Καγιανάς με πιπεριές και λουκάνικα

Καλημέρα, καλημέρα!! Είπαμε Αύγουστος... όσο λιγότερη ώρα στην κουζίνα τόσο το καλύτερο! Εξάλλου, το καλοκαίρι μπήκε στην τελική του ευθεία, οπότε όσο προλαβαίνουμε ακόμα κι όσο μας το επιτρέπει ο καιρός ...ας το απολαύσουμε!!! Για σήμερα, ένα γρήγορο κι αγαπημένο φαγητό! Ένα φαγητό που, αν και, μοιάζει με τα αυγά στραπατσάδα, έχει βασικές διαφορές!
Το ένα έχει τυρί, το άλλο ντομάτες. Παρά τις όποιες, όμως, διαφορές ή ομοιότητες ένα είναι σίγουρο... και τα δύο είναι πιάτα τόσο γρήγορα όσο και νόστιμα. Ειδικότερα, ο καγιανάς είναι ένα πιάτο που το αγαπώ πολύ γιατί μου φέρνει θύμησες παλιές... από τότε που ήμουν παιδούλα και πήγαινα στην συγκάτοικό μας να παίξω με την κόρη της! Μας έφτιαχνε, λοιπόν, συχνά πυκνά καγιανά και μάλιστα με λουκάνικα γιατί ο άντρας της είχε αλλαντοπωλείο... ναι, πουλούσε μόνον αλλαντικά αλλά ...του κόσμου τα αλλαντικά!!! Θυμάμαι να κοιτάζω εκστασιασμένη (εμείς τρώγαμε λίγα αλλαντικά και πάντα σχολαστικά διαλεγμένα για ευνόητους λόγους) το πλήθος των αλλαντικών που βρίσκονταν στα ράφια του μαγαζιού! Θυμάμαι να σηκώνω το κεφάλι και να ατενίζω εντυπωσιασμένη τα λουκάνικα που κρέμοντας από ειδικές "κρεμάστρες - τσιγκέλια" από την οροφή του μαγαζιού! 
Όταν, λοιπόν, η πιπεριά (πάντα έβαζε πιπεριά η γλυκιά ...κυρία Πόπη) έμπαινε στο τηγάνι και μετά λουζόταν με την ντομάτα, το δωμάτιο γέμιζε αρώματα! Κι ύστερα τα αυγά και το λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες (σχεδόν κάθε φορά κι άλλο είδος λουκάνικου πότε τύπου Φρανκφούρτης, πότε χωριάτικο, πότε με πράσο, πότε με πορτοκάλι και ενίοτε ιδιαίτερα αρωματικό και πικάντικο) πηδούσαν ταυτόχρονα μέσα στο τηγάνι... η προσμονή της λιχουδιάς γινόταν ...μαρτυρική. Το άρωμα σου έσπαζε τη μύτη, το άδειο πιάτο γέμιζε και το κουτάλι (πάντα μας σερβίριζε τον καγιανά με κουτάλι σούπας κι απορούσα γιατί... εμείς στο σπίτι τον σερβίραμε με πηρούνι!!) άρχιζε τις διαδρομές πιάτο-στόμα, στόμα-πιάτο χωρίς σταματημό μέχρι που και το τελευταίο ίχνος εξαφανιζόταν!! Κι ακόμα και τότε, μια μπουκιά ζυμωτού ψωμιού "καθάριζε" τα υπολείμματα από το πιάτο!! ΤΕΛΕΙΟΣ!!! Το χαβιάρι, ο αστακός και οι άλλες λιχουδιές υψηλού επιπέδου ωχριούσαν μπροστά στη νοστιμιά του καγιανά!! 
Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο κι αποφεύγοντας το μαγείρεμα για πολλή ώρα λόγω εποχής και ζέστης σας φιλεύω σήμερα... καγιανά με πιπεριές και λουκάνικα, τώρα που οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους!! -:)
ΥΛΙΚΑ για 1 άτομο
2-3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
2 μέτριες ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 πιπεριά πράσινη κέρατο σε ροδέλες
2 λουκάνικα τύπο Φρανκφούρτης, βρασμένα και κομμένα σε ροδέλες
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη ή μια σκελίδα σκόρδο ολόκληρη 
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε την πιπεριά να μαραθεί για λίγο και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. 
Αφήνουμε να πάρει μια ή δύο βράσεις η σάλτσα και μετά προσθέτουμε το σκόρδο, τα αυγά και το λουκάνικο.
Αφήνουμε τα αυγά να ψηθούν και να πήξουν, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, για να μην καεί ο καγιανάς.
Μόλις ψηθεί καλά αλλά χωρίς να χάσει εντελώς τα υγρά του, το σερβίρουμε σε πιάτο και τον απολαμβάνουμε με ρόκα σαλάτα, λίγο κατσικίσιο τυρί και ζυμωτό ψωμί!
Κι αν θέλουμε τον καγιανά για μεζεδάκι... είναι πρώτης τάξεως σερβιρισμένος επάνω σε φρυγανισμένη φέτα ψωμιού ή σαν γέμιση σε ψητή πατάτα ή μανιτάρι πορτομπέλο!
Καλή σας μέρα!! -:))
 

30 σχόλια:

  1. αα εντυπωσιακη συνταγη! ολα χρωματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλή νόστιμη συνταγή τη φτιάχνω πολύ συχνά αυτή την εποχή!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σούπερ δυναμωτικό πιάτο, που ευχαρίστως καταβροχθίζω για πρωινό! Όχι ότι θα είχα πρόβλημα να το φάω και οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας δηλαδή... ;-)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για πρωινό είναι πολύ ωραίο αλλά και για μεσημεριανό και για βραδινό!!
      Καλώς επανήλθες Αναστασία!
      Να περνάς καλά!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. ειναι ενα απο τα αγαπημενα μουφαγητα...αυγα με πατατες,αυγα με πιπεριες και λαχανικα,με λουκανικα,με αλαντικα,....ατελειωτος καταλογος!Μπραβο κικη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι!! Οι παραλλαγές είναι άπειρες!!

