Ριγκατόνι με λαχανικά και μπέικον


Καλημέρα σας!! Πάει και τέλειωσε... φέτος με έπιασε το καλοκαίρι για τα καλά!!!
Όχι μη φανταστείτε ότι κάθομαι όλη την ημέρα χωρίς να έχω κάτι να κάνω (μεταξύ μας νομίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ!) αλλά ένα θεματάκι το έχω... πότε με την κουζίνα, πότε με καθημερινά χαζοπροβληματάκια, πότε με το σχεδιασμό και την προετοιμασία της νέας χρονιάς (μήπως και πάει λίγο καλύτερα!) μπορεί να περάσει και ολόκληρη μέρα χωρίς να πλησιάσω τον υπολογιστή μου (το είδα κι αυτό!!). Σημεία των καιρών... θα έλεγε κάποιος γνωστός μου!!! Έτσι έγινε κι αυτή τη φορά! Λίγο το ένα λίγο το άλλο, λίγο μια γαμήλια τούρτα κι έτσι...εκτροχιάστηκε το νέο ποστ (σε άπταιστα ελληνικά ή αλλιώς η νέα ανάρτηση). Μετά, λοιπόν, από τη διήμερη σιωπή σήμερα σας παρουσιάζω ένα πιάτο που από υποτονικό κατέληξε πολύ αρωματικό και νόστιμο!
Παραμόνευα να φτιάξω αυτό το πιάτο, ναι το σημερινό! Το είχα εντοπίσει στα "Καλά Μαγειρέματα... best of" του Ιουλίου/Αυγούστου 2014! Ένα πιάτο με τα αγαπημένα μου λαχανικά και τα αγαπημένα μου χρώματα! Sease the day ή μάλλον seize the food στην περίπτωσή μας! Και τί περίπτωση!!! Για να είμαι ειλικρινής δεν μου έχει ξανατύχει ή ας το μετριάσω λιγάκι... έχει πολύ καιρό να ξανατύχει! Σε χρόνο ρεκόρ, όπως αρμόζει στην εποχή που διανύουμε, τα λαχανικά κόπηκαν και ετοιμάστηκαν! Η πολυαναμενόμενη δοκιμή προ των πυλών, η μπουκιά προ των χειλιών και... ξέρω περιμένετε τη συνέχεια αλλά σ' αυτό το σημείο θα προσγειωθείτε ελαφρώς ανώμαλα όπως προσγειώθηκα κι εγώ!! Μια γεύση υποτονική, γλυκίζουσα, με μια πικράδα από τη ξερή ρίγανη που είχε αποφασίσει ότι δεν ταίριαζε καθόλου με το σύνολο (ουδεμία σχέση η γεύση της φρέσκιας με τη ξερή), μια μαγείρισσα (την γράφουσα) απογοητευμένη κι ένα μυαλό (αυτό της μαγείρισσας) να γυρνάει ολοταχώς προκειμένου να σκεφθεί κάτι για να διορθώσει το γευστικό αποτέλεσμα πριν τα λαχανικά ανταμώσουν τα ριγκατόνι που, ανυποψίαστα, περίμεναν την παρέα τους.
"Δεν μπορώ να σκεφτώ... κόλλησα" ήταν ο μονόλογος ενός τρελλού ή μιας τρελλής που βημάτιζε πάνω κάτω, κοιτάζοντας με βλέμμα απλανές το ...υπερπέραν! Και η λύση ήρθε από μόνη της ... καθώς το ψυγείο άνοιξε.
Μια κουταλιά πέστο βασιλικού και μερικά καρύδια έπαιξαν τον ρόλο του από μηχανής θεού! Πάμε να δούμε...
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
500 γρ. ριγκατόνι (ή όποιο άλλο ζυμαρικό θέλουμε)
2 μέτρια κολοκυθάκια χοντροτριμμένα
3 καρότα χοντροτριμμένα
200 γρ. καπνιστό μπέικον
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πέστο βασιλικού (έτοιμο ή σπιτικό)
1/3 κ.γλ. κόλιανδρο σκόνη 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο τετραπίπερο
100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
50 γρ. καρύδια (ή αμύγδαλα για πιο ήπια γεύση) ψιλοκομμένα 
Λίγο ελαιόλαδο + 1 κ.γλ. βούτυρο αγελάδος (προαιρετικά) 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα ριγκατόνι σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το σκόρδο και το καρότο.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν και ρίχνουμε 1/2 φλ.τσ. από το νερό όπου βράσαμε τα μακαρόνια για να πάρουν, τα λαχανικά, μια βράση προκειμένου να μαλακώσουν.
Σε άλλο τηγάνι, σοτάρουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία για 1 λεπτό.
Το ρίχνουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά και αφού ανακατέψουμε καλά το αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας.
Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το πέστο βασιλικού, το κόλιανδρο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε και πάλι.
Ρίχνουμε τη σάλτσα στα ριγκατόνι, ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια (ή αμύγδαλα) και την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα πιπέρι και απολαμβάνουμε.
Tante Kiki
10 Comments

