Γλυκό κουταλιού καρπούζι ή αλλιώς... το διάφανο γλυκό!

                        Η απίστευτη νοστιμιά της καρπουζόφλουδας
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
Αύγουστος, το καρπούζι στα καλύτερά του κι εγώ αβάσταχτα ερωτευμένη μαζί του (ευτυχώς όχι μόνον με το καρπούζι ... να το επισημάνω για να μην διαμαρτυρηθεί κάποιος ...και δικαιολογημένα εδώ που τα λέμε χαχαχα!!).
Είναι η εποχή που ποτέ από το τραπέζι δεν λείπει ο κατακόκκινος, γλυκός θησαυρός! Πάντα σαν φρούτο, πότε πότε σαν φρουτοποτό, άλλοτε σαν γρανίτα και τώρα σαν βανιλάτο γλυκό του κουταλιού παρέα με μερικά αμυγδαλάκια και μάλιστα η φλούδα του γιατί η δροσερή του καρδιά έγινε μια πεντανόστιμη μαρμελάδα (θα "σκάσει μύτη" κι αυτή)!
Το γλυκό του κουταλιού καρπούζι το γευόμουν από μικρή! Υπάρχει στη γευστική μου μνήμη καλά χαραγμένο αν και όχι πάντα τυλιγμένο με άρωμα και νοστιμιά! Οι περισσότεροι συγγενείς έφτιαχναν γλυκό καρπούζι και μάλιστα "τριφτό" σαν το κυδώνι δηλαδή! Άλλοι όμως έβαζαν βανίλια, άλλοι αμπαρόριζα, άλλοι κανέλα και υπήρχαν κι αυτοί που είτε έβαζαν ελάχιστο "άρωμα" είτε καθόλου και τότε... τότε, μου μύριζε!!! Μου μύριζε άσχημα αλλά ήταν κι αυτό μέρος του παιχνιδιού ή μάλλον του διαγωνισμού γευσιγνωσίας του συγκεκριμένου γλυκού. 
Εκείνη την εποχή οι επισκέψεις μεταξύ συγγενών ήταν όχι απλώς ένα συνηθισμένο γεγονός αλλά ένα επιβεβλημένο γεγονός. Ένας καθιερωμένος τρόπος ένδειξης ενδιαφέροντος και αγάπης αλλά κι ο πιο συνηθισμένος τρόπος εορτασμού των ονομαστικών γιορτών. Θυμάμαι ακόμη, σαλόνια γεμάτα κόσμο που συζητά, γελά, διαφωνεί αλλά σε χαμηλούς τόνους πάντα, σχολιάζει. Εμείς τα παιδιά να τρέχουμε από το ένα δωμάτιο στο άλλο και να μαζευόμαστε συνήθως σε κάποια ευρύχωρη κουζίνα όπου μας σέρβιραν διάφορα καλούδια! Ανάμεσα σ'αυτά το γλυκά, αυτό του κουταλιού ήταν απαραίτητο... δεν θυμάμαι πάστες ή σοκολάτα (πέρα από τα κεράσματα σε ασημί, χρυσό ή ροζ χαρτάκι! Θυμάμαι όμως ρεβανί, καρυδόπιτες, μπακλαβάδες και άλλα αυτού του τύπου. Το γλυκό του κουταλιού όμως ήταν πάντα παρών. Κι έτσι δοκίμαζες... αναγκαστικά!! Έτσι έκανα πάρα πολλά χρόνια να φτιάξω γλυκό κεράσι (πόσο χάλια ήταν αυτό που δοκίμαζα κάθε χρόνο από μια αγαπημένη, κατά τα άλλα, συγγενή)!! -:)
Το ίδιο γινόταν και με το γλυκό καρπούζι! Άλλοτε πιο καλό, άλλοτε λιγότερο καλό αλλά πάντα το δοκίμαζα! -:) Όταν το έφτιαχνε όμως η γιαγιά... μοσχοβολούσε βανίλια, αμπαρόριζα και μερικές φορές κανέλα! Ήξερε "το βιος" της... όπως έλεγε... δεν έτρωγα τίποτε (ή σχεδόν) που να μην έχει έντονο άρωμα... να μην μοσχοβολάει δηλαδή (εδώ που τα λέμε... ακόμη το έχω το κουσούρι!)!
 ΥΛΙΚΑ
1 κιλό από το άσπρο μέρος της φλούδας του καρπουζιού χοντροτριμμένη
950 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
2 ή 3 φακελάκια ζαχαροβανίλια Vahiné ( σκόνη φυσικής βανίλιας)
χυμό από 2 λεμόνια
20-25 αμυγδαλάκια χωρίς τη φλούδα τους 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε το πράσινο μέρος της φλούδας και το κόκκινο του καρπουζιού και αφήνουμε μόνον το άσπρο μέρος.
Το τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη ή το κόβουμε σε λωρίδες μικρές με ένα ψαλίδι κουζίνας.
Το βάζουμε με νερό σε κατσαρόλα και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 7-8 λεπτά ή μέχρι να γίνει πιο ανοιχτόχρωμο (όχι να γίνει διαφανές).
Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ταψάκι.
Το αφήνουμε στον ήλιο σκεπασμένο με τούλι για 2 ώρες.
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό από το ένα λεμόνι και τα τριμένο καρπούζι.
Αφήνουμε το γλυκό να βράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να δούμε ότι το σιρόπι έχει δέσει.
Προσθέτουμε το χυμό του άλλου λεμονιού, τα αμύγδαλα και τα φακελάκια ζαχαροβανίλιας και αφήνουμε το γλυκό να βράσει για άλλα 7-8 λεπτά.
Ελέγχουμε το "δέσιμο" του γλυκού, παίρνοντας λίγο από το σιρόπι και στάζοντας σταγόνες σε ένα κρύο πιατάκι ή βάζουμε το σιρόπι σε ένα πιατάκι και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Εάν το σιρόπι έχει δέσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα που τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.

