Τηγανίτες πατάτας Νο 2 ...από την Ιρλανδία

... Irish boxty pancakes
Καλησπέρα! Λέτε να περνάω τη φάση της τηγανίτας; Δεν ξέρω...ίσως...μπορεί!!! Αλλά δεν είναι και τόσο κακό!!! Ο λόγος που σας δίνω σήμερα αυτή τη συνταγή είναι ότι όταν βρήκα τις χθεσινές Ρωσικές τηγανίτες πατάτας, βρήκα και τις συγκεκριμένες που έχουν ελάχιστες διαφορές ως προς τα υλικά που χρειαζόμαστε για να τις ετοιμάσουμε αλλά και ως προς τον τρόπο παρασκευής ακόμα και ως προς τη γεύση τους.
Η διαφορά τους με τις αντίστοιχες Ρωσικές είναι ότι δεν περιέχουν αβγό ...αν και υπάρχουν αντίστοιχες συνταγές για boxty pancakes και με ...αβγό!!! Πάντως είτε με αβγό είτε χωρίς αβγό... οι συγκεκριμένες τηγανίτες (που μπορούν να ψηθούν και στο φούρνο) είναι εξίσου νόστιμες αλλά και ουδέτερες ως προς τη γεύση δηλαδή, ταιριάζουν και με γλυκιά συνοδεία αλλά και με αλμυρή.
Αν, λοιπόν, κάποιος δεν θέλει, για λόγους υγείας, να έχουν αβγό μπορεί να κάνει τις Ιρλανδικές τηγανίτες. 
Επίσης, μπορούν να μετατραπούν εύκολα και σε νηστίσιμες τηγανίτες  (εκτός τις νηστίσιμες τηγανίτες με διάφορες γεύσεις που θα βρείτε σε παλιότερη ανάρτησή μου) εάν χρησιμοποιήσουμε γάλα καρύδας ή γάλα σόγιας που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ. 
ΥΛΙΚΑ
3 μέτριες ψιλοτριμμένες πατάτες 
1/2 φλ. αλεύρι
1/3 κ.γλ. αλάτι
1/4 φλ. τσ. γάλα
1/3 κ.γλ. baking
1 κ.σ. ελαιόλαδο ή μαργαρίνη λιωμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε τις πατάτες στον λεπτό τρίφτη ή τις ψιλοκόβουμε στο multi.
Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε τις ψιλοκομμένες πατάτες σε σουρωτήρι για να απομακρυνθούν τα υγρά τους για 15-20 λεπτά. 
Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (γάλα, αλεύρι, baking, αλάτι, ελαιόλαδο ή μαργαρίνη) και ανακατεύουμε καλά.
Το μείγμα μας δεν πρέπει να είναι πολύ αραιό αλλά ούτε και πολύ πηχτό.
Βάζουμε λίγη μαργαρίνη ή λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε κουταλιές από το μείγμα μας και το τηγανίζουμε έως ότου ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
Σημείωση: εάν δεν θέλουμε τα τηγανιτά, μπορούμε να βάλουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα φούρνου και να ψήσουμε τις "τηγανίτες" μας, σε μέτριο φούρνο έως ότου ροδίσουν. Γίνονται εξίσου νόστιμες.
Σερβίρουμε ζεστές τις τηγανίτες αυτές γιατί είναι καλύτερες. 
Και για του λόγου το αληθές... ο πρώτος φανατικός καταναλωτής των Ιρλανδικών λιχουδιών ...η μικρή μου ανιψιά Βασιλικούλα! χαχαχα

12 σχόλια:

