Μαρμελάδα με πράσινες ντομάτες...

Η σημερινή μαρμελάδα είναι λίγο διαφορετική από τις άλλες, γιατί δεν γίνεται από κάποιο φρούτο αλλά από ...πράσινες ντομάτες. Είχατε δει την ταινία "Πράσινες τηγανιτές ντομάτες"; 
Εεεεεε λοιπόν, είναι μια ταινία που λάτρεψα κι έτσι λίγες μέρες μετά είχα τηγανίσει κι εγώ πράσινες ντομάτες με χυλό. Πραγματικά, μου είχαν αρέσει πάρα πολύ και κάποια στιγμή θα σας τις φτιάξω. 
Το θέμα είχε μείνει εκεί και το είχα ξεχάσει ώσπου στην συνάντηση των Greek foodbloggers στη Θεσσαλονίκη ...εμφανίστηκε μπροστά μου μια μαρμελάδα με ...πράσινες ντομάτες!! Την γεύτηκα επάνω σε λεπτή φέτα γραβιέρας και, όπως ήταν επόμενο μιας και λατρεύω τις αρμυρογλυκές γεύσεις, την ερωτεύτηκα. Περίμενα λοιπόν πότε θα έρθει η ώρα να την φτιάξω και πράγματι να που ήρθε!!!!
Αυτές τις ημέρες ο κήπος μου έχει αρκετές πράσινες ντομάτες (οι ντοματιές μου και οι κόκκινες ντομάτες είναι "στα τελευταία" τους) κι εγώ έκοψα μερικές για να κάνω τη μαρμελάδα που λαχταρούσα. Ξεκίνησα έχοντας κατά νου να κάνω μια μαρμελάδα αρωματισμένη με τζίντζερ αλλά κατέληξα σε μια μαρμελάδα σκέτη!!!!!!! Ναι, ακριβώς όπως το ακούσατε : ΣΚΕΤΗ και χωρίς κανένα αρωματικό γιατί η γεύση και το άρωμά της ήταν τόσο μοναδικά υπέροχο που ...λυπήθηκα να βάλω τζίντζερ, κανέλα ή ακόμα και βανίλια!!!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ...δεν σας λέω τίποτε άλλο!!! Βέβαια έχω μιαν επιφύλαξη ως προς το ότι δεν έβαλα αρωματικό... και θα σας εξηγήσω αμέσως τί εννοώ. Οι ντομάτες μου εφέτος ήταν πράγματι πολύ νόστιμες και αρωματικές...δεν είμαι σίγουρη, λοιπόν, εάν η νοστιμιά τους χωρίς επιπλέον άρωμα οφείλεται σ΄αυτό ή γενικά είναι μια μαρμελάδα που δεν χρειάζεται αρωματικά.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά πράσινες ντομάτες
2 κιλά ζάχαρη καστανή (ή άσπρη κρυσταλλική)
Φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
το χυμό από το λεμόνι
2 βανίλιες ή ελάχιστο τζίντζερ ή ένα ξυλάκι κανέλας (προαιρετικό)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες.
Τις κόβουμε σε κομμάτια, τις καλύπτουμε με τη ζάχαρη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.
Την επόμενη μέρα, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 1/2 ποτήρι νερό, τη φλούδα του λεμονιού και φυσικά το σιρόπι-ζουμί που έχουν βγάλει.
Τις βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις μαλακώσουν τις πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο του πουρέ, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε να πάρουν ακόμη μια βράση σε σιγανή φωτιά μέχρι να "δέσει" το σιρόπι .
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε από την αρχή τις ντομάτες στο multi και να τις βάλουμε σαν πολτό στην κατσαρόλα για να γίνουν μαρμελάδα.
Δοκιμάζουμε εάν είναι έτοιμη η μαρμελάδα, σύροντας μια  ξύλινη κουτάλα μέσα στην κατσαρόλα. Εάν ο "δρόμος" της κουτάλας, όπως μου αρέσει να λέω, παραμείνει τότε... η μαρμελάδα έχει "δέσει" αρκετά.
Έχουμε πλύνει στο πλυντήριο πιάτων ή με ζεστό νερό 3-4 βάζα.
Βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου μια πετσέτα κουζίνας και τοποθετούμε επάνω τα γυάλινα βάζα ανάποδα δηλαδή με το άνοιγμα προς τα κάτω, στους 120 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
Τα γεμίζουμε με τη ζεστή μαρμελάδα, τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

14 σχόλια:

  1. ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ.ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΜΩΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ;;;;ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ είμαι περίεργη για τις τηγανητές πράσσινες ντοματούλες.. ώστε γίνονται και μαρμελαδίτσα, ε??? Δεν το ήξερα και πρέπει να είναι τέλεια! Θα την έχω υπόψη!

    Καλό ΣΚ!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την περασμένη βδομάδα, είχα βρει πράσινες ντοματούλες στην αγορά. Τις έφτιαξα αρκετές φορές, είτε σοταρισμένες σε λίγο ελαιόλαδο,στο φούρνο αλλά και ψιλοκομμένες σε γέμιση εντσιλάντας...κλπ...κλπ
    Η μαρμελάδα σου φαίνεται τόσο λαχταριστή που σκέφτομαι ν΄αγοράσω ακόμα μερικές πράσινες ντοματούλες και να φτιάξω τη συνταγή σου αλλά με κάποιο άρωμα διότι προφανώς οι ντοματούλες του κήπου σου θα είναι πιο αρωματικές από αυτές της αγοράς.

