Ντιπ με μαυρομάτικα φασόλια και πατάτα...


... ένας απολαυστικός μεζές
Ένα ντιπ που το δίχως άλλο είναι ένας εύκολος και απολαυστικός μεζές με πολλά πρόσωπα. Μπορούμε να τον τιμήσουμε μόνο του να "καταλαμβάνει" ένα μπολ και να έχει γύρω του σαν "συνοδοιπόρους" φρυγανισμένα ψωμάκια ή κριτσίνια ή ακόμη πάνω σε μπρουσκέτες με απαραίτητη συνοδεία φέτες ντομάτας και λευκού κρεμμυδιού ή ψητής πιπεριάς Φλωρίνης με μια υποψία ελαιόλαδου, λεμονιού και ρίγανης. Όπως κι αν τον προτιμούμε είναι ένας μεζές που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας.
Προσωπικά, τον μεζέ αυτόν τον προτιμώ σε μπολ με ένα κουτάλι ελαφρώς αραιωμένο με το νερό όπου έβρασαν τα μαυρομάτικα φασόλια, ντοματούλα ψιλοκομμένη, λάδι και λεμόνι, αλατοπίπερο και ρίγανη ...κάτι σαν σούπα βελουτέ γαρνιρισμένη με ζεστά κρουτόν σκορδόψωμου. Απίστευτη γευστική απόλαυση και τόσο...καθημερινή, απλή αλλά και οικονομική (στην εποχή που ζούμε τα πάντα παίζουν τον ρόλο τους).
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. μαυρομάτικα φασόλια πλυμένα
1 καρότο 
1/2 πιπεριά Φλωρίνης
1-2 πατάτες 
1 κρεμμύδι 
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρίγανη
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Λίγο σκόρδο σε σκόνη
Λίγη πάπρικα για πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αφού πλύνουμε τα μαυρομάτικα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για να βγάλουν το μαύρο τους χρώμα.
Στραγγίζουμε τα φασόλια και ρίχνουμε το νερό αυτό.
Ξαναβάζουμε νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα φασόλια.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη πιπεριά, το καρότο και τις πατάτες, όλα κομμένα στη μέση. 
Αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά περίπου, σε μέτρια φωτιά.
Τα μαυρομάτικα είναι έτοιμα όταν έχουν μαλακώσει ΑΛΛΑ προσοχή γιατί ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν είναι τα φασόλια "βραστερά" όπως έλεγε και η γιαγιά μου και λέει η μαμά μου).
Μόλις βράσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 20-30 λεπτά να κρυώσουν.
Έπειτα, βάζουμε όλα τα βρασμένα υλικά στο multi μαζί με αλατοπίπερο, ρίγανη, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη σκόνη του σκόρδου και τα πολτοποιούμε καλά μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή.
Εάν χρειαστούμε υγρό για να πολτοποιηθούν καλύτερα, προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζουμί που έβρασαν τα φασόλια με τα λαχανικά, για να μην γίνει αραιή η αλοιφή.
Μόλις είναι έτοιμο, βάζουμε σε μπολ και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή κριτσίνια ή το χρησιμοποιούμε σε μπρουσκέτες (όπως είπαμε παραπάνω) πασπαλίζοντας με λίγη πάπρικα.
Όποιος αγαπάει τη γεύση των μαυρομάτικων φασολιών θα λατρέψει αυτό το ορεκτικό... είναι σίγουρο!!!
Tante Kiki
4 Comments
No