Φανουρόπιτα 2024, η πιο απλή φανουρόπιτα και μερικά μυστικά της


Φανουρόπιτα 2024, η πιο απλή φανουρόπιτα

Δεν χρειάζεται παρά μόνον 5-6 λεπτά για να την ετοιμάσεις και άλλα 40 για να την ψήσεις. Είναι οικονομική, νόστιμη, φυσικά νηστίσιμη και με 9 υλικά, δεν τρίβεται και δεν χρειάζεται μίξερ. Άρα είναι μια κλασσική αλλά λίγο πιο ελαφριά φανουρόπιτα-κέικ γιατί έχει λιγότερο λάδι ενώ εξακολουθεί να είναι πολύ πολύ νόστιμη και υγιεινή για μικρούς και μεγάλους. Aαααα και να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι δεν τρίβεται ενώ είναι αφράτη. Εγώ την έκανα με σταφίδες αλλά αν δεν σου αρέσουν μπορείς να τις αντικαταστήσεις με cranberries και καρύδια.


Κι όσο για την κανέλα και το γαρίφαλο μπορείς κι αυτά να τα αντικαταστήσεις με βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού και θα έχεις μια ανοιχτόχρωμη φανουρόπιτα αλλά εδώ που τα λέμε η κανέλα και το γαρίφαλο είναι από τα στάνταρ συστατικά της πίτας που τιμά την μνήμη της μητέρας του Αγίου Φανουρίου.

Φανουρόπιτα 2024, η πιο απλή φανουρόπιτα

Η πίτα, λοιπόν, αυτή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας  για τη γιορτή του Αγ. Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου. Θα βρείς πολλές συνταγές, όλες νηστίσιμες, όλες ή σχεδόν όλες με κανέλα και γαρίφαλο σκόνη κι άλλες με καρύδια ή με σοκολάτα, στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους. 

Φανουρόπιτα 2024, η πιο απλή φανουρόπιτα

Κάποτε, ζύμωναν αυτή την πίτα οι ανύπαντρες ζητώντας να τους φανερωθεί αυτός που θα παντρεύονταν ενώ οι παντρεμένες ζητούσαν την ευλογία του Αγίου ή να τους φανερωθεί η λύση για κάποιο από τα προβλήματά τους ή κάτι που είχαν χάσει. Μια πίτα, που η παράδοση θέλει να έχει πάντα 7 ή 9 (ή το πολύ 11 υλικά) γιατί συμβολίζουν τα μυστήρια της Εκκλησίας, τις ημέρες της δημιουργίας αλλά και τα τάγματα των αγγέλων. Η Φανουρόπιτα πρέπει να είναι λιτή κι απέριττη ενώ είνανι τόσο νόστιμη και αρωματική! Έτσι είναι και η δική μου φανουρόπιτα για το 2024 και σας προσκαλεί να την φτιάξετε! 
Κι ένα μυστικό: Σου περίσσεψε φανουρόπιτα; Σ' αυτή την απίθανη περίπτωση, δεν έχεις παρά να την κόψεις μικρά κομμάτια και να την ψήσεις στους 150 βαθμούς στον αέρα μέχρι να γίνουν σαν μικρά μπισκοτάκια (ξέρεις τα καντουτσίνι). Είναι τέλεια για τον καφέ!
Προς το παρόν, όμως, πάμε να δούμε τη συνταγή και πώς την φτιάχνουμε. 

Φανουρόπιτα 2024, η πιο απλή φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα 2024, η πιο απλή φανουρόπιτα
                                        
             Φανουρόπιτα 2024, η πιο απλή φανουρόπιτα

            Print Friendly and PDF
       
                                      

     

     
                    
Περιγραφή : Απλό και νόστιμο κέικ-φανουρόπιτα
Μερίδες: 8 (φόρμα 20 εκ.)

