Τυροπιτάκια φούρνου, μικρά και ...στρουμπουλά φτιαγμένα με ζύμη γιαουρτιού!

Τώρα που καλοκαίριασε, οι εκδρομές και τα πικνίκ είναι πολύ συχνά... γι αυτό χρειαζόμαστε μερικά σνακ εύκολα και νόστιμα αλλά πάντα σπιτικά για να είναι και υγιεινά! Ποιός, μεγάλος ή μικρός, θα μπορούσε να αντισταθεί σ'αυτά τα τυροπιτάκια; Μάλλον κανένας! 
Δοκιμάστε τα κι εσείς και θα δείτε... θα γίνουν από τα αγαπημένα σας...
ΥΛΙΚΑ για 50-60 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους
για τη ζύμη
1 ποτήρι γιαούρτι 
1 ποτήρι βούτυρο λυωμένο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 1/2 κ.γλ. μπέικιν 
2 αβγά
1 κ.γλ. κοφτή αλάτι
2 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
για τη γέμιση
350 γρ. τυρί φέτα τριμμένη στον τρίφτη
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης
1-2 αβγά (προαιρετικά)
100 γρ. γιαούρτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα μπαχάρι (προαιρετικά)
για το αβγούλωμα
1 αβγό
λίγο αλάτι
1-2 κ.σ. νερό ή γάλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο.
Χτυπούμε για λίγο, με τον αβγοδάρτη, το λιωμένο βούτυρο με τα αβγά.
Προσθέτουμε στη λεκανίτσα με το αλεύρι, το μπέικιν, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, την τριμμένη γραβιέρα, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Την αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα, περίπου.
Ανοίγουμε φύλλο, όχι πολύ λεπτό και με ένα κουπ-πάτ κόβουμε στρογγυλούς δίσκους.
Βάζουμε σε κάθε έναν από τους δίσκους, μια κουταλιά του γλυκού γέμιση τυριού και κλείνουμε το τυροπιτάκι σε μισοφέγγαρο, βρέχοντας την άκρη του με λίγο νερό για να κολλήσουν οι άκρες.
Τέλος του κάνουμε σχέδια στην άκρη με ένα μικρό πηρούνι για να είναι εμφανίσιμο.
Αφού τελειώσουμε τα τυροπιτάκια, τα αλείφουμε με το μίγμα από το αβγό με το νερό ή το γάλα και το αλάτι και τα βάζουμε στο φούρνο, για 15-25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος και το φούρνο, έως ότου ροδοκοκκινήσουν.
TIPS
* Μπορούμε αντί για γιαούρτι να βάλουμε στη ζύμη αλλά και στη γέμιση γάλα. Τότε η ζύμη γίνεται πιο μαλακιά αντί για τραγανή.
* Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε τη γέμιση χωρίς αβγά, χωρίς να χάσουν την συνεκτικότητά τους.
* Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε τα τυροπιτάκια με το ειδικό εργαλείο-φόρμα που φαίνεται στην φωτογραφία.

12 σχόλια:

  1. Δεν αντιστέκομαι σε ένα τυροπιτάκι.Ή μήπως να τα κάνω δύο; Πιστεύω να φτάσουν γιά όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ils ont l'air TRES TRES bons!!!!!!!!! Μου αρεσει που ειναι σαν Κουρου...και οχι σφολιατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλασσικό, "μαμαδίστικο" τυροπιτάκι! Ποιος μπορεί να του αντισταθεί;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. με την κούραση που έχω τώρα έπρεπε να μένουμε πιο κοντά για να κεραστώ πραγματικά!!! πεθαίνω για λίγα με μια κρύα μπυρίτσα, δε με βαστούν τα πόδια μου και πείνασα!!!!!

    είναι αγαπημενα της οικογένειας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, περάστε να σας κεράσω τυροπιτάκια μαμαδίστικα των παιδικών μας χρόνων (και όχι μόνον)... ό,τι πρέπει για τον καφέ! Καλή σας μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kalimera sas!ta klasika ayta tyropitakia ine ta agapimena mas!!den antistekome kai perno apo to nostimo ayto kerasma!!gia sta xeria sas!!
    kali sinexeia tia kyriakis sas euxome!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πέμπτη και Παρασκευή έφτιαξα 4 ταψιά τυροπιτάκια για τον ανηψιό που τους έχει τεράστια αδυναμία, δεν μας άφηνε να ακουμπήσουμε
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο μπράβο !!!!!τέλεια...αλλά δεν βλέπω το εργαλείο που τα φτιάχνουμε....όμως κι ετσι μου έγιναν πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα! Μπορούμε να τα φτιαξουμε και να τα βαλουμε καταψυξη για να τα ψησουμε αλλη στιγμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα έφτιαξα πολύ ωραία,μου βγήκαν 36 όχι 50-60 που γράφει ή συνταγή και δεν τα έκανα πολύ μεγάλα,είναι τελεία! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!