Κοτόπουλο κατσαρόλας ...η vintage νοστιμιά!

Μια κουζίνα με ένα κάδρο "καλημέρα" και μια πετσέτα κεντημένη να κρέμεται πάνω από έναν καναπέ!  Ένας πάγκος τσιμεντένιος, στην μια άκρη μια γούρνα με μια απλή και ταπεινή βρύση στερεωμένη στον τοίχο, λίγο παραδίπλα το "φανάρι" γεμάτο με πιάτα κι αμέσως μετά μια "κουζίνα" με δύο εστίες γκαζιού. Στη γωνιά, το ψυγείο που στο πίσω μέρος του μπαίνουν "παγοκολώνες" για να διατηρούνται τα φαγητά και οι πρώτες ύλες για το μαγείρεμα! 
Δυο ροζιασμένα χέρια, όπου ο χρόνος έχει αφήσει έντονα τα καφέ του σημάδια, παίρνουν ένα σπίρτο και με ελαφρό τρέμουλο ανάβουν την μια εστία γκαζιού! Μια σιελ φλόγα ξεπηδάει και πάνω της κάθεται η αλουμινένια κατσαρόλα με το χωριάτικο κοτόπουλο μέσα! Το κρεμμύδι ...απαραίτητο... εξάλλου ο γείτονας έχει αρκετή σοδειά! Οι ντομάτες και οι πιπεριές από τον κήπο και οι λιαστές ντομάτες από το βάζο που ετοιμάστηκε πέρισυ για να βγάλουμε τον χειμώνα! Λίγο νερό και το φαγητό αρχίζει να βράζει! Στο δωμάτιο πλανιέται άρωμα κουζίνας, άρωμα σπιτικού, άρωμα καλοφτιαγμένου φαγητού! Οι πολυτέλειες περιττές... η ουσία μετράει! Το κοτόπουλο βράζει σιγά σιγά, μαλακώνει και μελώνει! Η φωτιά σβήνει, τα πιάτα αφήνουν την ανοιχτή πιατοθήκη και παρατάσσονται στο τραπέζι μαζί με τα μαχαιροπήρουνα και τα ποτήρια! 
Η οικογένεια κάθεται και το φαγητό σερβίρεται! Μα τί νοστιμιά είναι αυτή; ρωτάει ο πατέρας! "Δόξα να έχει ο Ύψιστος, το φαγητό μας είναι πάντα καλό!" σιγομουρμουρίζει η μητέρα!
Κάπως έτσι συνέβαινε παλιά, τότε που οι περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν φτωχικά κι αυτό ήταν για όλους φυσιολογικό, μόνον που τότε ήξεραν να εκτιμήσουν τη στιγμή! Ένα κοτόπουλο κατσαρόλας, τότε, ήταν μια μοναδική νοστιμιά που τους χόρταινε και τους ικανοποιούσε... και ...όσα κι αν άλλαξαν, αυτό παρέμεινε το ίδιο... μια μοναδική νοστιμιά!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα 
4 μπουτάκια χωρίς κόκκαλο (σε κομμάτια ή ολόκληρα)
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
10 φέτες λιαστής ντομάτας
2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ρίγανη, δεντρολίβανο και θυμάρι
Χυμό από 1 λεμόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα αφήνουμε να σοταριστούν απ' όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν για 2 λεπτά.
Ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες, τις ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες, ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι και αλάτι.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για 30-40 λεπτά, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Εάν έχουμε κόψει τα μπουτάκια σε μικρότερα κομμάτια σ' αυτή την ώρα είναι έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα... οπότε, αφού δοκιμάσουμε εάν το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία ή αφήνουμε λίγο ακόμη το φαγητό στη "φωτιά".
Εάν τα μπουτάκια του κοτόπουλου είναι ολόκληρα, συνήθως και ανάλογα με το κοτόπουλο, προσθέτουμε λίγο λίγο νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να δούμε ότι το κοτόπουλο έχει μαλακώσει.
Όταν δούμε ότι το φαγητό μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού για να δώσουμε λίγη οξύτητα και χωρίς να προσθέτουμε άλλο νερό, αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Σερβίρουμε με ένα ωραίο, σπυρωτό ρυζότο που το περιχύνουμε με το ζουμί από το φαγητό μας.
 