ΥΛΙΚΑ
  • 330 ml νερό (ή χυμό πορτοκαλιού)
  • 330 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της 
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100 ml αραβοσιτέλαιο
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 60 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 60 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 1.5 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο

Για την επικάλυψη
  • Ζάχαρη καστανή 
  • Κανέλα σε σκόνη 
      
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Μουσκεύουμε τις σταφίδες σε λίγο νερό για 5 λεπτά.
      2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
      3. Mετά, αφού αδειάσουμε το νερό τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, για να μην καθίσουν στον πάτο του ταψιού.
      4. Εάν η ζάχαρη που έχουμε έχει χονδρούς κόκκους, την αλέθουμε για λίγο στο multi.
      5. Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λάδι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
      6. Προσθέτουμε, το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
      7. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι (φαρίνα) και ανακατεύουμε μόνον μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και όχι παραπάνω για να μην γίνει σφιχτή.
      8. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα με διάμετρο 20 εκατοστά και με λίγο αραβοσιτέλαιο τα τοιχώματα.
      9. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, διορθώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα.
      10. Ψήνουμε για 40 λεπτά, δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί σωστά (πρέπει η λάμα του να βγαίνει χωρίς υπολείμματα) και βγάζουμε από τον φούρνο.
      11. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με αλεσμένη καστανή ζάχαρη και κανέλα (ή με άχνη και κανέλα).

      6 ΜΥΣΤΙΚΑ για μια επιτυχημένη ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ
      Η φανουρόπιτα δεν είναι παρά ένα απλό, νηστίσιμο κέικ αλλά κι αυτή έχει τα μυστικά της για να πετύχει και να μην τρίβεται αλλά ούτε να είναι λασπωμένη. Πάμε να τα δούμε μαζί;

      1- Η ζύμη της πρέπει να είναι σαν μέτρια πηχτός χυλός γιατί αλλιώς δεν θα γίνει αφράτη.

      2- Ό,τι ζάχαρη κι αν χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να διαλυθεί πολύ καλά στο λάδι και να την ανακατέψουμε μέχρι να γίνει σαν κρέμα.

      3- Εάν η ζάχαρη που έχουμε (όπως η καστανή που χρησιμοποίησα) έχει χονδρούς κόκκους μπορούμε να την βάλουμε για λίγο και να την "αλέσουμε" στο multi.

      4- Για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα δεν πρέπει να παραψηθεί και να στεγνώσει. Γι αυτό μόλις δούμε ότι έχει ψηθεί και η επιφάνεια της έχει ροδοκοκκινήσει πρέπει να μπήξουμε ένα μαχαίρι για να δούμε αν θα είναι καθαρό όταν το βγάλουμε. Αν είναι καθαρό και χωρίς υπολείμματα, τότε βγάζουμε από τον φούρνο.

      5- Το ίδιο και για να μην λασπώνει γιατί τότε χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο. Προσοχή στον φούρνο, λοιπόν, γιατί όλοι οι φούρνοι δεν ψήνουν το ίδιο και στον ίδιο χρόνο.

      6- Μπορούμε να ψήσουμε τη φανουρόπιτα και στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς Κελσίου.

      Μετά τη σημερινή συνταγή, μπορείς να βρείς τις συνταγές για όλες τις Φανουρόπιτες που σου έχω ετοιμάσει τα προηγούμενα χρόνια, στους παρακάτω ενεργούς συνδέσμους για να μπορέσεις να διαβάσεις τις συνταγές τους και να επιλέξεις αυτή που θα φτιάξεις εφέτος.
      Φανουρόπιτα 2024, η πιο απλή φανουρόπιτα

      Φανουρόπιτα 2024, η πιο απλή φανουρόπιτα
      Tante Kiki
      0 Comments

      Σπιτικό τυρί κρέμα light με γιαούρτι


      Δύο γάλατα, ένα του 1.5 λίτρου και ένα του 1 λίτρου, υψηλής παστερίωσης, είχαν ξεμείνει στο ψυγείο μου μια και δεν μπορούσα να τα πάρω μαζί μου στις διακοπές. Τα γάλατα έληγαν την 1η Αυγούστου κι έτσι, αν και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος όπως μας έλεγαν και στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή όταν έκανα μαθήματα μαγειρικής κα συντήρησης τροφίμων, ωστόσο προτίμησα να φτιάξω τη μυζήθρα που μας είχαν μάθει (θα τη βρείς ΕΔΩ) και μετά να την μετατρέψω σε τυρί κρέμα με γιαούρτι light.

