Τηγανίτες πατάτας από τη Ρωσία


Καλησπέρα σας! Αναρωτηθήκατε ποτέ ...τί μπορούμε να φτιάξουμε με 1 πατάτα ωμή, 1 αβγό, λίγο αλεύρι και αλάτι; Μια Ρωσική λεπτή ...πατατοτηγανίτα φυσικά!!!
Βέβαια, έτσι όπως ακούγεται "τηγανίτα πατάτας" θα νομίσετε ότι τρώγεται μόνον αλμυρή ή μόνον σαν συνοδευτικό σε κάποιο κρεατικό... κι όμως όχι!!
Οι ρωσικές αυτές τηγανίτες είναι σαν τους ...χαμαιλέοντες!!! Ταιριάζουν παντού και τρώγονται κάθε ώρα της ημέρας είτε γλυκές είτε αλμυρές!!!
Προσωπικά μου φάνηκε απίστευτο το πόσο ταιριάζουν με μέλι ή άχνη και κανέλα, με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων (αν και με μια μαρμελάδα εσπεριδοειδών θα ταίριαζαν εξ ίσου ωραία), με nutella, με τυρί "La vache qui rit" αλλά και με τυρί Φιλαδέλφεια (άλειμμα) ή με κασέρι!!!
ΥΛΙΚΑ
420 γρ. πατάτες (1-2 μεγάλες πατάτες) τριμμένες στον ψιλό τρίφτη
1 αβγό μεγάλο
2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Ελάχιστο αλάτι και ελάχιστο άσπρο πιπέρι
ελαιόλαδο ή μαργαρίνη για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις "τρίβουμε" με τον λεπτό τρίφτη.
Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε για 15 λεπτά σε σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά τους.
Έπειτα, τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το άσπρο πιπέρι, το αβγό, το ελαιόλαδο και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο ή μαργαρίνη.
Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα μας (που πρέπει να είναι αρκετά πηχτό) και τηγανίζουμε τις σχετικά λεπτές τηγανίτες μέχρι να ροδοκοκκινήσουν και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε χλιαρές είτε στη γλυκιά τους εκδοχή (με μέλι ή άχνη και κανέλα, μαρμελάδα, nutella) ή στην αλμυρή τους εκδοχή με άλειμμα τυριού ή με κασέρι.
Εναλλακτική ιδέα: Εάν προσθέσουμε στο ωμό μείγμα και λίγη φέτα θρυμματισμένη ή πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο, τότε έχουμε μια τηγανίτα με καθαρά αλμυρή γεύση που μπορεί να συνοδεύσει μπιφτέκια ή μπουκιές κοτόπουλου σ΄ένα παιδικό πάρτυ!
Tante Kiki
10 Comments

10 σχόλια:

  1. Ενθουσιάστηκα μ'αυτές τις μαγικές πατατούλες...Και αλμυρή και γλυκιά εκδοχή;Και τόσο απλή συνταγή;Ότι πρέπει για το Σάββατο το βράδυ!!!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι μας τρελαίνεις!!! Αλλά μου κάνει εντυπωση που λες ότι τρώγονται και γλυκές! Και ..είναι να μη μου μπει κάτι στο μυαλό...αχαχχαχα!!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΙΚΙΤΑ ΜΟΥ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕΣ.ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟ,ΝΟΣΤΙΜΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ!!!!!ΘΑ ΤΙΣ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ ΝΑ ΤΙΣ ΓΕΥΤΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΕΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΟΥ !!!!!!!!ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΑΛΜΥΡΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΩΣ ΔΕΝ ΣΕ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΤΣΙΚΙΤΑ ΜΟΥ !!!!ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΓΡΗΓΟΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΩΡΑ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΣΑΛΛΙΓΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΧΑΙΝΟΜΑΙ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΩ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ.ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΑΜΕ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από την Ρωσία με αγάπη πεντανόστιμες πατατοτηγανίτες, εγώ η περίεργη θα τις τιμήσω στην γλυκιά τους εκδοχή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Στον δικό μου υπέροχο κόσμο", Έφη πράγματι κι εγώ όταν το διάβασα δεν το πίστευα αλλά έτσι ακριβώς είναι!!! Είναι απίστευτο το πόσο ουδέτερες είναι!!

    Νάσια μου, δεν πειράζει επηρεάστηκες από το Μεξικάνικο...χαχαχα!! Καλέ σταμάτα να τρέχεις τόσο δεν κουράστηκες; Ξέρω ξέρω θέλεις να κουραστείς πολύ και να φας σαλιγκάρια για να ξεκουραστείς εεεεε; χαχαχα Να σου πω την αλήθεια κι εγώ τα σιχαίνομαι. Η πριγκιπισσούλα σου τί κάνει; Η δικιά μας έγινε 19.5 και κοντέψαμε να ρίξουμε πυροτεχνήματα!!! Πολλά φιλιά και να είσαι καλά!!!
    ΕΛΕΝΑ μου δοκίμασέ τες είναι πολύ ωραίες!!! Αααα ξέχασα το γιαούρτογλυκό σου με το βύσσινο είναι τέλειο και πήρα ένα!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΣΤΟΛΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΟΥ ΟΙ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνονται πολύ ωραίες και πρέπει να είναι και πολύ νόστιμες...καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και εγώ θα τιμήσω την γλυκειά εκδοχή!! Καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No