Πένες μπολονέζ με μανιτάρια και κονιάκ


Καλησπέρα! Το θέμα είναι ότι σ' αυτή τη ...ζωή δεν χρειαζόμαστε μόνον σοκολάτα (προηγούμενη ανάρτηση) αλλά χρειαζόμαστε και πραγματικό φαγητό!! Έτσι, για σήμερα ένα πιάτο με μια κλασσική ιταλική σάλτσα των παιδικών μας χρόνων που μας συνοδεύει μέχρι τα βαθιά μας γεράματα επειδή αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φαγητά.
Κατά καιρούς, παρουσιάζονται διάφορες παραλλαγές της συγκεκριμένης σάλτσας αλλά, τουλάχιστον οι περισσότερες απ' αυτές είναι πραγματική γευστική απόλαυση. Η σάλτσα μπολονέζ είναι, επίσης, η αγαπημένη της κάθε νοικοκυράς γιατί δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες και εμπειρία, είναι υγιεινό, οικονομικό και όταν η συνταγή είναι καλή... τότε και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο και στέκεται άνετα τόσο στο καθημερινό τραπέζι όσο και μεταξύ φίλων αλλά και σε μια παιδική μάζωξη. Το γεγονός επίσης ότι μπορεί να συνοδεύσει πατάτες, ρύζι, κάθε είδους ζυμαρικά το κάνει να έχει άπειρα πρόσωπα και πάντα... νόστιμα.
Η δική μου συνταγή έχει, ως συνήθως, και κάποιες προσωπικές "πινελιές", όπως τα μανιτάρια και το κονιάκ και συνήθως το φτιάχνω με σπαγγέτι, πένες ή κοχυλάκι για να γεμίζουν μέσα με σάλτσα!
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο ζυμαρικά πένες
1/5 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 καρότο ψιλοκομμένο
250 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα κατεψυγμένα ή κονσέρβας
1 σκελίδα σκόρδο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
1 κουτί των 200 γρ. Pummarò
1/2 φλ. κονιάκ
1/2 φλ. γάλα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
1/3 κ.γλ. μπαχάρι
ελάχιστο βασιλικό
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό άσπρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο τρίχρωμο πιπέρι
1 ποτήρι νερό
100 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο (ή παρμεζάνα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τις πένες (ή όποια ζυμαρικά διαλέξαμε) σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.
Βάζουμε στο multi, το κρεμμύδι,τα μανιτάρια, το καρότο, τη πιπεριά και τα ψιλοκόβουμε (δεν τα πολτοποιούμε).
Πολτοποιούμε στο multi τις ντομάτες ξεφλουδισμένες ή όχι (προσωπικά τις ξεφλουδίζω πάντα).
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα μαζί με τον κιμά και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι - καρότο - πιπεριά - μανιτάρια) και τα σωτάρουμε κι αυτά για άλλα 3-4 λεπτά, έως ότου μαραθούν.
Προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει έως ότου το γάλα τελειώσει.
Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση μέχρι να εξατμιστεί και το κονιάκ.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και το χυμό ντομάτας Pummarò, 1 ποτήρι νερό, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη ρίγανη, το βασιλικό, το άσπρο βαλσαμικό ξίδι, το κόλιανδρο, το φύλλο της δάφνης και το αλάτι 
Βράζουμε τη σάλτσα μας σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να εξατμιστούν τα υγρά της.
Εάν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας, μας χρειάζονται 25 λεπτά από την ώρα που θα "σφυρίξει" η βαλβίδα ασφαλείας, σε μέτρια φωτιά και καλό είναι όταν ανοίγουμε το φαγητό να το αφήνουμε για λίγο σε σιγανή φωτιά έτσι ώστε η σάλτσα να "ξεβράζει" και να "συμπυκνώνεται" η γεύση της.
Για το σερβίρισμα
Τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας ή παρμεζάνα και μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Tante Kiki
11 Comments
No