Τάρτα ανθότυρου με σύκα και σάλτσα μελιού...

Η ιδέα της συγκεκριμένης τάρτας τριγυρνούσε εδώ κι εβδομάδες στο μυαλό μου όταν διάβασα μια συνταγή στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "OLIVE" για μελωμένα σύκα, ψητά στο φούρνο, γαρνιρισμένα με μυζήθρα. Θα μου πείτε... πώς από τα μελωμένα σύκα κατέληξες στην τάρτα; Θα σας απαντήσω ειλικρινά...δεν ξέρω!!!! Εκείνο που ξέρω είναι ότι όταν διάβασα τη συγκεκριμένη συνταγή, μου ήρθαν στο νου τα μελιτίνια και τα κρητικά καλτσούνια.
Η αλήθεια είναι ότι τα γλυκά με την αρμυρογλυκιά γεύση... μου αρέσουν. Και ο συνδυασμός του ανθότυρου-φρούτου-μελιού μου φαίνεται γοητευτικός με κείνη την γευστική αντιφατικότητα που σε περνάει από το γλυκό στο υφάλμυρο και πάλι πίσω.Το δεύτερο που σκέφτηκα ήταν να μην φτιάξω δική μου ζύμη τάρτας αλλά να δοκιμάσω μια τάρτα με σφολιάτα βουτύρου που είχα πολύ καιρό να χρησιμοποιήσω. Κι έτσι κατέληξα στη τάρτα που θα σας δίνω αμέσως τώρα...
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο σφολιάτας (σε κάθε κουτί έχει 2)
Για τη πρώτη στρώση της γέμισης
300 γρ. ανθότυρο
6 κ.σ. μέλι
80 γρ. ζάχαρη άχνη
2 μεσαία αβγά
50 γρ. φουντούκια αλεσμένα
Για τη δεύτερη στρώση της γέμισης
1 κιλό σύκα
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. βούτυρο
Για τη σάλτσα μελιού
5-6 κ.σ. μέλι
1-2 κ.σ. νερό
Κανέλα για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στρώνουμε σε φόρμα τάρτας το φύλλο της σφολιάτας και το τρυπούμε με ένα πηρούνι.
Χωρίς να το ψήσουμε, στρώνουμε επάνω την πρώτη στρώση της γέμισης με το ανθότυρο και βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά να ψηθούν (βάση και γέμιση με ανθότυρο).
Μετά τα 30 λεπτά, βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει η μισοψημένη τάρτα.
Απλώνουμε προσεκτικά τη γέμιση με τα σύκα, ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κυβάκια και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 15-20 λεπτά ώστε να μελώσουν τα σύκα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Σερβίρουμε περιχύνοντας με σάλτσα μελιού και πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα.
Για τη πρώτη στρώση της γέμισης (με το ανθότυρο)
Στο μπολ του μίξερ χτυπούμε το ανθότυρο, τα αβγά, την άχνη, τις 6 κ.σ. μέλι μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιγενές μείγμα.
Τέλος, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα (μαρίξ) ή κουτάλι προσθέτουμε και τα αλεσμένα φουντούκια.
Στρώνουμε επάνω στην σφολιάτα και βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 30 λεπτά.
Για τη δεύτερη στρώση της γέμισης (με τα σύκα)
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα σύκα.
Κόβουμε 4 σύκα σε κομματάκια και τα κρατούμε στην άκρη για το γαρνίρισμα της τάρτας.
Τα υπόλοιπα σύκα τα βάζουμε στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε και το μέλι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.
Απλώνουμε το μείγμα αυτό πάνω στην ήδη ψημένη τάρτα με το ανθότυρο και από πάνω βάζουμε τα σύκα που έχουμε κόψει σε κομμάτια, περιχύνουμε με λίγο μέλι και  ρίχνουμε το βούτυρο είτε σε κομματάκια είτε λιωμένο.
Ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να μελώσουν τα σύκα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά πριν να σερβίρουμε με τη σάλτσα μελιού και κανέλα.
Για τη σάλτσα μελιού
Σε μικρή κατσαρόλα, αραιώνουμε το μέλι με το νερό σε σιγανή φωτιά χωρίς να το αφήσουμε να βράσει.

11 σχόλια:

  1. να ρωτήσω κάτι;ποίος τα τρώει όλα αυτά τα καταπληκτικά που φτιάχνεις συνέχεια;; κάθε μέρα γλυκό;;;αυτό είναι ζωή!!!!χεχεχεεχ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Maya:) μου δεν φτιάχνω κάθε μέρα γλυκό, αλλά 2-3 φορές την εβδομάδα και σε μικρές ποσότητες για να τελειώνουν γρήγορα... πάντως οι γονείς μου (που δεν έχουν πρόβλημα κιλών), ο γαμπρός μου και η μικρή μου ανιψιά είναι οι καλύτεροι μου "πελάτες"...χαχαχαχα!!!! Εγώ και η αδερφή μου απλώς "δοκιμάζουμε"! Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευτυχώς δεν σε ξέρω προσωπικά γιατί θα με είχες κάνει διπλή με αυτά που φτιάχνεις χαχαχχα!!!!και θέλω να χάσω και κιλά...καλό βράδυ φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία και πολύ πρωτότυπη!
    ΛΙΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάλι Κική μου, καταλαβαίνω πολύ καλά πως οδηγήθηκες από την μια συνταγή στην άλλη, γιατί μου συμβαίνει άπειρες φορές.

    Η τάρτα σου έτσι όπως την βλέπω στις φωτογραφίες είναι πολύ-πολύ καλή και πρέπει να δένουν ωραία τα υλικά μεταξύ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έτυχε... πέτυχε!!
    Τα συνδύασες όλα υπέροχα και το αποτέλεσμα πρέπει να σε δικαίωσε απόλυτα!
    Φιλιά, καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαντάζομαι πως πρέπει να είναι υπέροχη συνταγή αυτή,μου αρέσει πάρα πολύ ο συνδυασμός του σύκου με το ανθότυρο μπράβοοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΛΟΥΡΠ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τέλειο!!!!!!!!
    Θέλωωωωωωωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σήμερα μου έφεραν μια σακούλα σύκα, να τι θα τα κάνω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Penelope χαίρομαι που με καταλαβαίνεις...

    ΕΛΕΝΑ μου πράγματι με δικαίωσε το αποτέλεσμα!

    nadia εάν σου αρέσει ο συνδυασμός πρέπει να την δοκιμάσεις... αξίζει τον κόπο!

    Asteri κερνάω!!!

    manousina μου χαίρομαι που σου άρεσε. Εάν την φτιάξεις στείλε μου τις εντυπώσεις...

    Ααααααα! πριν φύγετε κεραστείτε από την τάρτα.... Καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κική το σπιτάκι σου ρομαντικό (που τις βρίσκετε αυτές τις ωραίες φωτογραφίες??)ζεστούτσικο και νοστιμούούούούτσικο...τα συκαλάκια ευτυχώς που έχω μπόλικα...πω πω πω το σαββατοκύριακο θα πάρει η κουζίνα φωτιά...θα σου πω αποτελέσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!