Τραγανά μπισκότα αμυγδάλου


...νηστίσιμα ή όχι;
Τα αμύγδαλα είναι από τους ξηρούς καρπούς που λατρεύω. Έχουν του κόσμου τα προτερήματα είναι νόστιμα, υγιεινά και μπορούν να συνυπάρξουν με πολλά άλλα υλικά μ' έναν μοναδικά αρμονικό τρόπο.
Έτσι, όταν διάβασα σε κάποιο διαφημιστικό φυλλάδιο του Βιτάμ, την παρακάτω συνταγή ...έτρεξα αμέσως στο ντουλάπι με τις προμήθειες και συγκέντρωσα τα απαραίτητα υλικά. Ήμουν απόλυτα βέβαιη ότι θα ήταν καταπληκτικά μπισκοτάκια για τον καφέ, το τσάι, το κολατσιό των παιδιών... για το μόνο που δεν ήμουν βέβαιη (και ακόμη το σκέφτομαι) είναι για τη συνοχή τους γιατί η συγκεκριμένη συνταγή μου θύμισε κάποια άλλη ισπανική για μπισκότα mantecados που είχε κάποιο ανάλογο πρόβλημα. Κι επειδή όταν δεν είμαι βέβαιη, ανάλογα με τη διάθεσή μου άλλοτε δοκιμάζω ατόφια τη συνταγή άλλοτε πάλι την "πειράζω" όπως λέω, κατέληξα να προσθέσω στη ζύμη κι ένα αβγό ενώ δεν είχε!! Φυσικά, δεν ξέρω πώς θα γινόταν εάν δεν πρόσθετα το αβγό αλλά με το αβγό έγιναν θαυμάσια... τραγανά και λαχταριστά!!!!! Μοσχοβόλισε όλο το σπίτι... όταν ψήνονταν!!!
Η συνταγή που σας δίνω είναι αυτή που έφτιαξα (η αρχική είναι χωρίς το αβγό, με αμύγδαλα λευκά και με 20 γρ. αλεύρι λιγότερο... για όποιον τη δοκιμάσει στην αρχική της μορφή ...θα ήθελα... εντυπώσεις για το τελικό αποτέλεσμα ως προς τη συνοχή τους).
Και μια σημείωση, τα μπισκοτάκια αυτά, χωρίς το αβγό δηλ. με την κανονική συνταγή τους είναι νηστίσιμα.
ΥΛΙΚΑ
220 γρ. αλεύρι (200 γρ. στην αρχική συνταγή)
100 γρ. ζάχαρη μαύρη
100 γρ. ζάχαρη άσπρη ή καστανή
160 γρ. Βιτάμ λιωμένο (ή άλλη μαργαρίνη)
160 γρ. αμυγδαλόσκονη (εγώ χρησιμοποίησα με τη φλούδα τα αμύγδαλα)
1 αβγό (δεν υπήρχε στην αρχική συνταγή)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ανακατεύουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και τα δύο είδη ζάχαρης.
Προσθέτουμε το λιωμένο Βιτάμ (ή άλλη μαργαρίνη) και το αβγό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά (εάν δεν έχει αβγό είναι καλύτερα να μείνει στο ψυγείο για 1 ώρα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου και στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Κάνουμε μπαστουνάκια από τη ζύμη και κόβουμε σε φέτες πάχους 0,5-1 εκατοστού (ή ανοίγουμε τη ζύμη σ' αυτό το πάχος και κόβουμε τα μπισκότα με κουπάτ σε ό,τι σχήμα θέλουμε).
Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε!!!!!
Tante Kiki
7 Comments
No