      Πολύ απλή συνταγή, γρήγορη παρασκευή, με λίγα λιπαρά, μπορείς να βάλεις περισσότερο γιαούρτι και επιπλέον να την κάνεις όσο αλμυρή θέλεις και να την χρησιμοποιήσεις για όποια παρασκευή επιθυμείς, γλυκιά ή αλμυρή.

      Μ' αυτό το τυρί κρέμα έχω φτιάξει cheesecake του ονείρου που δεν διέφερε καθόλου από το τυρί κρέμα που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Το έχω απολαύσει άπειρες φορές σαν άλειμμα σε φρυγανιά με την αγαπημένη μου μαρμελάδα φράουλα και, ταυτόχρονα, δεν πετάω το γάλα που έχει λήξει πριν 2-3 ημέρες (αλλά που ήταν στο ψυγείο).


      Αλλά τί είναι αυτό το υγρό που μένει όταν το γάλα κόβει και γίνεται τυρί;
      •  Αυτό το υπόλευκο, ελαφρώς θολό υγρό είναι ο ορός γάλακτος (whey) ή μάλλον η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και εκτός από πρωτεΐνη περιέχει και άλλα σημαντικά συστατικά όπως λακτόζη, βιταμίνες, αμινοξέα και μέταλλα.
      Η ιστορία του
      • Ο ορός γάλακτος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Ιπποκράτη ο οποίος τον πρότεινε στους ασθενείς του για βελτίωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος και βελτίωση της υγείας τους. Αυτή η χρήση για θεραπευτικούς σκοπούς συνεχίστηκε μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
      • Τον 17ο αιώνα, ο ορός γάλακτος σερβίρονταν σαν κοκτέιλ και τότε δημιουργήθηκαν τα "Whey houses" που ήταν κάτι σαν τις σημερινές καφετερίες. Η χρήση του ήταν δημοφιλής σε όλη την κεντρική Ευρώπη.
      • Το 1933 ξηράνθηκε για πρώτη φορά με εξάτμιση.
      • Σήμερα, παράγεται σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος με διήθηση μεμβράνης.
      Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε; 
      • Φυσικά, μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο και να το καταναλώσουμε σαν "ποτό" γιατί είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή του ανθρώπου που συμβάλλει και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη. Μπορεί να συμβάλλει στη μυική ανάπτυξη και να ενισχύσει την ανάκαμψη ενός αθλητή μετά από προπόνηση με φυσικό τρόπο.
      • Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ψωμί ή φύλλο πίτας, σε σούπες και ζωμούς αλλά και σε smoothies.

      Ας επιστρέψουμε όμως στο τυρί κρέμα για να δεις εδώ αναλυτικά τη διαδικασία...

      Σπιτικό τυρί κρέμα light με γιαούρτι

      Σπιτικό τυρί κρέμα light με γιαούρτι
             
               Print Friendly and PDF
      Περιγραφή : Σπιτικό τυρί κρέμα light με γιαούρτι
      Ποσότητα :  Περίπου 500 γρ.
      ΥΛΙΚΑ
      • 2.5 λίτρα γάλα με 1.5% λιπαρά
      • Χυμό από 1.5 λεμόνι
      • 200 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά 
      • 1/2 κ.γλ. αλάτι
      • Λίγο από το νερό που απέμεινε από τη μυζήθρα 
          
          ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
          1. Σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί και να φτάσει σε σημείο βρασμού.
          2. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον μισό από τον χυμό λεμονιού.
          3. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και μετά από 1 λεπτό ρίχνουμε πάλι 1/3 του χυμού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
          4. Αφήνουμε ένα λεπτό και ρίχνουμε τη τελευταία ποσότητα από τον χυμό λεμονιού.
          5. Ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι το γάλα "έχει κόψει" και δημιουργούνται κόκκοι τυριού (όπως η μυζήθρα που θα δείτε ΕΔΩ).
          6. Σκεπάζουμε ένα σουρωτήρι με "τουλπάνι" (βαμβακερό πανί ειδικό για τέτοιες περιπτώσεις ή γάζα ή μια αραιοϋφασμένη πετσέτα κουζίνας) και το τοποθετούμε πάνω από ένα μεγάλο μπολ για να χωρέσει το νερό που απέμεινε από το γάλα.
          7. Μόλις το γάλα γίνει μυζήθρα (θα το καταλάβουμε από το υγρό που θα είναι πια σαν θολό νερό και θα έχει κόκκους), αδειάζουμε τη μυζήθρα στο σουρωτήρι και την αφήνουμε για 15-20 λεπτά να στραγγίσει όλο το  νερό (ορός γάλακτος) της.
          8. Μπορούμε να τυλίξουμε τη μυζήθρα με το ύφασμα που χρησιμοποιούμε και να το πιέσουμε με την ξύλινη κουτάλα για να φύγει πιο γρήγορα το υγρό που έχει απομείνει ΑΛΛΑ επειδή εμείς θέλουμε να το κάνουμε τυρί-κρέμα αυτή η διαδικασία δεν είναι απαραίτητη.
          9. Ύστερα, βάζουμε τη μυζήθρα στο multi, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι και 4-5 κουταλιές της σούπας από το νερό της μυζήθρας και το χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει την υφή που έχει το τυρί κρέμα.
          10. Εάν θέλουμε, προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο περισσότερο νερό για να γίνει το τυρί κανονική κρέμα όπως αυτές του εμπορίου.
          11. Τέλος, βάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να πήξει στο ψυγείο για μερικές ώρες.
          12. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αλείψουμε σε ψωμί ή για διάφορες παρασκευές αλμυρές (προσθέτουμε αλάτι) ή γλυκές.

          Τι πρέπει να γνωρίζω
          • Όταν κάνουμε σπιτικό τυρί με γάλα χαμηλών λιπαρών ρίχνοντας το λεμόνι η διαδικασία είναι πιο γρήγορη ενώ όταν το γάλα είναι με όλα τα λιπαρά του χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι να διαχωριστεί τελείως το "τυρί" από το γάλα. Για ολόπαχο γάλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.
          • Όσο πιο λεία θέλουμε την κρέμα τυριού τόσο περισσότερες κουταλιές από το  νερό που απέμεινε πρέπει να βάλουμε.
          • Το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι ένα γιαούρτι στραγγιστό ή απλό (πάντα με χαμηλά λιπαρά). Εάν δεν είναι στραγγιστό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λιγότερες κουταλιές νερό για να το κάνουμε κρέμα γιατί έχει και το ίδιο το γιαούρτι τα υγρά του.
          • Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το τυρί-κρέμα με τα αγαπημένα μας αρωματικά αλλά και να αυξήσουμε την ποσότητα του άλατος εφόσον το θέλουμε αλμυρό.
          • Τυρί-κρέμα μπορούμε να κάνουμε από αγελαδινό αλλά και κατσικίσιο γάλα.




          Tante Kiki
          2 Comments

          Προτάσεις για το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου



          Ο Δεκαπενταύγουστος έφτασε για μια ακόμα φορά! Η νηστεία (για όσους την τηρούν) τελειώνει  και στο οικογενειακό, γιορτινό τραπέζι θα μαζευτούμε συγγενείς και φίλοι μια και η γιορτή της Παναγιάς είναι μια μεγάλη γιορτή. Σχεδόν κάθε σπίτι έχει και κάποιον να γιορτάζει κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που οι μαζώξεις δίνουν και παίρνουν παρά το γεγονός ότι οι διακοπές ακόμα συνεχίζονται.