  1. Να την τώρα να μας κάνει να ζηλεύουμε...
    Αλλά θα τις κάνω όμως με την δεύτερη εκδοχή. Αυτή του φούρνου, προσπαθώ να αποφεύγω το τηγάνισμα γενικότερα και μόνον τα ψαράκια συνήθως μπαίνουν στο τηγάνι πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα!
    δεν είναι κακό που περνάς τη φάση της τηγανίτας!! το κακό είναι ότι θα την περάσουμε και εμείς σε λίγο και δεν μπορώ καθόλου το τηγάνι, αλλά είναι τόσο λαχταριστή που μάλλον δεν θα τ'αποφύγω χιχι! (φαντάζομαι ότι στο τηγάνι θα είναι ποιο νόστιμες)
    θα επιστρέψω να αφήσω σχόλιο μόλις τις φτιάξω
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν συνεχίσουμε έτσι ....δεν θα περνάμε ούτε από τη φάση της πόρτας! αχαχαχαα!!! Υπέροχες και λαχταριστές, καλά έκανες που έβαλες και εκδοχή χωρις αβγό...μιαμ, μιαμ!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική πολύ μου άρεσε αυτό το να περνάω τη φάση της τηγανίτας!!
    Ωραία ιδέα οι ψητές και για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειες φαίνονται!!! Και εγώ στο φούρνο για οικονομία χρόνου. Χάνουν πολύ σε γεύση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία συνταγή! Θα την κάνω στα παιδιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια χαρά φάση περνάς Κικίτσα μου!
    Δώσε ένα φιλάκι σ' αυτό το γλυκό χεράκι που κρατάει την πατατοτηγανίτα!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κική μου είναι απλά τέλεια!!!!! Η ανηψούλα τέλεια βοηθός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νόστιμες λιχουδιές. Πολύ ωραίες τηγανίτες και πεντανόστιμες αν κρίνω από τη μικρή που τις άρπαξε..χιχι
    Καλό σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η τελευταία φωτογραφία είναι όλα τα λεφτά !!!!

    Εβαλα τη συνταγή Κική στα "προσεχώς" ... πρέπει να τη δοκιμάσω.

    Ευχαριστούμε για τη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πηνελόπη μου γιατί να σας κάνω να ζηλεύετε;;;; Σας κερνάω με όλη μου την καρδιά!!!

    Pyroessa Handmade ψητές χάνουν λίγο σε γεύση αλλά όχι πάρα πολύ!! Το κακό με τη φάση της τηγανίτας είναι τα κιλά που θα πάρω χαχαχαχα!!!

    Έφη μου συμφωνώ αλλά από αύριο ...θα τις βλέπουμε μόνον και δεν θα τρώμε!!!!!!!!! χαχαχα

    Ξανθή - aigli μου ακόμα και οι ψητές είναι νόστιμες!!!!

    KONSTANTINA η αλήθεια είναι ότι στις ανιψιές μου άρεσαν πολύ κι έτσι ελπίζω ότι θα αρέσουν σε πολλά παιδάκια (μικρά και μεγάλα -:)))))

    ΕΛΕΝΑ μου μια χαρά είναι η φάση αρκεί να ...μην τις τρώω!!!!! Θα το φιλήσω το χεράκι που παρεμβάλλεται πολλές φορές στις φωτογραφίες και κλέβει το "θέμα" και βέβαια είναι η μικρή μου ανιψιά γιατί η μεγάλη δεν κλέβει ποτέ το θέμα από το πιάτο!!!!

    At Anna's kitchen table thanks a lot!!!

    manousina χαίρομαι που σου άρεσαν (είδες τις αναρτήσεις του Σκαρμούτσου από το βιβλίο που μου έστειλες;;;) όσο για τον βοηθό τί να σου πω...κλέβει συνέχεια το προς φωτογράφιση θέμα...χαχαχαχαχα Φιλιά!!!

    Marion είναι νόστιμες κι ευτυχώς "κλέβει" η μικρή γιατί αν περίμενα από την μεγάλη να "κλέβει" και να δοκιμάζει...σώθηκα!!!!! Φιλιά!

    Conna ευχαριστώ και χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή. Όταν τη δοκιμάσεις στείλε μου εντυπώσεις!!!

    Καλό βράδυ και καλό μήνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!