...τα εθιστικά μπισκοτάκια
Πηγή: "Κουλούρια και μπισκότα, Το χρυσό βιβλίο", εκδόσεις "Μοντέρνοι Καιροί"
Καλησπέρα και καλή εβδομάδα! Προσπαθώντας να ξεκινήσουμε γλυκά την φθινοπωρινή αυτή εβδομάδα... σκέφτηκα ότι, λίγο πολύ, σε όλους αρέσουν τα μπισκοτάκια. Στις περισσότερες στιγμές της ημέρας ταιριάζει ένα μπισκότο... το πρωί ή το απόγευμα με τον καφέ, τον χυμό κάποιου φρούτου και κυρίως πορτοκαλιού, το τσάι ή το γάλα, πριν να φύγει το παιδί για το σχολείο πάντα προλαβαίνει να "τσιμπήσει" ένα μπισκοτάκι ή ακόμα και να φύγει τρώγοντάς το, να το πάρει μαζί του ή ακόμα ακόμα και μετά το μεσημεριανό... μια γλυκιά μπουκίτσα πάντα συμπληρώνει τέλεια το γεύμα. Τα "πέταλα" φουντουκιού καλύπτουν επαρκώς όλα όσα χρειάζεται ένα μπισκότο για να είναι υγιεινό, δελεαστικό, ελαφρύ αλλά και εθιστικά νόστιμο. Ένα τέτοιο μπισκοτάκι μπορεί να ικανοποιήσει τις διατροφικές απαιτήσεις του οργανισμού.
Τέρμα όμως η φλυαρία για τα προτερήματά τους... περνώ στη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ για 50 κομμάτια
300-320 γρ. (2 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. (1 φλ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. (3/4 φλ.) ζάχαρη άσπρη ή καστανή
1 μεγάλο αβγό
1 ζαχαροβανίλια Vahiné
150 γρ. (1 φλ.) ψιλοκομμένα ψημένα φουντούκια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί 3 λαμαρίνες φούρνου.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα φουντούκια.
Στο μπολ του μίξερ, χτυπούμε με το εξάρτημα Κ ή φτερό και στην δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώσπου να γίνουν ένα μείγμα κρεμώδες και αφράτο.
Προσθέτουμε το αβγό και τη ζαχαροβανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Προσθέτουμε και το μείγμα με το αλεύρι και τα φουντούκια σταδιακά, χτυπώντας στη σιγανή ταχύτητα μέχρι να ανακατωθούν καλά τα υλικά.
Γεμίζουμε ένα κορνέ με ζύμη και σχηματίζουμε πέταλα στις λαμαρίνες ή οκτάρια ή κύκλους ή ότι σχήμα θέλουμε, σε απόσταση 2,5 εκ. μεταξύ τους.
Ψήνουμε για 8-10 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο για 1 εβδομάδα.
Ψήνουμε για 8-10 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο για 1 εβδομάδα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα συγκεκριμένα μπισκοτάκια μπορούμε να τους δώσουμε το ίδιο σχήμα και να τα γεμίσουμε με nutella ή ακόμα καλύτερα σπιτική πραλίνα φουντουκιού, ενώνοντάς τα δύο-δύο.