Τάρτα ανθότυρου με σύκα και σάλτσα μελιού...


Η ιδέα της συγκεκριμένης τάρτας τριγυρνούσε εδώ κι εβδομάδες στο μυαλό μου όταν διάβασα μια συνταγή στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "OLIVE" για μελωμένα σύκα, ψητά στο φούρνο, γαρνιρισμένα με μυζήθρα. Θα μου πείτε... πώς από τα μελωμένα σύκα κατέληξες στην τάρτα; Θα σας απαντήσω ειλικρινά...δεν ξέρω!!!! Εκείνο που ξέρω είναι ότι όταν διάβασα τη συγκεκριμένη συνταγή, μου ήρθαν στο νου τα μελιτίνια και τα κρητικά καλτσούνια.
Η αλήθεια είναι ότι τα γλυκά με την αρμυρογλυκιά γεύση... μου αρέσουν. Και ο συνδυασμός του ανθότυρου-φρούτου-μελιού μου φαίνεται γοητευτικός με κείνη την γευστική αντιφατικότητα που σε περνάει από το γλυκό στο υφάλμυρο και πάλι πίσω.Το δεύτερο που σκέφτηκα ήταν να μην φτιάξω δική μου ζύμη τάρτας αλλά να δοκιμάσω μια τάρτα με σφολιάτα βουτύρου που είχα πολύ καιρό να χρησιμοποιήσω. Κι έτσι κατέληξα στη τάρτα που θα σας δίνω αμέσως τώρα...
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο σφολιάτας (σε κάθε κουτί έχει 2)
Για τη πρώτη στρώση της γέμισης
300 γρ. ανθότυρο
6 κ.σ. μέλι
80 γρ. ζάχαρη άχνη
2 μεσαία αβγά
50 γρ. φουντούκια αλεσμένα
Για τη δεύτερη στρώση της γέμισης
1 κιλό σύκα
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. βούτυρο
Για τη σάλτσα μελιού
5-6 κ.σ. μέλι
1-2 κ.σ. νερό
Κανέλα για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στρώνουμε σε φόρμα τάρτας το φύλλο της σφολιάτας και το τρυπούμε με ένα πηρούνι.
Χωρίς να το ψήσουμε, στρώνουμε επάνω την πρώτη στρώση της γέμισης με το ανθότυρο και βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά να ψηθούν (βάση και γέμιση με ανθότυρο).
Μετά τα 30 λεπτά, βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει η μισοψημένη τάρτα.
Απλώνουμε προσεκτικά τη γέμιση με τα σύκα, ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κυβάκια και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 15-20 λεπτά ώστε να μελώσουν τα σύκα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Σερβίρουμε περιχύνοντας με σάλτσα μελιού και πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα.
Για τη πρώτη στρώση της γέμισης (με το ανθότυρο)
Στο μπολ του μίξερ χτυπούμε το ανθότυρο, τα αβγά, την άχνη, τις 6 κ.σ. μέλι μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιγενές μείγμα.
Τέλος, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα (μαρίξ) ή κουτάλι προσθέτουμε και τα αλεσμένα φουντούκια.
Στρώνουμε επάνω στην σφολιάτα και βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 30 λεπτά.
Για τη δεύτερη στρώση της γέμισης (με τα σύκα)
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα σύκα.
Κόβουμε 4 σύκα σε κομματάκια και τα κρατούμε στην άκρη για το γαρνίρισμα της τάρτας.
Τα υπόλοιπα σύκα τα βάζουμε στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε και το μέλι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.
Απλώνουμε το μείγμα αυτό πάνω στην ήδη ψημένη τάρτα με το ανθότυρο και από πάνω βάζουμε τα σύκα που έχουμε κόψει σε κομμάτια, περιχύνουμε με λίγο μέλι και  ρίχνουμε το βούτυρο είτε σε κομματάκια είτε λιωμένο.
Ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να μελώσουν τα σύκα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά πριν να σερβίρουμε με τη σάλτσα μελιού και κανέλα.
Για τη σάλτσα μελιού
Σε μικρή κατσαρόλα, αραιώνουμε το μέλι με το νερό σε σιγανή φωτιά χωρίς να το αφήσουμε να βράσει.
Tante Kiki
11 Comments
No