Φανουρόπιτα με 9 υλικά


Kαλημέρα σε όλη την αγαπημένη μου μπλογκογειτονιά! Παραδοσιακή ανάρτηση σήμερα γιατί τα ήθη και τα έθιμα πρέπει να τα θυμούνται οι παλιοί και να τα μαθαίνουν οι νέοι. Διαφορετικά πώς μπορεί να προχωρήσει ένα έθνος; 
Στις 27 Αυγούστου, αύριο δηλαδή, η εκκλησία μας τιμά τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Φανούριο, πολιούχο της Ρόδου.
Η ιστορική ύπαρξή του Αγ. Φανουρίου δεν ήταν γνωστή έως τον 14ο αιώνα, οπότε και βρέθηκε η εικόνα του σκάβοντας σε ερείπια κάποιου παλιού ναού έξω από τα τείχη, στο νησί της Ρόδου. Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια. Η εικόνα του βρέθηκε ολοκάθαρη μέσα στα χώματα και υπήρχε επάνω επιγραφή "Άγιος Φανούριος". Από τη Ρόδο εξαπλώθηκε η λατρεία του πρώτα στην Κρήτη, όπου υπάρχουν τρία μοναστήρια προς τιμή του και μετά σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα! 
Ο Άγιος Φανούριος "συνδέθηκε" με την εύρεση χαμένων αντικειμένων παρετυμολογικά... Φανούριος είναι αυτός που ...φανερώνει! Πολλές φορές συνδέεται με την καλοτυχία ..."του φέγγει" λέει ο λαός για κάποιον που είναι τυχερός μια και ο Άγιος Φανούριο εικονίζεται σε εικόνες με ένα αναμμένο κερί στο χέρι. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση η μητέρα του Αγίου ήταν αμαρτωλή, σκληρή και άπονη με τους φτωχούς και γι αυτό η φανουρόπιτα γίνεται για το "συγχώριο" της. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς και γιατί ξεκίνησε το έθιμο της φανουρόπιτας που είναι μια λαδόπιτα, πάντα νηστίσιμη.  Γίνεται με 7, 9 ή 11 υλικά (αναφορά στους αντίστοιχους αριθμούς που θεωρούνταν από την αρχαιότητα ιεροί και με μαγικές αλλά και μαντικές ιδιότητες. Η πίτα "ευλογείται"  στην εκκλησία και μετά μοιράζεται στους πιστούς για να "συγχωρεθούν" οι αμαρτίες της μητέρας του αγίου.
Οι παλιές νοικοκυρές, την ώρα που έφτιαχναν τη φανουρόπιτα έλεγαν την παρακάτω ευχή:
"Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει
υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων."
Πάμε όμως να δούμε τη συνταγή της φετινής φανουρόπιτας με 9 υλικά;
ΥΛΙΚΑ
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
150 γρ. αραβοσιτέλαιο
200 γρ. ζάχαρη
250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
60 γρ. σταφίδες 
1 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
1 1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο (σκόνη)
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη, το χυμό, τα ψιλοκομμένα καρύδια, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε τις σταφίδες μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι και τις ανακατεύουμε.
Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας, ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι (με τις σταφίδες) μέσα στο μίγμα του κέικ.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί (είναι παχύρρευστο και όχι πάρα πολύ αραιό), αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο ένα ταψάκι ή μια φόρμα με σούστα 22-24 εκατοστά και αδειάζουμε εκεί το μίγμα.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η φανουρόπιτά μας έχει ψηθεί (ελέγχουμε με τον ίδιο τρόπο όπως όλα τα κέικς).
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΣΗΜ. Κι αν λατρεύετε το ταχίνι, ετοιμάστε μια φανουρόπιτα με ταχίνι με συνταγή που θα βρείτε ΕΔΩ. Είναι εξίσου νόστιμη και αφράτη με την ιδιαίτερη γεύση του ταχινιού. Όπως και να έχει όμως, με όποια συνταγή θέλετε ...σας παρακαλώ, κάντε το έθιμο, ειδικά αν έχετε παιδιά... γιατί αυτή είναι η κληρονομιά τους.
Και του χρόνου με υγεία! 
Tante Kiki
31 Comments
No