Κι όσο για την κανέλα και το γαρίφαλο μπορείς κι αυτά να τα αντικαταστήσεις με βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού και θα έχεις μια ανοιχτόχρωμη φανουρόπιτα αλλά εδώ που τα λέμε η κανέλα και το γαρίφαλο είναι από τα στάνταρ συστατικά της πίτας που τιμά την μνήμη της μητέρας του Αγίου Φανουρίου.
Η πίτα, λοιπόν, αυτή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας για τη γιορτή του Αγ. Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου. Θα βρείς πολλές συνταγές, όλες νηστίσιμες, όλες ή σχεδόν όλες με κανέλα και γαρίφαλο σκόνη κι άλλες με καρύδια ή με σοκολάτα, στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους.
Κάποτε, ζύμωναν αυτή την πίτα οι ανύπαντρες ζητώντας να τους φανερωθεί αυτός που θα παντρεύονταν ενώ οι παντρεμένες ζητούσαν την ευλογία του Αγίου ή να τους φανερωθεί η λύση για κάποιο από τα προβλήματά τους ή κάτι που είχαν χάσει. Μια πίτα, που η παράδοση θέλει να έχει πάντα 7 ή 9 (ή το πολύ 11 υλικά) γιατί συμβολίζουν τα μυστήρια της Εκκλησίας, τις ημέρες της δημιουργίας αλλά και τα τάγματα των αγγέλων. Η Φανουρόπιτα πρέπει να είναι λιτή κι απέριττη ενώ είνανι τόσο νόστιμη και αρωματική! Έτσι είναι και η δική μου φανουρόπιτα για το 2024 και σας προσκαλεί να την φτιάξετε!
Κι ένα μυστικό: Σου περίσσεψε φανουρόπιτα; Σ' αυτή την απίθανη περίπτωση, δεν έχεις παρά να την κόψεις μικρά κομμάτια και να την ψήσεις στους 150 βαθμούς στον αέρα μέχρι να γίνουν σαν μικρά μπισκοτάκια (ξέρεις τα καντουτσίνι). Είναι τέλεια για τον καφέ!
Προς το παρόν, όμως, πάμε να δούμε τη συνταγή και πώς την φτιάχνουμε.
Φανουρόπιτα 2024, η πιο απλή φανουρόπιτα
Περιγραφή : Απλό και νόστιμο κέικ-φανουρόπιτα
Μερίδες: 8 (φόρμα 20 εκ.)
ΥΛΙΚΑ
- 330 ml νερό (ή χυμό πορτοκαλιού)
- 330 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 200 γρ. ζάχαρη καστανή
- 100 ml αραβοσιτέλαιο
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 60 γρ. σταφίδες μαύρες
- 60 γρ. σταφίδες ξανθές
- 1.5 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
Για την επικάλυψη
- Ζάχαρη καστανή
- Κανέλα σε σκόνη
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Μουσκεύουμε τις σταφίδες σε λίγο νερό για 5 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Mετά, αφού αδειάσουμε το νερό τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, για να μην καθίσουν στον πάτο του ταψιού.
- Εάν η ζάχαρη που έχουμε έχει χονδρούς κόκκους, την αλέθουμε για λίγο στο multi.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λάδι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
- Προσθέτουμε, το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι (φαρίνα) και ανακατεύουμε μόνον μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και όχι παραπάνω για να μην γίνει σφιχτή.
- Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα με διάμετρο 20 εκατοστά και με λίγο αραβοσιτέλαιο τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, διορθώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά, δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί σωστά (πρέπει η λάμα του να βγαίνει χωρίς υπολείμματα) και βγάζουμε από τον φούρνο.
- Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με αλεσμένη καστανή ζάχαρη και κανέλα (ή με άχνη και κανέλα).
6 ΜΥΣΤΙΚΑ για μια επιτυχημένη ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ
Η φανουρόπιτα δεν είναι παρά ένα απλό, νηστίσιμο κέικ αλλά κι αυτή έχει τα μυστικά της για να πετύχει και να μην τρίβεται αλλά ούτε να είναι λασπωμένη. Πάμε να τα δούμε μαζί;
1- Η ζύμη της πρέπει να είναι σαν μέτρια πηχτός χυλός γιατί αλλιώς δεν θα γίνει αφράτη.
2- Ό,τι ζάχαρη κι αν χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να διαλυθεί πολύ καλά στο λάδι και να την ανακατέψουμε μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
3- Εάν η ζάχαρη που έχουμε (όπως η καστανή που χρησιμοποίησα) έχει χονδρούς κόκκους μπορούμε να την βάλουμε για λίγο και να την "αλέσουμε" στο multi.
4- Για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα δεν πρέπει να παραψηθεί και να στεγνώσει. Γι αυτό μόλις δούμε ότι έχει ψηθεί και η επιφάνεια της έχει ροδοκοκκινήσει πρέπει να μπήξουμε ένα μαχαίρι για να δούμε αν θα είναι καθαρό όταν το βγάλουμε. Αν είναι καθαρό και χωρίς υπολείμματα, τότε βγάζουμε από τον φούρνο.
5- Το ίδιο και για να μην λασπώνει γιατί τότε χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο. Προσοχή στον φούρνο, λοιπόν, γιατί όλοι οι φούρνοι δεν ψήνουν το ίδιο και στον ίδιο χρόνο.
6- Μπορούμε να ψήσουμε τη φανουρόπιτα και στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Μετά τη σημερινή συνταγή, μπορείς να βρείς τις συνταγές για όλες τις Φανουρόπιτες που σου έχω ετοιμάσει τα προηγούμενα χρόνια, στους παρακάτω ενεργούς συνδέσμους για να μπορέσεις να διαβάσεις τις συνταγές τους και να επιλέξεις αυτή που θα φτιάξεις εφέτος.