Ένα γεύμα σε λιγότερο από 30 λεπτά! Ένα γεύμα καλοκαιρινό, νόστιμο και πολύ, μα πολύ ελαφρύ με λίγες θερμίδες αν και αρκούντως χορταστικό!! Ένα γεύμα ή ένα δείπνο που το λατρεύω γιατί είναι πολύ αρωματικό και με κείνη την γλύκα της καλοκαιρινής, μεσογειακής ντομάτας που δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη!!
Αρκετά χρόνια πριν, στο οικογενειακό τραπέζι η ντοματόσουπα δεν τολμούσε να εμφανιστεί!! Παρά το γεγονός ότι η μαμά της έδειχνε έμπρακτα την εκτίμησή της όταν τη φιλοξενούσαμε στο τραπέζι του δείπνου, ο μπαμπάς την αγνοούσε συστηματικά κάνοντας ότι δεν την βλέπει ενώ οι δύο κόρες έβγαζαν επιφωνήματα αηδίας, λιγότερο ή περισσότερο μακρόσυρτα! Πιο παρεξηγημένη σούπα από τη συγκεκριμένη δεν υπήρχε!! Πέρασαν πολλά χρόνια και η ζωή έφερε στην επιφάνεια το "Bloody Mary"... εκείνο το ποτό-κοκτέηλ θρύλο που μεσουρανούσε για πολλά χρόνια! Μια πρώτη δοκιμή του συγκεκριμένου κοκτέηλ έφερε την πρώτη στενή επαφή με τον ντοματοχυμό!
Τα χρόνια κύλησαν, ο ουρανίσκος ωρίμασε γευστικά, ο νους αποδέχθηκε συνδυασμούς τροφίμων και γεύσεις που πριν φαινόταν αδιανόητο και σιγά σιγά η ντοματόσουπα κέρδισε μια θέση στην καρδιά μου! Τώρα πια, η κρύα ντοματόσουπα αποτελεί έναν γευστικό προορισμό όπου το άρωμα και η γεύση σε ταξιδεύουν στο καλοκαίρι...τότε ή μάλλον τώρα που το μεσογειακό μικροκλίμα του κάθε τόπου κάνει το θαύμα του και μας χαρίζουν ντομάτες κατακόκκινες, νόστιμες, μελωμένες!
Μια απολαυστική κρύα ντοματόσουπα αρωματισμένη με πέστο βασιλικού, ένα πιάτο της τελευταίας στιγμής που είναι πραγματική απόλαυση γευστική αλλά και οπτική! Μη χάσετε την ευκαιρία να την φτιάξετε και να την απολαύσετε!!
- 600 γρ. ντομάτες όχι μεγάλες και σφιχτές αλλά πολύ ώριμες και μαλακές
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
- 2 κ.γλ. έτοιμο πέστο βασιλικού
- 1 σκελίδα σκόρδο (πολτοποιημένη, προαιρετικά)
- Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη
- Μερικά φύλλα βασιλικού ή δυόσμου
- Μερικά κρουτόν ψωμιού με σκόρδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Κόβουμε τις ντομάτες σε τέταρτα και τις βάζουμε σε ταψί τη μια δίπλα στην άλλη.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
- Τις ραντίζουμε με το ξίδι και τις βάζουμε στο φούρνο.
- Τις ψήνουμε στο γκριλ για 6-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν και βγάζουμε τη φλούδα τους.
- Τις βάζουμε στο multi και προσθέτουμε το πέστο βασιλικού και το σκόρδο.
- Πολτοποιούμε και μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια.
- Τα βάζουμε για 30-40 λεπτά στο ψυγείο ή ρίχνουμε μέσα 1-2 παγάκια (προσωπικά, προτιμώ τον πρώτο τρόπο).
- Γαρνίρουμε με κρουτόν σκόρδου, μερικά φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, λίγο φρεσκοτριμμένο τετραπίπερο κι αν θέλουμε τριμμένη φέτα.
Καλή σας μέρα!
Πηγή: Περιοδικό "Γαστρονόμος", Τεύχος Ιουλίου 2014, Συνταγή Tίνα Webb.