Κανελόνια με κιμά και ροζ μπεσαμέλ...γευθείτε τα μέχρι τη τελευταία μπουκιά!


Κλασσική συνταγή, διαχρονικό πιάτο αλλά  και πεντανόστιμο! Ένα φαγητό που μικροί και μεγάλοι δεν αρνούνται ποτέ, χειμώνα ή καλοκαίρι, που δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι. Εάν παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν απολαύσει τη γευστική του γοητεία...ας σπεύσουν! 

Τα κανελόνια είναι πολύ ιδιαίτερα ζυμαρικά και μπορούν να σταθούν άνετα και σ' ένα τραπέζι φιλικό ή γιορτινό. Γεύση πλούσια αλλά και αγαπημένη με τον κλασσικό και διαχρονικό συνδυασμό κιμά, μπεσαμέλ και ζυμαρικού. 
Λίγη απαίτηση έχουν ως προς τον χρόνο γέμισης αλλά γεμίζουν πανεύκολα με μικρό κουταλάκι αν τα τυλίξουμε από την πλευρά που τα κρατούμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να μην "φεύγει" η γέμιση.
Αξίζουν τον ελάχιστο κόπο και χρόνο για την προετοιμασία τους.
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο κανελόνια
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά
1 κρεμμύδι 
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1 καρότο
3 μέτριες ντομάτες ώριμες
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί γλυκό (π.χ. μαυροδάφνη)
100 γρ. ζαμπόν 
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης 
100 γρ. φέτα
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. ρίγανη
1 φύλλο δάφνης
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο τρίχρωμο πιπέρι
Για τη ροζ μπεσαμέλ
200 γρ. χυμό ντομάτας
2 φλ. τσ. γάλα φρέσκο χλιαρό
4 κ.σ. αλεύρι
4 κ.σ. μαργαρίνη
4 κ.σ. καπνιστό κίτρινο τυρί π.χ. μετσοβόνε
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη γέμιση
Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο multi και ρίχνουμε στον ντοματοπολτό και το κρασί.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη πιπεριά και το καρότο ψιλοκομμένα για να σωταριστούν 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε και τον κιμά και τον σωτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το μίγμα ντομάτας-κρασιού.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, το φύλλο δάφνης, τη ζάχαρη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 1 ποτήρι νερό.
Αφήνουμε να βράσει ο κιμάς σε μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά, ώστε να απορροφήσει τα υγρά και να μαλακώσει.
Μόλις ο κιμάς μείνει με το λάδι του, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά, περίπου.
Ύστερα, προσθέτουμε ψιλοκομμένο το ζαμπόν, τη γραβιέρα, το μαϊντανό και τη φέτα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλάτι, μόνον κατόπιν δοκιμής του μίγματος εάν θεωρούμε ότι είναι ανάλατο.
Για τη ροζ μπεσαμέλ
Σε κατσαρόλα μετρίου μεγέθους, ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και προσθέτουμε το αλεύρι για να σωταριστεί για 1 λεπτό περίπου.
Σιγά-σιγά προσθέτουμε το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας με σύρμα για να μη σβολιάσει.
Μόλις το γάλα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε και το χυμό ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Τέλος, προσθέτουμε και το καπνιστό τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Η κρέμα δεν γίνεται "πηχτή", απλά ελαφρώς παχύρρευστη γιατί το αλεύρι είναι λίγο σε σχέση με τα υγρά (γάλα και ντοματοχυμό).
Προετοιμασία για ψήσιμο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βάζουμε στο ταψί μερικά κομμάτια μαργαρίνη.
Παίρνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, το διπλώνουμε, το βάζουμε στη χούφτα μας και ακουμπούμε από πάνω όρθιο το κανελόνι. Με τον τρόπο αυτό γεμίζουμε εύκολα τα κανελόνια χωρίς η όποια γέμιση να χύνεται από την άλλη πλευρά.
Γεμίζουμε τα κανελόνια με ένα μικρό κουτάλι ή ακόμα καλύτερα με ένα στρογγυλεμένο μαχαίρι, αφήνοντας κάποια περιθώρια στις δύο άκρες για να μην "χυθεί" η γέμιση κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Βάζουμε τα κανελόνια στη σειρά μέσα στο ταψί και ρίχνουμε την ροζ μπεσαμέλ.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο μεσαίο διάζωμα για 30 λεπτά.
Μετά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθούν τα κανελόνια μέχρι να ροδίσουν και να απορροφηθούν τα υγρά, για άλλα 20-30 λεπτά περίπου (ανάλογα πάντα με το φούρνο).
Σερβίρουμε τα κανελόνια χλιαρά, είτε σκέτα είτε με γιαούρτι ανακατεμένο με λίγο σκόρδο.
TIPS
* Μπορούμε αντί  να προσθέσουμε μέσα το καπνιστό τυρί μέσα στη σάλτσα, να τα πασπαλίσουμε μ' αυτό.
* Φυσικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μοσχαρίσιο κιμά με κιμά κοτόπουλου και να αλλάξει η γεύση.
Tante Kiki
4 Comments
No