Καλημέρα και πάλι!! Εχθές, πρώτη μέρα του Ιούλη! Το καλοκαίρι κάνει πια για τα καλά αισθητή την παρουσία του! Η ζέστη είναι για τα καλά εδώ και όλα τα πιάτα που παρελαύνουν από το τραπέζι μας γίνονται πιο ελαφρά και με περισσότερα λαχανικά. Εξ άλλου, ποιός θέλει τέτοια εποχή να περνά ατελείωτες ώρες μαγειρεύοντας στην κουζίνα αλλά και ποιός μπορεί να φάει ένα βαρύ φαγητό;
Όσο για τα γλυκά... καλοκαίρι και φρούτα...φρούτα και καλοκαίρι πάνε μαζί... έτσι δεν είναι; Όταν η νοστιμιά συναντάει τη φρεσκάδα κι αυτή η φρεσκάδα έχει για πηγή της τα φρούτα τότε τα γλυκά απογειώνονται και μαζί τους και οι αισθήσεις μας.
Πάντα το καλοκαίρι θέλω περισσότερα φρούτα. Τα αρώματά τους με τρελλαίνουν... ξεκινάω με τις ανοιξιάτικες φράουλες και συνεχίζω ακάθεκτη με βερίκοκα, κεράσια, καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα. Μα είναι τόσα πολλά και τόσο αρωματικά!
Η ροδακινόκρεμά του ...το μεγαλείο της απλότητας και η αέρινη, κάτασπρη σαντιγύ του ...η απόλυτη γευστική φινέτσα!
Μοναδικά φρουτένιο κι ελαφρύ γλύκισμα που είναι πάντα καλοδεχούμενο και κυρίως τέτοια εποχή! Ας γλυκαθούμε λοιπόν κι ας γλυκάνουμε και τον Ιούλιο για να μας φέρει καλό καιρό και να απολαύσουμε τις υπέροχες παραλίες μας!
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Συνθέτουμε το μιλφέιγ
1ος τρόπος: σε κέρασμα
2ος τρόπος : σε ποτήρι
- 1 πακέτο έτοιμα σφολιατίνια
- 400 γρ. πολτό ροδάκινου
- 200 γρ. γάλα με λίγα λιπαρά
- 1 αυγό μεγάλο καλά χτυπημένο
- 5-6 κ.σ. ζάχαρη
- 5 1/2 κ.σ. κούσταρ πάουντερ
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγύ (η μισή για την κρέμα και η άλλη για το γαρνίρισμα)
- 2-3 ροδάκινα φρέσκα (ή κομπόστα) σε κομμάτια
- Τη μισή σαντιγύ
- Μερικά ροδάκινα φρέσκα (ή κομπόστα)
- Αμυγδαλάκια φιλέ ελαφρά καβουρδισμένα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον πολτό του ροδάκινου και τα 100 γρ. γάλα με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
- Σε ένα μπολ, λιώνουμε στο υπόλοιπο γάλα το κούσταρ πάουντερ.
- Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στο ζεστό γάλα και αφήνουμε την κρέμα να σιγοβράσει μέχρι να αρχίσει να πήζει.
- Μετά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για 5-6 λεπτά.
- Χτυπάμε το αυγό μέχρι να αφρίσει.
- Το προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας.
- Σιγοβράζουμε την κρέμα για 3-4 λεπτά ακόμη.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Για να σταματήσουμε αμέσως τον βρασμό βάζουμε την κατσαρόλα σε ταψί με κρύο νερό ή αδειάζουμε την κρέμα σε κρύο μεταλλικό μπολ που το βάζουμε κι αυτό σε ταψί με νερό για λεπτά.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με διαφανή μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε στο ψυγείο.
- Χτυπάμε τη σαντιγύ.
- Όταν πρόκειται να συνθέσουμε το μιλφέιγ, προσθέτουμε στην κρέμα τα 100 γρ. σαντιγύ και χτυπάμε για 1 λεπτό με το μίξερ χειρός έτσι ώστε να την αφρατέψουμε.
- Βάζουμε ένα σφολιατίνι σε μια πιατέλα.
- Με κορνέ στρογγυλό ή με μύτες, κάνουμε 4-5 ροζέτες επάνω στο σφολιατίνι.
- Καλύπτουμε με ένα άλλο σφολιατίνι, πιέζοντάς το ελαφρά για να "καθίσει" ίσια και στερεά.
- Γαρνίρουμε με 4-5 ροζέτες σαντιγύ και ένα κομμάτι ροδάκινο.
- Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη τη στιγμή που θα το σερβίρουμε εκτός κι αν η άχνη είναι "αδιάβροχη".
2ος τρόπος : σε ποτήρι
- Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε τα σφολιατίνια.
- Σε κάθε ποτήρι βάζουμε λίγα θρυμματισμένα σφολιατίνια.
- Επάνω με κορνέ στρογγυλό για να μην λερώσουμε το ποτήρι (ή και με ένα κουτάλι) βάζουμε κρέμα ροδάκινου.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας μερικά κομμάτια ροδάκινου.
- Τέλος, βάζουμε σαντιγύ και γαρνίρουμε με ένα κομμάτι ροδάκινου.
- Εάν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη (κατά προτίμηση αδιάβροχη για να μην εξαφανιστεί) ή το σερβίρουμε με λίγα ακόμη θρυμματισμένα σφολιατίνια.
- Εάν κάνουμε το μιλφέιγ με τον πρώτο τρόπο πρέπει να το ετοιμάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ώρα σερβιρίσματος.
- Στο ποτήρι, μπορεί να γίνει αρκετά πιο πριν και να διατηρηθεί στο ψυγείο.