    φιλιά πολλά Τάντε Κική
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!
    :)))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ πρωτότυπη η μαρμελάδα σου Κικίτσα! Τι τυχερή που είσαι με τόσο μοσχομυρωδάτες ντομάτες! Τηγανητές έχω φάει και πράγματι είναι πολύ νόστιμες!
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ιδιαίτερη μαρμελάδα και μάλλον ταιριάζει με εκλεκτό τυράκι και κρασί, τι λες;
    Ζήλεψα και τις ντοματιές σου, το ομολογώ. Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κικίτσα μου την ταινία την είχα λατρέψει και θυμάμαι τότε με είχε πιάσει κι εμένα η μανία να φτιάχνω πράσινες τηγανιτές ντομάτες με χυλό!
    Πάντως από ότι έμαθα από άτομο που ασχολείται επαγγελματικά με την μαγειρική, για τις πράσινες τηγανιτές ντομάτες είναι λάθος - λέει - να χρησιμοποιούμε κανονικές ντομάτες οι οποίες ειναι απλά άγγουρες και δεν έχουν κοκκινίσει ακόμα.
    Υπάρχει ειδική ποικιλία ντοματών, που παραμένουν πράσινες, δεν κοκκινίζουν δηλαδή ποτέ, και αυτές είναι οι κατάλληλες για τηγανιτές.
    Και οι οποίες - λέει πάντα το ίδιο άτομο - έχουν τελείως διαφορετική γεύση από τις άγγουρες πράσινες κανονικές ντομάτες.
    Εγώ αυτήν την ποικιλία ακόμα την ψάχνω, δεν την έχω βρει πουθενά, αλλά μια χαρά μου γίνονται τηγανιτές και με τις άλλες ντοματούλες!
    Sorry που σε ζάλισα με την πολυλογία μου, σερβίρομαι από την υπέροχη μαρμελάδα σου και σου εύχομαι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι όμορφη!
    Φαντάζομαι είναι ειδική ποικιλία έτσι που σας διαβάζω...γιατί τις άλλες, με πόνο ψυχής θα τις έκοβα για να τις κάνω μαρμελάδα μιας και περιμένουμε πως και πως να ωριμάσουν χωρίς να πάει κάτι στραβά κάθε φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλες!
    Πράγματι είναι δύσκολο να βρεις στην αγορά πράσινες ντομάτες άγουρες και πολύ περισσότερο την ποικιλία zebra που αναφέρει η πάντα ενημερωμένη και καλή μου μπλογκοφίλη ΕΛΕΝΑ έχει δίκιο γιατί κι εγώ έψαξα επανειλημμένα να βρώ τη συγκεκριμένη ποικιλία αλλά μάταια. Έτσι, δεν λυπήθηκα καθόλου (ακούς καλή μου Penelope;) μερικές πράσινες ντομάτες μου και τις έκανα μαρμελάδα γιατί μου αρέσει πάρα πολύ κι όχι μόνον με φρυγανισμένο ψωμάκι αλλά και με γραβιέρα, κασέρι ή κεφαλογραβιέρα. Χωρίς, βέβαια, να γνωρίζω ακριβώς τη γεύση από τις ντομάτες της ποικιλίας zebra και οι απλές άγουρες ντομάτες είναι υπέροχες. Όσο για τα υπόλοιπα...δεν πειράζει θα κοκκινήσουν αυτές που έμειναν!:))))
    Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ποικιλίες ντομάτας επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: http://www.ftiaxno.gr/2009/04/blog-post.html
    και http://www.valentine.gr/seeds118.php
    Φιλιά και καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλες τιςκαλές μαγείρισσες.Ευχαριστώ για τα τόσα σχετικά με τις ντομάτες,που έμαθα διαβάζοντας με προσοχή όλα τα σχόλια.
      Τηγανητες εχω κάνει και εγώ αλλά μαρμελάδα .........θα δοκιμάσω τώρα.
      Ευχαριστώ,καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  10. Καλως σε βρισκω!
    Καταπληκτικη ακουγεται η μαρμελαδα σου και πραγματικα θα ηθελα να μπορουσα να την δοκιμασω μιας και η μαγειρικη ερχεται σε δευτερη μοιρα στη ζωη μου πλεον ... επελεξα να φτιαχνω "πραγματακια" πρωτ απ ολα! Ισως οταν ερθω στη θεσσαλονικη να μπορεσω να δοκιμασω μια κουταλιτσα! :)) Εχω και μια ιδιαιτερη αδυναμια στις ντοματες ειδικα στις πρασινες ντοματες τουρσι που εφτιαχνε η γιαγια μου η ποντια! Ελπιζω να τα λεμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κοίτα σύμπτωση !!! Σήμερα μαζέψαμε από τον κήπο τις τελευταίες πράσινες ντομάτες και σκέφθηκα να τις κάνω τουρσί. Και τώρα, χαζεύοντας στην μπλογκογειτονιά, βρήκα την συνταγή σου για την μαρμελάδα. Και βέβαια, προτιμώ την μαρμελάδα την οποία και θα την δοκιμάσω αύριο κι όλας !! Ευχαριστώ Κική μου και καλώς σε βρήκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι φανταστική!!!!!Την έκανα και θα την ξανακάνω!!!!
    Έγινε αγαπημένη μου!!!!!
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι μαθαινει κανεις οταν ψαχνει,μπραβο και ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!