23 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική!
    Πραγματικά η περιγραφή σου μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο, τότε που όλα, ακόμα και η μαγειρική, ήταν πολύ πιο απλά και ενίοτε πιο ουσιώδη.
    Το κοτόπουλο μαγειρεμένο στην κατσαρόλα έχει μια νοστιμιά ανυπέρβλητη για αυτό και είναι ένα πιάτο που αρέσει σε όλους, όσα χρόνια και αν περάσουν.
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά τότε είχε σημασία η ουσία και η γεύση του φαγητού μόνον κυρίως λόγω συνθηκών βέβαια. Πάντως το κοτόπουλο έτσι είναι πανεύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο Ερμιόνη μου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Δεν θα μπορουσε να υπαρξει πιο πετυχημενος προλογος για το φαγητο που μας παρουσιασες σημερα Κικη μου! Και οντως αυτο το ταπεινο φαγακι κρυβει μεσα του τοση νοστιμια! Το λεω με βεβαιοτητα, γιατι αυτην την συνταγη, με μικρες παραλλαγες, μαγειρεψαμε μαζι με τις ιταλιδες φιλες μου για το διαδικτυακο ραντεβου μας την Κυριακη στις 7 Ιουλιου! Πως συμπιπτουν καμμια φορα οι εμπνευσεις!
    Καλο και ξεκουραστο ΣΚ!
    Φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρίνα μου... αλήθεια φτιάξατε κοτόπουλο έτσι;;; Απίστευτο! Όχι μόνον που συνέπεσε αλλά κυρίως γιατί αυτό το πιάτο το έφτιαχνε η γιαγιά μου και η μαμά μου και παλιότερα το ψιλοπεριφρονούσα!! Τώρα το έφτιαξα γιατί βιαζόμουν και ήθελα κάτι γρήγορο και το σκεφτόμουν αν θα το δείξω ή όχι!!! χαχαχα
      Έχεις κάνει ανάρτηση;;;;; Θα έρθω να δω!!!!
      Πολλά φιλιά!!!!

      Διαγραφή
    2. Ναι Κικη μου, η αναρτηση ειναι προγραμματισμενη για την Κυριακη, στις 9.00πμ ! (αναρτουμε ολη η παρεα των Quanti modi di fare e rifare μαζι σε προκαθορισμενη μερα και ωρα, καθε μηνα...) Προκειται για παραδοσιακο καλοκαιρινο πιατο, μαλιστα το φτιαχνουν τον 15αυγουστο! Πολυ νοστιμια! Μου αρεσε που εβαλες τις λιαστες ντοματες, την επομενη φορα θα το φτιαξω κι εγω ετσι!

      Διαγραφή
  3. Υπέροχη συνταγή και πόσα μου θύμισες! Το μαγείρευε εξαιρετικά με μικρές παραλλαγές η μητέρα της μητέρας μου, η γιαγιά μου δηλαδή, μια Σμυρνιά με πηγαίο ταλέντο στην μαγειρική. Ακόμη και το βρασμένο νερό της είχε νοστιμιά! Την καλημέρα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω, Χριστίνα, ότι δεν υπήρχε ελληνικό σπίτι που να μην φτιάχνει αυτό το κοτοπουλο και κάθε μαγείρισσα έκανε τη δική της παραλλαγή!
      Όσο για τις Σμυρνιές είχαν φοβερό ταλέντο στη μαγειρική μια και ζούσαν σε ένα σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης όπου ανακάτευαν τις κουλτούρες με άριστα αποτελέσματα!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. η δική μου γιαγιά Κική μου το ονόμαζε ψητό της κατσαρόλας...του έβαζε μονο σκορδο,ενα κλαδάκι ρίγανη,το μαγείρευε με λίγο κρασί και στο τελος το έσβηνε με λεμόνι...το συνόδευε με τηγανητες χοντροκομμενες πατάτες...ήταν το φαγητό που μας έφτιαχνε όταν μας καλούσε για τραπεζι στις γιορτές...τη νοστιμιά του ψάχνω να την βρω ακόμη,από τότε που έφυγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι οι πιο πολλές το ονόμαζαν έτσι και πάντα το έφτιαχναν με διάφορες μικροπαραλλαγές που όμως όλες ήταν νοστιμότατες!
      Δοκίμασέ το μήπως και βρεις έστω και λίγη από κείνη τη νοστιμιά αν και πιστεύω ότι τη μεγαλύτερη νοστιμιά την έβαζε η αγάπη της γιαγιάς!!