      Διαγραφή
  5. Κική μου, αυτός ο καγιανάς είναι απο τα αγαπημένα πιάτα του άνδρα μου! Τον φτιάχνει με χωριάτικο λουκάνικο. Είναι ένα πραγματικά πεντανόστιιμο πιάτο!!!!!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με χωριάτικο λουκάνικο είναι ΥΠΕΡΟΧΗ και πιο πικάντικη Ειρήνη!!!
      :)

      Διαγραφή
  6. Τη συγκεκριμένη εκδοχή του καγιανά δεν την έχω κάνει, αλλά με μια τόσο λαχταριστή περιγραφή θα την επιχειρήσω οπωσδήποτε !!!
    Καλή σου μέρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Ράνια μου... αξίζει! :)

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα!!Πώ πώ Κική μου,τί νόστιμη συνταγή!!Τήν ζήλεψα!!!Θά τήν δοκιμάσω μέ λουκάνικα πράσου!!!Ολα τά λεφτά!!Χα χα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται τέλεια και με τα λουκάνικα πράσου Δήμητρά μου!!! Φαγάκι εύκολο και γρήγορο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Νόστιμη η παραλλαγή σου, πεντανόστιμη θάλεγα!

    Καλά μπάνια Βασιλική μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ γιαμι Ζαμπία μου κι εύκολη και γρήγορη δηλαδή τέλεια εναρμοσμένη με το καλοκαίρι!
      Επίσης Ζαμπία μου αν κι ακόμη είμαι στη βάση μου!!!

      Διαγραφή
  9. Μου θυμίζεις πατρίδα μ' αυτό το πιάτο, κι ας μην βάζουμε λουκάνικο! Εγώ το αγαπώ και μ' αρέσει η προσθήκη! Βάλε ένα πιάτο παραπάνω σε παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραλλαγές αν θέλεις κι όσες θέλεις μπορείς να κάνεις Μάρθα μου!! Βάζω πιάτο και σε περιμένω!!!!!!!

      Διαγραφή
  10. καλησπερα!!! νόστιμος μεζές και πανευκολος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μεζές και κύριο πιάτο και πρωινό και βραδινό Ντολμαδάκι μου!

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα αγαπημένη μου Κικίτσα!πραγματικά όσο λιγότερο χρόνο ''τρώμε'' στην κουζίνα τόσο το καλύτερο με τέτοια ζέστη!εκτός εαν μας συντροφεύει κι ένα σούπερ κλιματιστικό!ο καγιανάς είναι τέλεια πρόταση και μάλιστα με τη συνταγή σου!εντυπωσιακό πιάτο με την πιπεριά να απογειώνει τη γεύση και το λουκάνικο να κάνει τη διαφορά απο τα συνηθισμένα μαγειρέματα του καγιανά!απίθανη ιδέα!ευχαριστούμε για την νέα πρόταση!πολλά φιλάκια φιλαράκι μου γλυκό!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι καλοκαίρι Καιτούλα μου! Ακόμη και με το κλιματιστικό θέλουμε να βγούμε λίγο περισσότερο έξω από την κουζίνα (εγώ τουλάχιστον!!!)! Είναι νοστιμότατο πιάτο και πανεύκολο!!!
      Φιλάκια και να περνάς καλά!! :)

      Διαγραφή
  12. Να και ένα φαγητό που δεν ήξερα και αξίζει να δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά του μπαμπά μου! Μας αρέσει πολύ και η μαμά μου μας το έφτιαχνε πολύ συχνά, αλλά ποτέ με λουκάνικα. Πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή, θα το δοκιμάσω
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να δοκιμάσεις κι αυτή την παραλλαγή... είναι νοστιμότατη!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Ίσως η νοστιμότερη πρόταση που αφορά αυγά!Στο σπίτι μας δεν περνούσε εβδομάδα που να μην γευόμασταν αυτί το λαχταριστό πιάτο ,το οποίο μετά το μπάνιο έπαιρνε άλλη γευστική αξία!
    Όπως πάντα εμπλούτισες την συνταγή και μας το σέρβιρες με τον γνωστό καλαίσθητο τρόπο ,ενώ φρόντισες να μας ταξιδέψεις στα νοσταλγικά παιδικά χρόνια,με την απίθανη περιγραφική σου εισαγωγή!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα πολύ γλυκά σου λόγια Φωτεινή! Είναι νοστιμότατο πιάτο και πράγματι χαραγμένο στη γευστική μας μνήμη!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Έφαγα προχτές, χωρίς λουκάνικα... και καλά ελαφρύ λόγω καλοακιριου!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει τόσες παραλλαγές που είναι καταπληκτικό πιάτο!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!