          Έτσι, παρά το γεγονός ότι είχα έτοιμο να σας προτείνω έναν ιδιαίτερο κορμό ψυγείου-κατάψυξης, σήμερα σας δίνω 12 προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι της ερχόμενης Πέμπτης. Βέβαια, αν ψάξετε κι εσείς σ' αυτό το blog θα βρείτε και πολλές άλλες ιδέες για ορεκτικά-μεζέδες, φαγητό, σαλάτα αλλά και επιδόρπιο.


          ΜΕΖΕΔΕΣ

          1- Κολοκυθόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης, χωρίς φύλλο 

          2- Ζεστή μελιτζανοσαλάτα

          3- Σαγανάκι ταλαγάνι σε κρούστα φουντουκιού



          ΦΑΓΗΤΟ

          1- Γκιουβέτσι με κοτόπουλο και μελιτζάνες 

          2- Σουτζουκάκια με κουσκούς σε ροζ σάλτσα

          3- Χοιρινές μπριζόλες λαιμού με τσακιστές πατάτες



          ΣΑΛΑΤΑ

          1- Πράσινη σαλάτα με νεκταρίνια και μύρτιλα

          2- Πράσινη σαλάτα με πεπόνι και καρπούζι

          3- Μια ιδιαίτερη σαλάτα με κεράσια και τυρομπαλάκια



          ΓΛΥΚΟ

          1- Παγωμένη τούρτα τιραμισού

          2- Παγωτό : Λευκή πραλίνα φουντουκιού

          3- Κορμός ψυγείου με μασκαρπόνε και καραμελωμένα κεράσια

          4- Mille-feuilles ροδάκινου


          Καλή Παναγιά σας εύχομαι ολόψυχα! Και του χρόνου με υγεία και χαρά!

          Tante Kiki
          3 Comments

          Ρυζόγαλο γιαουρτιού με σάλτσα από μύρτιλα


          Ρυζόγαλο γιαουρτιού με σάλτσα από μύρτιλα

          Καλημέρα! Ας ξεκινήσουμε γλυκά και δροσερά την εβδομάδα αυτή! Τώρα το καλοκαίρι και ειδικά τις μέρες που έχει πολλή ζέστη εκείνο που αποζητούμε είναι απλές, δροσερές, γλυκές νοστιμιές που συνοδεύονται από φρούτα που υπάρχουν άφθονα και ολόγλυκα και ικανοποιούν κάθε επιθυμία.

          Ρυζόγαλο γιαουρτιού με σάλτσα από μύρτιλα

          Σήμερα, λοιπόν, σου προτείνω μια από τις πολύ αγαπημένες μου γλυκονοστιμιές. Ένα ρυζόγαλο λίγο πιο καλοκαιρινό, πιο δροσερό με γιαούρτι. Δεν ξέρω εσύ αλλά εγώ έχω ένα μικρό θεματάκι με το γιαούρτι. Ενώ το καλοκαίρι λατρεύω το γιαούρτι μόλις πιάσουν τα κρύα δεν το θέλω καθόλου! Έτσι, τώρα βρίσκομαι στην εποχή του γιαουρτιού. 

          Ρυζόγαλο γιαουρτιού με σάλτσα από μύρτιλα

          Φυσικά, είναι ένα ρυζόγαλο παραδοσιακό δηλαδή όπως το έφτιαχνε η μαμά μου χωρίς κορν φλάουρ άρα πιο ελαφρύ αν και λίγο πιο χρονοβόρο. Ωστόσο, ο συνδυασμός του κλασσικού ρυζόγαλου με το γιαούρτι και τη σάλτσα από μύρτιλα το απογειώνει και το κάνει ιδανικό για ένα χορταστικό και ευχάριστο απογευματινό.

          Ρυζόγαλο γιαουρτιού με σάλτσα από μύρτιλα

          Εξίσου νόστιμο συνοδευτικό μπορεί να είναι και μια σάλτσα από ροδάκινα ή μια μαρμελάδα όπως ροδάκινο, βερίκοκο, φράουλα γιατί όλα τα φρούτα ταιριάζουν ειδικά σε ένα ρυζόγαλο που κρύβει στην καρδιά του αγαπημένο, δροσερό γιαούρτι.

