Νηστίσιμο κριθαρότο φούρνου...ωδή στο κριθαράκι

Καλή σας μέρα! Ο Αύγουστος είναι ήδη μια πραγματικότητα και είμαστε πια μιαν αναπνοή από τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας! Έχοντας, λοιπόν, κατά νου ότι πάρα πολλοί ανάμεσά μας νηστεύουν θα μιλήσουμε σήμερα για μια νοστιμιά που έχει σαν αρχή της ένα ταπεινό ζυμαρικό... το κριθαράκι!
Το κριθαράκι ή μανέστρα (όπως το έλεγεο παππούς μου) δεν είναι μόνον για το γκιουβέτσι, ούτε μόνον φάρμακο για το ...στομάχι! Στις μέρες μας το κριθαράκι μπορεί να γίνει βάση για ένα εξαιρετικό κριθαρότο, μαγειρεμένο στο φούρνο ή σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ακριβώς όπως και το ριζότο. Δεν έχει τίποτε να ζηλέψει να κι έχει να προσφέρει απλόχερα νοστιμιά! Το κριθαράκι, έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο στις κουζίνες των σεφ και μη, και συνοδεύει πια περήφανα κρέας, θαλασσινά και πουλερικά. Παντρεύεται τέλεια με λαχανικά, κρέμα γάλακτος και τυριά.
Το σημερινό κριθαρότο είναι μια ιδιαίτερη λιχουδιά, ελαφριά και νηστίσιμη που δεν θα απαιτήσει πολύ από τον χρόνο σας αν και ψήνεται στον φούρνο χωρίς αυτό να σημαίνει (επαναλαμβάνω) ότι δεν μπορούμε να το φτιάξουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα αν βιαζόμαστε!
Οι φρέσκες, καλοκαιρινές ντομάτες μαζί με την πικάντικη γεύση των λιαστών το απογειώνουν. Τα μανιτάρια του χαρίζουν μια πιο γήινη και μεστή γεύση κι αν, κάπου εκεί, τρυπώσουν και μανιτάρια πορτσίνι (εγώ τα "θυσίασα" γιατί έπρεπε να κατέβω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να τα αγοράσω) τότε το κριθαρότο χαράσσεται για τα καλά στη γευστική μας μνήμη!
Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε τί εννοώ! Δοκιμάστε το με όποια μανιτάρια θέλετε... λευκά μικρά, πορτομπέλο, πλευρώτους, πορτσίνι ...είμαι σίγουρη ότι θα το υιοθετήσετε και φυσικά όχι μόνον για τις περιόδους της νηστείας αλλά για κάθε φορά που θα θέλετε ένα πιάτο με διπλή προσωπικότητα... gourmed και comfort ταυτόχρονα. Κι αν το πασπαλίσετε και με λίγη ελληνική παρμεζάνα (δοκιμάστε τη Μετσοβάνα θα ενθουσιαστείτε) ή το αγαπημένο μου ελληνικό πεκορίνο Αμφιλοχίας τότε έχετε μπροστά σας ένα πιάτο που θα το λατρέψετε!
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. κριθαράκι μέτριο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
5 φέτες λιαστής ντομάτας σε κομματάκια
100 ml ροζέ κρασί
250 γρ. μανιτάρια σε φέτες (κονσέρβας, κατεψυγμένα ή φρέσκα)*
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα ρίγανη
5 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.
Αφήνουμε να σοταριστούν λίγο και μετά προσθέτουμε το κριθαράκι.
Σοτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να δούμε ότι έγινε λίγο πιο καστανό.
Αδειάζουμε το κριθαράκι με τα λαχανικά στο ταψί.
Στο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για μερικά λεπτά μέχρις ότου μαραθούν ελαφρώς.
Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και ρίγανη.
Προσθέτουμε και το μίγμα αυτό στο ταψί, πάνω από το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε 300 ml νερό ή ζωμό λαχανικών, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε, δοκιμάζοντας, ότι το κριθαράκι είναι έτοιμο.
Να περάσετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!! :)

28 σχόλια:

  1. Πραγματική ....ωδή στο κριθαράκι !!!!!! Το απογείωσες , Κική μου !!!!!
    Θα το φτιάξω οπωσδήποτε !!!!!
    φιλάκια !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε πολύ ωραίο Νίκη μου, θα σου αρέσει!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Λατρεύω το κριθαράκι (κι όλα τα ζυμαρικά βεβαίως βεβαίως)!! Θα το ετοιμάσω κάποια στιγμή, άνευ μανιταριών όμως καθώς δεν τα πάνε καλά με το DNA μου!!
    Την καλημέρα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να αντικαταταστήσεις τα μανιτάρια με ελιές ...με άλλο γευστικό αποτέλεσμα βέβαια αλλά εξίσου νόστιμο!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Κριθαράκι!!! Μου αρέσει πολύ, όπως και τα μανιτάρια! Νόστιμο φαγητό και ωραία ιδέα για να ξεφύγουμε και λίγο από τα καθιερωμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική μου καί έλεγα τί νά μαγειρέψω σήμερα!!Τέλειο τό κριθαρότο σου!!Εύκολη καί νόστιμη συνταγή!!Τρέχω νά τό δοκιμάσω!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το μαγειρέψει Δήμητρά μου και θα σου αρέσει!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Μμμμμμ μοσχοβολησε μεχρι εδω το κριθαρακι σου...φαινεται τοσο λαχταριστο..και να φανταστεις δεν ειμαι λατρης των ζυμαρικων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε κι ας μην αγαπάς τα ζυμαρικά!