17 σχόλια:

  1. Ποδαρικό για την εβδομάδα!Καλημέρες!!Αχ αυτά τα γλυκά όλο αναμνήσεις είναι τα άτιμα!Φαίνεται πεντανόστιμο!!Ήρθε η ώρα να δοκίμασω το μυστικό της βανίλιας!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο και αξίζει να το δοκιμάσεις! :)

      Διαγραφή
  2. Καλή εβδομάδα Κική !
    Οπτικά φαίνεται ένα γλυκό που σέβεται τον εαυτό του και " στέκεται" στο ύψος του!!
    ( για τη γεύση του, είμαι σίγουρη... αφού κατάλαβα ότι είσαι δύσκολη στις γεύσεις πόσο μάλλον αν συνοδεύονται με αναμνήσεις.. Το έχω κι εγώ )
    Ενα δεν μπορώ να καταλάβω .. Πως τα κατάφερες τόσο τέλεια χωρίς να το βάλεις στο ασβεστόνερο !!!!!
    Βέβαια καλά έκανες αφού αποφάσισα να το φτιάξω επιτέλους κι εγώ , πράγμα που απέφευγα μέχρι τώρα αφού δεν έβρισκα ασβέστη !!
    Να είσαι καλά
    Καλή σου μέρα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι είμαι δύσκολη στις γεύσεις! Δεν το έβαλα στο ασβεστόνερο αλλά το έβαλα στον ήλιο για ένα 2ωρο και όσες φορές το δοκίμασα έγινε εξίσου καλό με το ασβεστόνερο! Δοκίμασέ το και περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  3. Λατρεμένο γλυκό Κική μου!!Υπέροχη συνταγή!!Ευτυχώς δέν έχει ασβεστόνερο !!
    Θά τήν δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι το έχω καταργήσει πια το ασβεστόνερο εδώ και καιρό Δήμητρά μου!
      Αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω ακομη γλυκο καρπούζι. Φαινεται τελειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να φτιάξεις Αριάδνη μου γιατί είναι τέλειο!

      Διαγραφή
  5. Δεν το έχω ξανακούσει το καρπούζι γλυκό. Έτσι όπως το είδα μου φαίνεται πολύ νόστιμο και σίγουρα θα το φτιάξω!!!
    Καλή βδομάδα Κική μου
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υπεροχο γλυκο!! το εκανε η γιαγια μου!! γεια στα χερια σου καλοφαγωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, νομίζω ότι οι περισσότερες γιαγιάδες έτσι το έκαναν!!

      Διαγραφή
  7. Ειλικρινά, αν και στο σπίτι τα γλυκά του κουταλιού έχουν την τιμητική τους,όλες τις εποχές του χρόνου,ποτέ δεν έχουμε φτιάξει γλυκό καρπούζι και όσο και αστείο να σου φαίνεται δεν έχει τύχει να το δοκιμάσω και ποτέ.Κρατάω τη συνταγή σου, να τη δώσω στη μαμά μου, που μέχρι στιγμής, μάλλον είναι το μόνο που της έχει ξεφύγει και δεν έχει κάνει ακόμα γλυκό του κουταλιού.Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπημένο μου καλοκαιρινό φρούτο το καρπούζι...από τα γλυκά κουταλιού μόνο το καρυδάκι και το καρπούζι μου αρέσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είδα καρπούζι γλυκό και μπήκα. Το λατρεύω από παιδί αλλά δεν το έχω κάνει λόγω ασβέστη. Χαίρομαι που δεν χρησιμοποίησες! Πειραματίζομαι κι εγώ τώρα χωρίς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μηπως μπορει καποια κυρια να μου πει γιατι δεν εβρασε και μου κανει κρατς κρατς στο στομα;;ο χρονος βρασμου ειναι πολυ λιγος αραγε;; κατα ταλλα καλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το καρπούζι αλλά και το πόσο μαλακό το θέλουμε. Γενικά το καρπούζι είναι από τα γλυκά που θέλουμε να είναι τραγανό κι έτσι τριμμένο στον χοντρό τρίφτη αν το βράσετε πολύ θα λιώσει και θα διαλυθεί. Το τρίψατε στον τρίφτη???
      Επίσης, υπάρχει και η εκδοχή σε κομμάτια που έχει περισσότερο χρόνο βράσιμο.

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!