Μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνες ψητές

Ένα από τα πιάτα που αγαπώ πολύ είναι το κοκκινιστό μοσχάρι με μελιτζάνες στο φούρνο. Κυριολεκτικά το λατρεύω, ευτυχώς όχι μόνον εγώ αλλά και όλοι στην οικογένεια πλην των νεοτέρων μελών μας, τα οποία, σαν παιδιά που είναι ακόμα δεν κατάλαβαν την νοστιμιά και την διατροφική του αξία. Πάντως νομίζω ότι, γενικά, είναι ένα κλασσικό φαγητό που κάνει την εμφάνισή του στα περισσότερα, αν όχι όλα, ελληνικά τραπέζια από καιρό σε καιρό και όχι άδικα.
ΥΛΙΚΑ
1500 γρ. μοσχάρι κότσι σε κομμάτια
1200 γρ. μελιτζάνες σε φέτες στρογγυλές
2 πιπεριές κόκκινες
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτί χυμό ντομάτας Pumarrò
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. ζάχαρη
Λίγο κεφαλοτύρι για το γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, και τις πιπεριές στο multi και τα πολτοποιούμε.
Τα αναμιγνύουμε με το Pumarrò.
Βάζουμε σε νερό με αλάτι τα κομμάτια της μελιτζάνας για 1 ώρα για να ξεπικρίσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μετά, αλείφουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με ελαιόλαδο, τοποθετούμε τα κομμάτια της μελιτζάνας, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
Ψήνουμε για 40 λεπτά, περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.
Μόλις ψηθούν τις τοποθετούμε σ΄ένα βαθύ ταψί όπου θα ψήσουμε το φαγητό.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο  και σωτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος μαζί με το σκόρδο και το καρότο σε μέτρια φωτιά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση μέχρι να εξατμιστεί.
Μετά προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας (με τα πολτοποιημένα λαχανικά και το Pumarrò), αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και 1 1/2 ποτήρι νερό.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κρέας με τη σάλτσα επάνω στις μελιτζάνες.
Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό και αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί για 1 ώρα περίπου (μέχρι να ροδίσει, να απορροφηθούν όλα τα υγρά και, φυσικά, να μαλακώσει καλά το κρέας).
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε μόνο του ή με γιαούρτι στραγγιστό και μερικά φύλλα κεφαλοτυριού.
TIPS
* Φυσικά, οι μελιτζάνες μπορούν να γίνουν και τηγανιτές
* Εάν προσθέσουμε και 4-5 κομμάτια λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένα στο συγκεκριμένο πιάτο γίνεται ακόμη πιο νόστιμο και δεν είναι πια τόσο κλασσικό.

15 σχόλια:

  1. Κική... την κυριακή το μαγειρεύω το λιμπίστηκα..οι φωτογραφίες σου πολύ καλές..θέλω μια φωτογραφική καλή ποια προτείνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΙΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ.ΕΓΩ ΤΟ ΒΑΖΩ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΑΦΝΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΠΕΚΟΡΙΝΟ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΡΕΛΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιο λαχταριστό απ' ότι φαίνεται στις φωτογραφίες δε μπορούσε να φανεί! Αγαπημένο πραγματικά πιάτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα!

    Mia μου, πάρε μια μερίδα! Όσο για φωτογραφική, εγώ "τραβώ" όλες αυτές τις φωτό με μιαν απλή Olympus compact,12 mgp και μάλιστα χωρίς ευρυγώνιο φακό, ο οποίος μου φαίνεται απαραίτητος. Βέβαια, οι φωτό μου δεν έχουν λεπτομέρειες αλλά μόλις αγοράσω μηχανή θα πάρω μια Canon Eos! Εξαρτάται τί ακριβώς θέλεις...

    Νάσια μου εγώ έτσι φτιάχνω ποικιλία κρεάτων (χοιρινό-μοσχάρι-κοτόπουλο) αλλά χωρίς πολλή σάλτσα ντομάτας. Είναι πράγματι υπέροχο. Φιλιά!!

    Pela Sofi, αν είχα μια Canon Eos σίγουρα θα ήταν πιο λαχταριστό!!!!

    Αστέρι μου πάρε μια μερίδα... μη φεύγεις έτσι από το μπλογκοσπιτάκι μου!
    Καλό σας βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι φαγάκι πάλι...Φύλαξε ένα πιάτο και για μένα...Πάντως θα συμφωνήσω ότι πάντα οι φωτογραφίες σου είναι εξαιρετικές και συχνά-πυκνά μας τρέχουν τα σάλια...Καλή συνέχεια!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αγαπημενο φαγακι και απο τι βλεπω εχει γινει λουκουμι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο Κική, και οι φωτογραφίες σου το κάνουν τόσο λαχταριστό που το θέλω τώρα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ωραίο παραδοσιακό φαγάκι !! Καλώς σε βρήκα !! Θαύμασα πολλές από τις συνταγές σου που τις βρίσκω εξαιρετικά καλοφτιαγμένες και , φυσικά, είναι και καλοφωτογραφημένες !Καλά να είσαι, πάντα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λαχταριστό και ρυρωδάτο το φαγάκι σου και πολύ ωραία σερβιρισμένο και παρουσιασμένο. Μέχρι εδώ μοσχομύρισε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κικίτσα είσαι μεγάλος πειρασμός, να το ξέρεις!!!
    Φαγάκι με μελιτζάνες, είναι δυνατόν να μην μου αρέσει??
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο συνδυασμός είναι απίστευτος!

    Οσο οι μελιτζάνες είναι στο φόρτε τους πρέπει να το τιμούμε τακτικά!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ πολύ όλες σας που με τιμάτε με τις επισκέψεις σας... σερβιριστείτε!!!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ το θεό που ανακάλυψα τα blogs. Αλλά πιο πολύ που ανακάλυψα τα blogs που μαγειρεύουν. Τέλειο φαγητό το σημερινό , και μου εχετε λύσει την ανιαρή ερώτηση " Τι μαγειρεύω αύριο?" .
    Κοιτώ Tante Kiki και τελείωσα......Ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!