      Διαγραφή
  6. Φανταστικη η προταση σου Κικτσααααα μου!! Μου αρεσει το κριθαρακι,μου αρεσουν τα μανιταρια, μου αρεσουν κ τα νηστισιμα ακομα κ υπο κανονικες συνθηκες! Μα εμενα ειχες στο μυαλο σου!?? χαχαχαχα Οι ιδεες σου παντα καταπληκτικες! Σε φιλω πολυ πολυ! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευούλα μου να το φτιάξεις και θα ξετρελλαθείς! Χαχαχα χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα γλυκιά μου!!!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Αυτό το κριθαράκι δεν μπορεί να έχει την ετικέτα του ταπεινού!
    Μεγαλειώδες θα το χαρακτήριζα και νομίζω δεν θα είχα άδικο!Με τον πλούτο των λαχανικών να επιβάλλει τη νοστιμιά και την ιδιαίτερη γεύση των πορτσίνι να μονομαχεί για την πρωτιά,πιστεύω ότι θα αποτελούσε μία μόνιμη εβδομαδιαία διατροφική πρόταση στο τραπέζι μας.Λατρεύουμε το ροφητό κριθαράκι και αυτή η εκδοχή μου άρεσε πολυ!
    Τα πορτσΐνι τα μούσκεψες σε νερό φαντάζομαι πριν τα προσθέσεις ....?Αν ναι,χρησιμοποίησες το νερό στο κριθαράκι?Πιστεύω ότι δίνει έξτρα γεύση.
    Και τέλος......κατέβηκες στο κέντρο και δεν πήρες ένα τηλέφωνο να πιούμε έναν καφέ?????Απαράδεκτο και ασυγχώρητο!'
    Θα σε συγχωρέσω,μόνο αν μου υποσχεθείς ότι με την πρώτη φθονοπωρινή δροσιά θα συναντηθούμε !
    Φιλάκια πολλα,πολλα'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο Φωτεινή μου... εγώ αυτή τη φορά δεν είχα πορτσίνι και βαρέθηκα να κατέβω στο κέντρο για να βρω αλλά όταν τα χρησιμοποιώ τα μουσκεύω και χρησιμοποιώ πάντα το νερό γιατί όπως λες δίνει έξτρα νοστιμιά!
      Όχι δεν κατέβηκα στο κέντρο αλλά να είσαι σίγουρη ότι μετά τις 20 που θα έχω έρθει θα σε πάρω τηλέφωνο ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!! Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Μούρλια φαινεται!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γρήγορο και εύκολο για όλες τις εποχές του χρόνου!Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απα πα..!! τέλειο φαινεται.. και εγώ που είμαι της.... μανέστρας οπως την έλεγε ο παππούς σου..!!! τι μου κάνεις.. τι μου κάνεις .. θα μαγειρευτεί αύριοοοοοοο..!! ευχαριστούμε Κική μου φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται πεντανόστιμο... να το φτιάξεις Ρούλα μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Κικίτσα μου σε επιθύμησα! κάθε φορά που διαβάζω μία συνταγή σου είναι λες και βλέπω μπροστά μου το γλυκό χαμόγελο σου..Το κριθαράκι είναι από τα αγαπημένα του άνδρα μου και το κάνει συχνά με λαχανικά μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Αχτίδα κι εγώ! Με την επιστροφή θα σου τηλεφωνήσω για να τα πούμε... αχχχχ έμπλεξα και τα έχω αφήσει όλα!!!

      Διαγραφή
  12. Πολύ ελαφρύ και γευστικό πιάτο, Κική μου!!! Φιλάκια, καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Χαρούλα μου και γίνεται σε πολύ λίγο χρόνο!

      Διαγραφή
  13. Γειά σου Κικίτσα μου!πραγματικά το κριθαρότο έχει εισβάλλει στις κουζίνες των chef και οι συνταγές που προτείνουν συνήθως είναι εύκολες και πεντανόστιμες..η δική σου πρόταση με ενθουσίασε γιατί είναι με απλά υλικά και χωρίς κρέας, πραγματικά ελαφρύ πιάτο για καλοκαίρι!σ'ευχαριστούμε πολύ γλυκιά μου φίλη!να περάσεις ένα σούπερ Σ/Κ σου εύχομαι!πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Καίτη χαίρομαι που σου άρεσε γιατί είναι τέλειο!!! Να περνάς καλά!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Ωρε τι ωραίο φαγάκι είναι αυτό που βλέπουν τα μάθκια μου;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. το κριθαρακι ειναι το αγαπημενο μου ζυμαρικο!! αυτη την εκδοχη την λατρευω τοσο πολυ!!! σουπερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!