...λαχταριστά βουτήματα !!!!
Για τα βουτήματα βανίλιας
Καλησπέρα σας! Μόλις επέστρεψα από ένα σύντομο ταξιδάκι στην Αλεξανδρούπολη (δυστυχώς όχι για ευχάριστο λόγο) και, η αλήθεια είναι, ότι είμαι ..."χώμα". Σκέφτηκα, λοιπόν, για να χαλαρώσω και να ξεκουραστώ να κάνω την καθημερινή μου ανάρτηση που μου έχει γίνει πια συνήθεια, κυρίως, επειδή μου αρέσει να επικοινωνώ με την μπλογκογειτονιά. Τα σχόλια που έρχονται απομακρύνουν το μυαλό από τις δυσάρεστες σκέψεις, όπως φυσικά και οι επισκέψεις στα μπλογκοσπιτάκια σας που αλλάζουν ακόμα και την διάθεσή μου και σας ευχαριστώ πολύ γι αυτό (ξέρω...ξέρω κάποιοι θα σκέφτονται ότι έχω γίνει εξαρτημένη από το μπλογκοσπιτάκι μου και το blogging σαν δεκαπεντάχρονο ...αλλά προσωπικά δεν το βλέπω έτσι! Είναι ένα χόμπυ όπως όλα τα άλλα που κι αυτό δρα με τον ίδιο τρόπο αγχολυτικά... κι ελπίζω ότι συμφωνείτε σ' αυτό!!).
Λείποντας από εχθές το μεσημέρι, θα σας δώσω σήμερα μια συνταγή για βουτήματα που έφτιαξα κάποιες ημέρες πριν... είναι από 'κείνες τις αναρτήσεις-ρεζέρβα (όπως τις ονομάζω).
Ταιριάζουν τέλεια... με τον καφέ, το τσάι ή το γάλα αυτά τα βουτήματα shortbread από την μακρινή Αυστραλία! Αφράτα και ταυτόχρονα τραγανά, λιώνουν στο στόμα ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο σε ...κάθε στιγμή της ημέρας!
Τα έφτιαξα για πρώτη φορά πριν από 1 μήνα και από τότε τα επαναλαμβάνω σχεδόν κάθε δέκα μέρες μιας και γίνονται ανάρπαστα σε χρόνο ...ρεκόρ!!! Είναι εύκολα και νόστιμα κι έχουν ακριβώς την ίδια ζύμη με τη διαφορά ότι στη μισή ή στη δεύτερη δόση (όπως κάνω προσωπικά) προσθέτουμε και καφέ!!!
ΥΛΙΚΑ για 30-35 μπισκοτάκια
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια με ζάχαρη Vahiné
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια με ζάχαρη Vahiné
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε 1 κ.γλ. ζεστό νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε 2-3 λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Για τα βουτήματα βανίλιας
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο σε κομμάτια, τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Χτυπούμε το μείγμα έως ότου ασπρίσει και αφρατέψει.
Προσθέτουμε σε 2 δόσεις το αλεύρι και μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν, σταματούμε το χτύπημα.
Βάζουμε σε κορνέ και βγάζουμε μπισκοτάκια στο μέγεθος και στο σχήμα που θέλουμε.
Εάν δεν έχουμε κορνέ, μπορούμε να σχηματίσουμε με ένα κουτάλι μπισκοτάκια.
Τα τοποθετούμε στις λαμαρίνες, με απόσταση 2.5 εκατοστών ανάμεσά τους γιατί απλώνουν.
Ψήνουμε για 15 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο προτού να τα βγάλουμε από το ταψί.
Για τα βουτήματα καφέ
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα βουτήματα βανίλιας αλλά προσθέτουμε τον λιωμένο καφέ στην ζύμη μόλις αφρατέψει το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Σχηματίζουμε μπισκοτάκια με το κορνέ ή με κουτάλι, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε και πάλι για 15 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο προτού να τα βγάλουμε από το ταψί.
Μπορούμε να τα κρατήσουμε φρεσκότατα για 1 εβδομάδα, σε κουτί ή σε βάζο για μπισκότα, που είναι αεροστεγώς κλειστό.
Πηγή: The Australian Women's Weekly, Easy cakes & biscuits / Macaroons and biscuits