10 σχόλια:

  1. Ξεκινάμε από το ριγκατόνι που μου προκάλεσε αμέσως τη χαρά που νιώθει ένας σκύλος μόλις δει το κόκαλο χαχα Θα προσπαθήσω να το φτιάξω αυτό το πιάτο γιατί έρχεται πολύ στα γούστα μου.
    Τώρα η τούρτα η θεϊκή, πόσο πιο θεϊκή μπορεί να είναι στην πραγματικότητα δηλαδή? Πόσο θα ήθελα ένα κομματάκι και εγώ τώρα δεν λέγεται! Να ζήσουν τα παιδιά και να είσαι και εσύ καλά Κική μου να προσφέρεις νοστιμιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα... είσαι απίστευτη Λίλια!!!! Η τούρτα αδικείται στη φωτό... όσο για τα ριγκατόνι είναι νοστιμότατα!!

      Διαγραφή
  2. Την σκηνή που περιγράφεις θα ήθελα πολύ να την δω Κική μου! Αναρωτιόμουν διαβάζοντας γιατί τα ριγκατόνι είναι ανυποψίαστα. Νέος μαγειρικός όρος, άραγε; Γέλασα πολύ όταν συνειδητοποίησα τι λες!!!! Σου βγήκαν όμως τέλεια! Σκέψου να ήταν και ... υποψιασμένα! Ως προς τα ελληνικά, το ποστ έχει κάνει και ρήμα ποστάρω αλλά και μετοχή σε χρήση επιθέτου, ποσταρισμένο.... Φιλιά πολλά Κική μου! Να ζήσουν οι νεόνυμφοι. Η τούρτα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δεις ... θα γελούσες γιατί έπεσα από τα σύννεφα με την υποτονική γεύση κάτι που μισώ! χαχαχα Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  3. Τέλεια τα ριγκατόνι σου!
    Σπέσιαλ συνδυασμός υλικών!!!

    Μπράβο για τη τούρτα!!!
    Ωραίο το νέο λουκ του μπλογκ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Πέπη μου!!! Κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  4. Γεια στα χέρια σου Κική!!! Εξαιρετικές και οι δυο προτάσεις σου! Κι όντως, πολύ όμορφη και η ανανέωση του μπλογκ!!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έκανες τα μαγικά σου πάλι Κική και τα ριγκατόνι έγιναν απίθανα! Πόσο πλούσια σε γεύση! Αφού με έκανες να πεινάσω τέτοια ώρα μπράβο σου βρε κορίτσι!
    Η τούρτα ονειρεμένη, τα θερμά μου συγχαρητήρια! Πώς τα καταφέρνεις, μπράβο σου και πάλι ειλικρινά θαυμάζω τη δεξιοτεχνία σου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έγιναν πολύ ωραία και με δυνατή προσωπικότητα!!! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No