Τηγανίτες πατάτας από τη Ρωσία


Καλησπέρα σας! Αναρωτηθήκατε ποτέ ...τί μπορούμε να φτιάξουμε με 1 πατάτα ωμή, 1 αβγό, λίγο αλεύρι και αλάτι; Μια Ρωσική λεπτή ...πατατοτηγανίτα φυσικά!!!
Βέβαια, έτσι όπως ακούγεται "τηγανίτα πατάτας" θα νομίσετε ότι τρώγεται μόνον αλμυρή ή μόνον σαν συνοδευτικό σε κάποιο κρεατικό... κι όμως όχι!!
Οι ρωσικές αυτές τηγανίτες είναι σαν τους ...χαμαιλέοντες!!! Ταιριάζουν παντού και τρώγονται κάθε ώρα της ημέρας είτε γλυκές είτε αλμυρές!!!
Προσωπικά μου φάνηκε απίστευτο το πόσο ταιριάζουν με μέλι ή άχνη και κανέλα, με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων (αν και με μια μαρμελάδα εσπεριδοειδών θα ταίριαζαν εξ ίσου ωραία), με nutella, με τυρί "La vache qui rit" αλλά και με τυρί Φιλαδέλφεια (άλειμμα) ή με κασέρι!!!
ΥΛΙΚΑ
420 γρ. πατάτες (1-2 μεγάλες πατάτες) τριμμένες στον ψιλό τρίφτη
1 αβγό μεγάλο
2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Ελάχιστο αλάτι και ελάχιστο άσπρο πιπέρι
ελαιόλαδο ή μαργαρίνη για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις "τρίβουμε" με τον λεπτό τρίφτη.
Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε για 15 λεπτά σε σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά τους.
Έπειτα, τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το άσπρο πιπέρι, το αβγό, το ελαιόλαδο και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο ή μαργαρίνη.
Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα μας (που πρέπει να είναι αρκετά πηχτό) και τηγανίζουμε τις σχετικά λεπτές τηγανίτες μέχρι να ροδοκοκκινήσουν και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε χλιαρές είτε στη γλυκιά τους εκδοχή (με μέλι ή άχνη και κανέλα, μαρμελάδα, nutella) ή στην αλμυρή τους εκδοχή με άλειμμα τυριού ή με κασέρι.
Εναλλακτική ιδέα: Εάν προσθέσουμε στο ωμό μείγμα και λίγη φέτα θρυμματισμένη ή πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο, τότε έχουμε μια τηγανίτα με καθαρά αλμυρή γεύση που μπορεί να συνοδεύσει μπιφτέκια ή μπουκιές κοτόπουλου σ΄ένα παιδικό πάρτυ!
Tante Kiki
10 Comments
No