Καλησπέρα! Λοιπόν, θα το πιστέψετε εάν σας εξομολογηθώ ότι δεν είχα ξαναφτιάξει γιουβαρλάκια; Ναι, ναι αλήθεια είναι!!! Και να πω ότι δεν τα τρώμε αλλά ίσως και γι αυτό... τα γιουβαρλάκια ήταν πάντα το φαγάκι που μαγείρευε η ...μαμά! Όπως και να έχει είναι ένα μαμαδίστικο πιάτο, ένα πιάτο που σε ξαναγυρνά στην παιδική σου ηλικία και σου φέρνει στο μυαλό γιαγιάδες και μαμάδες να ταϊζουν μικρά παιδάκια.
Πριν 2-3 ημέρες, λοιπόν, η μεγάλη μου ανιψιά όταν τη ρωτήσαμε τί θα ήθελε να φάει την επόμενη ημέρα, γυρίζοντας από το σχολείο, μας ...ξεφούρνισε σοβαρά σοβαρά :"γιουβαρλάκια"!!! Μόνο που δεν πέσαμε (η αδελφή μου κι εγώ) κάτω να χτυπιόμαστε από τα γέλια!!! Τα γιουβαρλάκια είναι ένα φαγητό που την παρακαλούσαμε εδώ και πολύ καιρό να δοκιμάσει και, πάντα, ήταν ανένδοτη. Εντάξει, είπα στην αδερφή μου, θα της το μαγειρέψω εγώ για να μάθω και πώς ακριβώς γίνεται!!!!!!!
Θα μου πείτε...καλά δεν ντρέπεσαι να λες ότι μαγείρεψες τώρα για πρώτη φορά γιουβαρλάκια; Και γιατί να ντραπώ παρακαλώ;; Έτσι κι αλλιώς πάντα ήμουν αντιδραστική... το πρώτο φαγητό που έμαθα να μαγειρεύω ήταν το
Μαγείρεψα, λοιπόν, για πρώτη φορά γιουβαρλάκια που όμως, όπως πολλές φορές, "πείραξα λίγο" τη συνταγή της μαμάς μου! Το αποτέλεσμα; Υπέροχο!!!!! Έφαγαν όλοι κι ενθουσιάστηκαν και πρώτες και καλύτερες οι ανιψιές μου-:))))
ΥΛΙΚΑ
Για τα γιουβαρλάκια
- 1/2 κιλό κιμά
- 4 κ.σ. ρύζι καρολίνα
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 καρότο ψιλοκομμένο στον τρίφτη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 ασπράδια αβγών
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο (σκόνη)
Για τη σούπα
- 1 πατάτα ψιλοκομμένη
- 4 1/2 ποτήρια νερό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο κόλιανδρο (σκόνη)
- Πάπρικα γλυκιά
Για το αβγολέμονο
- 2 κρόκους αβγών
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 1/2 κ.γλ. κορν φλάουρ
Για το σερβίρισμα
- Φέτες λεμονιού
- Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Λίγη πάπρικα (γλυκιά) και Πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα γιουβαρλάκια
- Ψιλοκόβουμε το καρότο και το κρεμμύδι στο multi.
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι και βάζουμε σε ένα μπολ, τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι με το καρότο, το ελαιόλαδο και τα ασπράδια των αβγών.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κόλιανδρο.
- Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και πλάθουμε μικρά μπαλάκια.
- Βάζουμε στη χύτρα ταχύτητος, το νερό, τη ντομάτα και τη πατάτα κομμένες στη μέση, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το κόλιανδρο και αφήνουμε να ζεσταθεί το νερό σε σιγανή φωτιά.
- Αλευρώνουμε τα γιουβαρλάκια και τα τοποθετούμε, προσέχοντας να μην καούμε, μέσα στην χύτρα ταχύτητος (ή στην κατσαρόλα).
- Από πάνω ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ρύζι, έτσι ώστε να μην κολλήσει στον πάτο της χύτρας (ή κατσαρόλας) και την κλείνουμε.
- Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 20 λεπτά από τη στιγμή που θα "σφυρίξει" η βαλβίδα.
Εάν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητος χρησιμοποιούμε μιαν απλή κατσαρόλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μόνον που αφήνουμε να βράσουν για 30-35 περίπου λεπτά σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Για το αβγολέμονο
- Σε ένα μπολ, χτυπούμε τους 2 κρόκους με το χυμό του λεμονιού και προσθέτουμε 4-5 κ.σ. από τον ζωμό της σούπας, ανακατεύοντας το αβγολέμονο.
- Το ρίχνουμε μέσα στη χύτρα ή την κατσαρόλα και αφού ανακατέψουμε λίγο το φαγητό ανακινώντας (κουνώντας) τη κατσαρόλα και όχι με κουτάλα για να μην λιώσουν τα γιουβαρλάκια, αφήνουμε το φαγητό, σε σιγανή φωτιά, να βράσει για άλλα 8-9 λεπτά.
- Μετά από τον χρόνο αυτό, αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και, προαιρετικά, με τριμμένο κεφαλοτύρι ή πάπρικα καπνιστή ή απλά γλυκιά.
* Εάν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα γιουβαρλάκια με τη πατάτα και τη ντομάτα στο multi ώστε να έχουμε μια πολύ νόστιμη βελουτέ σούπα, την οποία θα γαρνίρουμε με όσα ήδη αναφέραμε αλλά και κρουτόν. Η συγκεκριμένη σούπα, γίνεται πολύ εμφανίσιμη και νόστιμη ακόμα και για ένα πιο επίσημο γεύμα σαν πρώτο πιάτο.
* Την πατάτα τη βάζουμε μόνον για να βοηθήσει τη σούπα να χυλώσει περισσότερο.