          Ρυζόγαλο γιαουρτιού με σάλτσα από μύρτιλα

          Ρυζόγαλο με μεθυσμένη σάλτσα από μύρτιλα 
                             Ρυζόγαλο γιαουρτιού με σάλτσα από μύρτιλα
          Print Friendly and PDF
          Περιγραφή : Το αγαπημένο ρυζόγαλο αγκαλιάζει το γιαούρτι
          Μερίδες : 5 - 6 
          ΥΛΙΚΑ
          • 1 λίτρο γάλα 
          • 130 γρ. ρύζι γλασέ
          • 100 γρ. ζάχαρη
          • 1 φακελάκι ζαχαροβανίλια
          • 1 πρέζα αλάτι
          • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό απλό *
          • Λίγη κανέλα
          • Φρέσκα κεράσια

          Σάλτσα από μύρτιλα (1 βαζάκι)
          • 200 γρ. μύρτιλα
          • 130 ml λευκό κρασί ημίγλυκο (ή νερό)
          • 1 κ.σ. μέλι (ή ζάχαρη)
          • 1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
          • 1 κ.γλ. κούσταρ πάουντερ (ή κορν φλάουρ ή νισεστέ)
              
              ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
              Για τη σάλτσα από μύρτιλα
              1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μύρτιλα, το κρασί (ή το νερό), το μέλι, το κούσταρ πάουντερ και αφήνουμε να βράσουν έως ότου απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά.
              2. Πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε την κανέλα.

              Για το ρυζόγαλο γιαουρτιού
              1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε 1 φλ. νερό και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλάτι και το ρύζι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να τελειώσει το νερό.
              2. Ύστερα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε να βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει,  έως ότου μαλακώσει εντελώς το ρύζι και χυλώσει το ρυζόγαλο.
              3. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε το ρυζόγαλο για 10-12 λεπτά να κρυώσει.
              4. Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μοιράζουμε σε μπολάκια.
              5. Το βάζουμε στο ψυγείο και πριν το σερβίρουμε το γαρνίρουμε με τη σάλτσα από τα μύρτιλα.

              Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε
              * Εάν δεν θέλουμε το απλό, στραγγιστό γιαούρτι είτε με λίγα λιπαρά είτε με όλα τα λιπαρά του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι με κάποια φρουτένια γεύση. Εγώ πολλές φορές χρησιμοποιώ το γιαούρτι με γεύση λεμόνι γιατί το λατρεύω. 
              • Βέβαια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα φρούτα αλλά και αυτά ελαφρώς καραμελωμένα σε αντικολλητικό τηγάνι με 1-2 κ.σ. μέλι.
              • Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτικό γάλα όπως γάλα ρυζιού και φυτικό γιαούρτι με διαφορετικό, βέβαια, γευστικό αποτέλεσμα.
              • Για να κρυώσει το ρυζόγαλο χωρίς να κάνει κρούστα μόλις το αποσύρουμε από την εστία, το βάζουμε σε άλλο μπολ και το μπολ μέσα σε ένα μεγαλύτερο με παγωμένο νερό. Τέλος, ανακατεύουμε το ρυζόγαλο μέχρι να κρυώσει.

              Ρυζόγαλο γιαουρτιού με σάλτσα από μύρτιλα

              Ρυζόγαλο γιαουρτιού με σάλτσα από μύρτιλα

              Tante Kiki
              0 Comments

              5 βιβλία για τον Αύγουστο


              Βιβλία για το καλοκαίρι

              Αύγουστος και βιβλία πάνε χέρι χέρι αν και για μένα τα βιβλία ήταν πάντα μια ανεκτίμητη παρέα. Ακόμα κι όταν πήγαινα στο γυμνάσιο και το λύκειο ξεκουραζόμουν διαβάζοντας κάποιο βιβλίο. Κι όταν με ρωτούσαν πώς γίνεται να ξεκουράζομαι από το σχολικό ή αργότερα το πανεπιστημιακό διάβασμα διαβάζοντας πάλι κάποιο βιβλίο απαντούσα (και το πιστεύω ακράδαντα) ότι έτσι "ξέφευγα", χαλάρωνα και ταξίδευα και ήταν αλήθεια! Κάθε βιβλίο κι ένα ταξίδι, μια γνωριμία με έναν νέο κόσμο, με νέους ήρωες και συχνά με τον εαυτό μου.

