Φασολάκια αλά ...Σκαρμούτσο


...ένα πιάτο γεμάτο υγεία και αρώματα
Καλησπέρα! Καιρό τώρα, από τότε που κέρδισα στη κλήρωση το βιβλίο "Εδώδιμα 64", του Δ. Σκαρμούτσου, δωράκι της αγαπημένης blogοφίλης  manousina, ήθελα να ετοιμάσω ένα τουλάχιστον από τα πιάτα του για να την ευχαριστήσω. Πάντα όμως, κάτι τύχαινε και τελικά όλο το ανέβαλλα...κάνοντας να περάσει αρκετός καιρός.

Να όμως που έφτασε η ώρα... τελικά, για τα πάντα υπάρχει ένα σωστό timing. Έτσι έφτιαξα τα φασολάκια που ήθελα από το συγκεκριμένο βιβλίο τιμώντας την καλή μου μπλογκοφίλη manousina και την αδερφούλα της Λένια αλλά και το δώρο τους.
Σας δίνω αμέσως τη συνταγή, που όμως εγώ "πείραξα" λιγάκι προσθέτοντας κρεμμύδι και μανιτάρια, όχι γιατί δεν ήταν νόστιμα έτσι αλλά για να το "φτιάξω" όπως το ήθελα.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
1 κιλό φασολάκια κατεψυγμένα (ή φρέσκα) στρογγυλά
450 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
450 γρ. μανιτάρια κατεψυγμένα σε φέτες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κ.γλ. τριμμένο κύμινο
2 κ.γλ. τριμμένο κόλιανδρο
1/4 κ.γλ. πιπέρι καγιέν
3/4 φλ. καρυδόψιχα χονδροκομμένη
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα φασολάκια σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που να τα σκεπάζει για 10-15 λεπτά, ώστε να μείνουν τραγανά.
Μόλις τελειώσει το βράσιμο, ρίχνουμε το ζεστό νερό και γεμίζουμε τη κατσαρόλα με κρύο νερό και το χύνουμε κι αυτό.
Τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο multi.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5-6 λεπτά.
Μετά, προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σοταριστούν για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαραθεί και το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην καούμε γιατί τα μανιτάρια "πηδούν" προσπαθώντας να "δραπετεύσουν" από το τηγάνι (είναι καλύτερα να σκεπάσουμε το τηγάνι με την ειδική σίτα για να είμαστε ασφαλείς).
Μόλις ετοιμαστούν τα προσθέτουμε στα φασολάκια και τα αφήνουμε πάλι στην άκρη.
Βάζουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, τα τριμμένα μπαχαρικά και την καρυδόψιχα. 
Σοτάρουμε ανακατεύοντας, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους στην κουζίνα μας.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, τις πιπεριές και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να αναμειχθούν και να ζεσταθούν όλα τα υλικά.
Μόλις ετοιμαστούν, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά για μια τελευταία φορά.
Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τα φασολάκια με το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε με 2 κουτάλια, προσεκτικά για να μην λιώσουν τα φασολάκια.
Σερβίρουμε, εάν θέλουμε (εγώ δεν το έκανα) με ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου ή μαϊντανού και απολαμβάνουμε ένα καταπληκτικό και γεμάτο άρωμα πιάτο.
Ευχαριστώ manousina!!!
Tante Kiki
12 Comments
No