      Διαγραφή
  5. Λοιπόν, αν και είχα διαβάσει τον τίτλο της ανάρτησης, το κοτόπουλο στις φωτογραφίες μου φαινόταν σαν μπριζόλα - τι κάνει το καλό σοτάρισμα,ε; ;-)
    Και, εννοείται, ότι τώρα μου άνοιξες την όρεξη! Να δω τι θα πάω να φάω! :-)
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα και τί κάνουν οι μέτριες φωτογραφίες!!!! χαχαχα
      Πάντως είναι νοστιμότατο!!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Κλασσική νοστιμιά, κλασσική αξία!
    Υπέροχο και καλομαγειρεμένο το κοτοπουλάκι σου Κική μου!
    Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι κλασσικό και διαχρονικό πιάτο με πολλή νοστιμιά, Έλενά μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Ωραία ανάρτηση Κική μου!!Vintage νοστιμιά!!Μού άρεσε ο τίτλος!!Η συνταγή σου πολύ νόστιμη!!Μού άρεσουν πολύ τά φιλέτα από μπούτι!!Εχουν μία υπέροχη νοστιμιά!!Ωραίος καί ο συνδυασμός υλικών πού έβαλες!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δήμητρά μου!!! Ναι είναι πολύ νόστιμη συνταγή που αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Κικη μου υπεραγαπω το κοτόπουλο, ειδικα το μπουτακι που ειναι ζουμερούλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Αριάδνη μου μπουτάκια χρησιμοποιώ συνήθως και όχι στηθάκια που είναι πιο "στεγνά"!

      Διαγραφή
  9. Υπέροχος πρόλογος για ένα υπέροχο φαγητό!
    Με νοσταλγική νότα μας εισάγεις στα πιο γευστικά μονοπάτια ενός ´´παλιομοδίτκού´φαγητού,ωστόσο τόσο νόστιμου και άρρηκτα συνδεδεμένου με την πατροπαράδοτη οικογενειακή κουζίνα.
    Προσωπικά λατρεύω το πιάτο αυτό και το μαγειρεύω συχνότατα στο σπίτι μας!Λατρεμένη γεύση και επίδειξη θαλπωρής στους οικείους μας.
    Οι λιαστές ντομάτες,έξτρα πινελιά για την απογείωση της γεύσης!
    Συγχαρητήρια!
    Φιλιά πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φωτεινή μου...
      με τον γλυκό λόγο σου πάντα μου φτιάχνεις τη διάθεση!
      Πράγματι είναι κλασσικό πιάτο και πολύ νόστιμο... με τις λιαστές ντομάτες απογειώνεται!
      ΦΙλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  10. Μου αρέσουν πολύ αυτές οι γεύσεις, Κική μου!
    Το πιάτο σου μου έφερε στο νου πολλές γευστικές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας. Να είσαι καλά!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα Ελένη μου γιατί αξίζουν!!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Αναμνήσεις και διαχρονική γεύση! Υπέροχο το κοτοπουλάκι σου βρε Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα δύο Λίλια μου!!! Είναι πολύ νόστιμο πιάτο!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!