              Τα χρόνια πέρασαν και πολλά άλλαξαν στην καθημερινότητά μου αλλά αυτή η "απόδραση" έμεινε σταθερή χωρίς βέβαια να στερούμαι την παρέα και τις εξόδους με φιλαράκια ή τις εκδρομές ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα βιβλία και η αγάπη μου γι αυτά είναι πάντα στη θέση της. 

              Όσο για τα κριτήρια βάσει των οποίων, ακόμα και τώρα, επιλέγω τα βιβλία που διαβάζω είναι διάφορα με πρώτο και κύριο το ενδιαφέρον που θα μου κινήσει όσα γράφει το οπισθόφυλλο αλλά και ο τρόπος γραφής καθώς το ξεφυλλίζω κα, φυσικά, ο εκδοτικός οίκος.

              Ξέρω ότι δεν σας έχω συνηθίσει σε αναρτήσεις σαν τη σημερινή μια και, σχεδόν πάντα, ανεβάζω συνταγές όμως είναι καλοκαίρι και σκέφτηκα να σας προτείνω μερικά από τα βιβλία που έχω διαβάσει και έχω αγαπήσει. Από αυτά άλλα είναι πιο ελαφρά κι άλλα πιο λογοτεχνικά ή ιστορικά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι όλα τα βιβλία κάτι έχουν να μας προσφέρουν, τροφή για σκέψη, γνώσεις, αυτογνωσία ή απλά χαλάρωση. 

              • "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μια παγκόσμια ιστορία" του Roderick Beaton, Εκδόσεις "Πατάκη".
              ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

              Για όσους αγαπούν την ιστορία αλλά θέλουν και ένα βιβλίο ιστορικό μεν αλλά με πιο "λογοτεχνική" γραφή και παρουσίαση. Ένα βιβλίο που αφορά σε εμάς τους Έλληνες και στον πολιτισμό μας ο οποίος συνέβαλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον Δυτικό τρόπο ζωής και παρουσιάζει την προσαρμοστικότητα και την επιβίωσή μας στις διάφορες αλλαγές που συνέβαιναν κατά καιρούς σε όλη την υδρόγειο. Μια διαδρομή ανά τους αιώνες που παρακολουθεί και την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας. Η εξιστόρηση γεγονότων φτάνει μέχρι τη σημερινή εποχή και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το βιβλίο είναι πολύ καλογραμμένο, ευκολοδιάβαστο και με ελάχιστα σημεία που, θα μπορούσα, να πω ότι πλατιάζει ελαφρώς. 

              • "Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο" της George Nina, Εκδόσεις "Κλειδάριθμος".
              Το μικρό Παριζιάνικο βιβλιοπωλείο

              Ένα από τα βιβλία που διάβασα τον περασμένο χειμώνα και, κυριολεκτικά, με χαλάρωσε και με ταξίδεψε στην Προβηγκία. Ένα διεθνές best seller και μια διασκεδαστική, τρυφερή, αισιόδοξη ιστορία για την απώλεια, την αγάπη αλλά και για το κουράγιο μιας νέας αρχής με πρωταγωνιστή τον κύριο Περντί που προτείνει στους πελάτες του βιβλία ανάλογα με τα προβλήματά τους (από το εξώφυλλο του βιβλίου). Ιδανικό για ευχάριστες, καλοκαιρινές στιγμές στην παραλία ή στην βεράντα. Αφήνει στον αναγνώστη μια γλυκιά επίγευση.

