Γραβιεροπιτάκια αφράτα με παπαρουνόσπορο


...ή μήπως γραβιεροψωμάκια;
Μικρά και στρουμπουλά, γυαλιστερά, αφράτα και γεμάτα νοστιμιά τα σημερινά γραβιεροπιτάκια που μου προέκυψαν από μια λάθος ανάγνωση της συνταγής. Θέλετε να μάθετε τί συνέβη; Θα σας εξηγήσω αμέσως. Προσωπικά, σαν κλασσική χαζοθεία με λατρεία στις ανιψιές της, στις 11 Σεπτεμβρίου, παραμονή του αγιασμού στα σχολεία "ξεκίνησα" να ετοιμάσω κάποια γραβιερομπισκοτάκια από μια συνταγή γνωστής μαργαρίνης. Η συνταγή είχε και 1 αβγό!! Φυσιολογικό θα μου πείτε!!! Συμφωνώ μαζί σας...απόλυτα φυσιολογικό όταν διαβάζεις τη συνταγή και το μυαλό σου είναι συγκεντρωμένο όχι όταν διαβάζεις και ταυτόχρονα σκέφτεσαι άλλα!!!! Αποτέλεσμα;
΄Εβαλα το αβγό μέσα στη γέμιση αντί να το κρατήσω για να αλείψω τα γραβιερομπισκοτάκια!!!! Βέβαια, αυτό άλλαξε τη συνταγή και στο αλεύρι (ευτυχώς που κράτησα ακριβώς τη ποσότητα άλευρου που έβαλα). Επίσης, αντί για μαυροσήσαμο εγώ χρησιμοποίησα παπαρουνόσπορο που μου αρέσει πολύ γιατί του δίνει μια πολύ ωραία γεύση και ...τελικά, έγιναν πολύ ωραία τυροπιτάκια με γραβιέρα που σίγουρα θα τα ξαναφτιάξω αν και... θα φτιάξω και τα κανονικά γραβιερομπισκοτάκια για να δω πώς είναι κι εκείνα!!!!-:)))
Σας δίνω την αυτοσχέδια συνταγή μου...
ΥΛΙΚΑ για 30 κομμάτια
380-400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του *
100 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. αλάτι
100 γρ. γραβιέρα Μετσόβου ψιλοτριμμένη
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 μεγάλο αβγό + 1 αβγό (ελαφρά χτυπημένο) για το άλειμμα
2-3 κ.σ. παπαρουνόσπορο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα κουζίνας τα 2/3 από το αλεύρι, το αλάτι και τη μαργαρίνη κομμένη σε κομμάτια.
Με τα ακροδάχτυλά μας, τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να γίνει το μείγμα "ψιχουλιαστό" δηλαδή σαν ψίχουλα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αβγό και τη γραβιέρα και ζυμώνουμε (στη φάση αυτή η ζύμη μας κολλάει στα χέρια μας).
Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι, πάντα ζυμώνοντας, μέχρις ότου η ζύμη μας είναι μεν μαλακή και αφράτη αλλά δεν κολλάει στα χέρια μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστουνάκια λεπτά και κόβουμε σε κομματάκια με μήκος 6 εκατοστά και διάμετρο 3 εκατοστά περίπου.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα φούρνου και τοποθετούμε τα γραβιεροπιτάκια  μας.
Χτυπούμε ελαφρά το αβγό (προσοχή το δεύτερο αβγό -:))))!!) και τα αλείφουμε.
Τα πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, έως ότου ροδοκοκκινήσουν.
TIPS
* Η ποσότητα του άλευρου μπορεί να αυξομειωθεί ελαφρώς ανάλογα με τη μάρκα και την ποιότητά του.
* Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με το πάχος τους και με τον φούρνο.
Καλή  επιτυχία!!!
Tante Kiki
10 Comments
No