικά από τα εσωτερικά τους για να τα βάλουμε στο ταψί και να περιχύσουμε τα γεμιστά λαχανικά και τις πατάτες... διαφορετικά πολτοποιούμε 1-2 μέτριες ντομάτες για τον ίδιο λόγο.
Πολτοποιούμε στο multi το εσωτερικό από τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες μαζί με τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο μπολ, στο οποίο θα ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Στο ίδιο μπολ, προσθέτουμε τον κιμά, το μαϊντανό, τον δυόσμο, το ρύζι, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα λαχανικά μας.
Τα τοποθετούμε δίπλα δίπλα, έτσι ώστε να "σφηνώσουν" για να μην πέσουν και χυθεί η γέμιση.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τις πατάτες. Τις βάζουμε ανάμεσα στα λαχανικά μας.
Τα ραντίζουμε με το χυμό ντομάτας και λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. 
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε όλα τα γεμιστά λαχανικά εκτός από τις ντομάτες. 
Ψήνουμε για άλλα 40-50 λεπτά (περίπου, ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να ροδοκοκκινήσουν και από την άλλη πλευρά και να μείνουν με το λάδι τους και λίγο ζουμάκι.
Αβγολέμονο (προαιρετικό)
Χτυπούμε τα 2 αβγά με το χυμό του λεμονιού και λίγο από το ζουμάκι του φαγητού που έχουμε αφαιρέσει από το ταψί τη στιγμή που θα τα "αναποδογυρίσουμε".
Περιχύνουμε με το αβγολέμονο τα γεμιστά και τα ψήνουμε για 20 λεπτά (περίπου) μέχρι να σχηματιστεί κρούστα.
Προσωπικά εγώ, τα προτιμώ χωρίς αβγολέμονο!
Καλή όρεξη!!!!
Tante Kiki
3 Comments
No