Τραγανά μπισκότα αμυγδάλου

...νηστίσιμα ή όχι;
Τα αμύγδαλα είναι από τους ξηρούς καρπούς που λατρεύω. Έχουν του κόσμου τα προτερήματα είναι νόστιμα, υγιεινά και μπορούν να συνυπάρξουν με πολλά άλλα υλικά μ' έναν μοναδικά αρμονικό τρόπο.
Έτσι, όταν διάβασα σε κάποιο διαφημιστικό φυλλάδιο του Βιτάμ, την παρακάτω συνταγή ...έτρεξα αμέσως στο ντουλάπι με τις προμήθειες και συγκέντρωσα τα απαραίτητα υλικά. Ήμουν απόλυτα βέβαιη ότι θα ήταν καταπληκτικά μπισκοτάκια για τον καφέ, το τσάι, το κολατσιό των παιδιών... για το μόνο που δεν ήμουν βέβαιη (και ακόμη το σκέφτομαι) είναι για τη συνοχή τους γιατί η συγκεκριμένη συνταγή μου θύμισε κάποια άλλη ισπανική για μπισκότα mantecados που είχε κάποιο ανάλογο πρόβλημα. Κι επειδή όταν δεν είμαι βέβαιη, ανάλογα με τη διάθεσή μου άλλοτε δοκιμάζω ατόφια τη συνταγή άλλοτε πάλι την "πειράζω" όπως λέω, κατέληξα να προσθέσω στη ζύμη κι ένα αβγό ενώ δεν είχε!! Φυσικά, δεν ξέρω πώς θα γινόταν εάν δεν πρόσθετα το αβγό αλλά με το αβγό έγιναν θαυμάσια... τραγανά και λαχταριστά!!!!! Μοσχοβόλισε όλο το σπίτι... όταν ψήνονταν!!!
Η συνταγή που σας δίνω είναι αυτή που έφτιαξα (η αρχική είναι χωρίς το αβγό, με αμύγδαλα λευκά και με 20 γρ. αλεύρι λιγότερο... για όποιον τη δοκιμάσει στην αρχική της μορφή ...θα ήθελα... εντυπώσεις για το τελικό αποτέλεσμα ως προς τη συνοχή τους).
Και μια σημείωση, τα μπισκοτάκια αυτά, χωρίς το αβγό δηλ. με την κανονική συνταγή τους είναι νηστίσιμα.
ΥΛΙΚΑ
220 γρ. αλεύρι (200 γρ. στην αρχική συνταγή)
100 γρ. ζάχαρη μαύρη
100 γρ. ζάχαρη άσπρη ή καστανή
160 γρ. Βιτάμ λιωμένο (ή άλλη μαργαρίνη)
160 γρ. αμυγδαλόσκονη (εγώ χρησιμοποίησα με τη φλούδα τα αμύγδαλα)
1 αβγό (δεν υπήρχε στην αρχική συνταγή)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ανακατεύουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και τα δύο είδη ζάχαρης.
Προσθέτουμε το λιωμένο Βιτάμ (ή άλλη μαργαρίνη) και το αβγό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά (εάν δεν έχει αβγό είναι καλύτερα να μείνει στο ψυγείο για 1 ώρα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου και στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Κάνουμε μπαστουνάκια από τη ζύμη και κόβουμε σε φέτες πάχους 0,5-1 εκατοστού (ή ανοίγουμε τη ζύμη σ' αυτό το πάχος και κόβουμε τα μπισκότα με κουπάτ σε ό,τι σχήμα θέλουμε).
Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε!!!!!

7 σχόλια:

  1. tante kiki!! τι ωραια συνταγη!!μου εδωσες ιδεα!θα την δωσω στη μαμα μου ,να μου τα κανει γιατι και μενα ειναι αγαπημενη γευση!!...στασουυυ ! 'μυγδαλαα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια χαρά Rock n' Rolla! Χαίρομαι που βρήκες εσύ μια αγαπημένη γεύση και η μαμά σου δουλειά!! χαχαχαχα Πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΩΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΛΕΩ ΝΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!!!!!!!!!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!!11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλλον καφέ δεν θα πιω βραδιάτικα, αλλά ευχαρίστως θα πάρω (κρυφά για να μην βλέπουν:P) 2-3 για το πρωϊνό μου καφεδάκι αύριο!
    Φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνονται πεντανόστιμα!!! Λατρεύω το αμύγδαλο και σίγουρα θα ήταν κάτι που θα ήθελα να φάω!! Μπράβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνονται πράγματι λαχταριστά! Φαντάζομαι πως θα μοσχομύριζε η κουζίνα σου και τρελαίνομαι:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. RENA Christodoulou δοκίμασέ τα μην καθυστερείς... και στείλε μου εντυπώσεις!!

    ΕΛΕΝΑ μου, όχι μόνον με το καφεδάκι αλλά και σκέτα είναι ό,τι πρέπει. Σε κερνάω όσα θέλεις!!!

    Zeta Mp πάρε όσα θέλεις!!!!

    mia maria κερνάω και ναι η κουζίνα μοσχοβόλισε. Δεν είναι ωραίο να μπαίνεις σ'ένα σπίτι που η κουζίνα του μοσχοβολάει μπισκότα;;
    Καλό σας βράδυ και χάρηκα που τα είπαμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!