              • "Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο" της Camille Aubrey, Eκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα"
              Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο

              Διαβάζοντάς το, ταξιδεύεις σε ένα χωριουδάκι της Γαλλικής Ριβιέρας, την άνοιξη του 1936, όπου η δεκαεπτάχρονη Οντίν, κόρη της ιδιοκτήτριας του Café Paradis, μαγειρεύει με τη μητέρα της για έναν νεοφερμένο, μυστηριώδη πελάτη, που είναι ο χαρισματικός ζωγράφος. Η γνωριμία είναι καθοριστική για τη ζωή της Οντίν. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από την αναδρομική αφήγηση μια και η Σελίν, εγγονή της Οντίν, αναζητά και ανακαλύπτει καλά κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος της αλλά και αλήθειες για την τέχνη, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον έρωτα. Ένα συναρπαστικό, ευχάριστο μυθιστόρημα, που όταν το ξεκινάς δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου, που αποκαλύπτει μια άγνωστη περίοδο της ζωής του Πικάσο με φόντο τη Νότια Γαλλία. Η πολύ καλή γραφή της συγγραφέως το κάνει ακόμα πιο ευχάριστο.

              • "Μια γυναίκα" της Annie Ernaux, Eκδόσεις "Μεταίχμιο"
              Μια γυναίκα

              Η Γαλλίδα συγγραφέας που πήρε Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2022 και που δημιούργησε ένα νέο, υβριδικό είδος γραφής που η ίδια το ονομάζει "autobiographie impersonnelle" (απρόσωπη αυτοβιογραφία) αρνούμενη τη μυθοπλασία.
              Το συγκεκριμένο βιβλίο, "Μια γυναίκα", γράφηκε το 1988 και είναι αφιερωμένο στη μητέρα της που πέθανε από Αλτσχάιμερ. Ένας φόρος τιμής συγκινητικός, τρυφερός αλλά και σκληρός συνάμα και μια παρουσίαση της ζωής της μέχρι το θάνατό της.
              Ωστόσο, είναι η ιστορία κάθε γυναίκας, κάθε κόρης με τα αντιφατικά συναισθήματα προς τη γυναίκα που την έφερε στη ζωή. "Πιστεύω ότι γράφω για τη μητέρα μου γιατί είναι η δική μου σειρά να τη φέρω στον κόσμο" γράφει.
              Ένα βιβλίο λιτό, μίνιμαλ ως προς τη γραφή του αλλά ιδιαίτερα μεστό ως προς τις λεπτομέρειες γεγονότων της καθημερινότητας, συνηθειών και ανθρώπινης συμπεριφοράς της μητέρας της που, ουσιαστικά, καθόρισαν και τη δική της ζωή. Απλή, σαφής και με αριστοτεχνική αφήγηση αποδέχεται σιγά σιγά το γεγονός του θανάτου της.

              • "Το μουσείο της αθωότητας" του Ορχάν Παμούκ, Eκδόσεις "Πατάκη"
              Το μουσείο της αθωότητας

              Ένα βιβλίο γραμμένο για τον ανεκπλήρωτο έρωτα, τη φιλία, το δικαίωμα στην ευτυχία στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του 70, από τον αριστοτέχνη Νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ. Ένα μυθιστόρημα γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση που παρουσιάζει διατρέχοντας τον χρόνο, τη ζωή και τις συνήθειες της τουρκικής αστικής τάξης αλλά και έναν πολιτισμό που καταπιέζει τις γυναίκες και έναν μεγαλειώδη έρωτα που σιγά σιγά μετατρέπεται σε ένα τοξικό συναίσθημα.
              Για πολλούς κριτικούς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο μυθιστόρημα του 21ου αιώνα μια και συγκρίνεται με μεγάλα μυθιστορήματα του Μπαλζάκ, Σταντάλ, Φλωμπέρ,  Ντοστογιέφσκι.
              Πολυσέλιδο αλλά όχι βαρετό. Συγκινητικό, λυρικό και ίσως... αφοπλιστικά ειλικρινές με πάρα πολύ καλή μετάφραση. Στη συγκεκριμένη έκδοση υπάρχει και ένα επίμετρο με υπογραφή του συγγραφέα.

              5 βιβλία για τον Αύγουστο

              Καλό διάβασμα και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

              Tante Kiki
              0 Comments
              No