Καλησπέρα! Ξαφνικά, ανακάλυψα ότι δεν έχω μαγειρέψει εδώ και καιρό φαγητό με μελιτζάνες!!!!! Οι μελιτζάνες στον κήπο μας ήταν ελάχιστες εφέτος κι εγώ είχα φτιάξει μια δυο φορές παπουτσάκια και μετά τηγανιτές ή ψητές στο γκριλ με σάλτσα ντομάτας... τίποτε άλλο!!!
Έτσι, σκέφτηκα να φτιάξω ένα μελιτζανόρυζο που είναι πάντα καλοδεχούμενο. Η νοστιμιά της απλότητας των υλικών... πολύ περισσότερο όταν αυτά είναι από τον κήπο σου και ξέρεις ότι είναι αγνά αλλά και δικά σου.
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα1 φλ. μεγάλο ρύζι καστανό
3-4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κόκκινη πιπεριά
2 μελιτζάνες μακρόστενες σε κυβάκια
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο τρίχρωμο πιπέρι
2 κ.σ. τριμμένο κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πολτοποιούμε στο multi τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το καρότο και τη πιπεριά.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια και τα βάζουμε σε νερό με λίγο αλάτι για 30-40 λεπτά ώρα ώστε να ξεπικρίσουν.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και το καστανό ρύζι και το αφήνουμε να σωταριστεί για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και αφήνουμε να σωταριστούν για 2-3 λεπτά, ώστε να πάρουν λίγο χρώμα.
Σβήνουμε με τα πολτοποιημένα λαχανικά (ντομάτα-κρεμμύδι-καρότο-πιπεριά).
Προσθέτουμε νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Ρίχνουμε και τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσει μέχρι να τελειώσει το νερό και να μαλακώσει το ρύζι.
Σερβίρουμε χλιαρό και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή γιαούρτι και τριμμένο κεφαλοτύρι.