Καλημέρα! Ας ξεκινήσουμε γλυκά και δροσερά την εβδομάδα αυτή! Τώρα το καλοκαίρι και ειδικά τις μέρες που έχει πολλή ζέστη εκείνο που αποζητούμε είναι απλές, δροσερές, γλυκές νοστιμιές που συνοδεύονται από φρούτα που υπάρχουν άφθονα και ολόγλυκα και ικανοποιούν κάθε επιθυμία.
Σήμερα, λοιπόν, σου προτείνω μια από τις πολύ αγαπημένες μου γλυκονοστιμιές. Ένα ρυζόγαλο λίγο πιο καλοκαιρινό, πιο δροσερό με γιαούρτι. Δεν ξέρω εσύ αλλά εγώ έχω ένα μικρό θεματάκι με το γιαούρτι. Ενώ το καλοκαίρι λατρεύω το γιαούρτι μόλις πιάσουν τα κρύα δεν το θέλω καθόλου! Έτσι, τώρα βρίσκομαι στην εποχή του γιαουρτιού.
Φυσικά, είναι ένα ρυζόγαλο παραδοσιακό δηλαδή όπως το έφτιαχνε η μαμά μου χωρίς κορν φλάουρ άρα πιο ελαφρύ αν και λίγο πιο χρονοβόρο. Ωστόσο, ο συνδυασμός του κλασσικού ρυζόγαλου με το γιαούρτι και τη σάλτσα από μύρτιλα το απογειώνει και το κάνει ιδανικό για ένα χορταστικό και ευχάριστο απογευματινό.
Εξίσου νόστιμο συνοδευτικό μπορεί να είναι και μια σάλτσα από ροδάκινα ή μια μαρμελάδα όπως ροδάκινο, βερίκοκο, φράουλα γιατί όλα τα φρούτα ταιριάζουν ειδικά σε ένα ρυζόγαλο που κρύβει στην καρδιά του αγαπημένο, δροσερό γιαούρτι.
- 1 λίτρο γάλα
- 130 γρ. ρύζι γλασέ
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι ζαχαροβανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό απλό *
- Λίγη κανέλα
- Φρέσκα κεράσια
Σάλτσα από μύρτιλα (1 βαζάκι)
- 200 γρ. μύρτιλα
- 130 ml λευκό κρασί ημίγλυκο (ή νερό)
- 1 κ.σ. μέλι (ή ζάχαρη)
- 1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
- 1 κ.γλ. κούσταρ πάουντερ (ή κορν φλάουρ ή νισεστέ)
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μύρτιλα, το κρασί (ή το νερό), το μέλι, το κούσταρ πάουντερ και αφήνουμε να βράσουν έως ότου απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά.
- Πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε την κανέλα.
Για το ρυζόγαλο γιαουρτιού
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε 1 φλ. νερό και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλάτι και το ρύζι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να τελειώσει το νερό.
- Ύστερα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε να βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει, έως ότου μαλακώσει εντελώς το ρύζι και χυλώσει το ρυζόγαλο.
- Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε το ρυζόγαλο για 10-12 λεπτά να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μοιράζουμε σε μπολάκια.
- Το βάζουμε στο ψυγείο και πριν το σερβίρουμε το γαρνίρουμε με τη σάλτσα από τα μύρτιλα.
- Βέβαια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα φρούτα αλλά και αυτά ελαφρώς καραμελωμένα σε αντικολλητικό τηγάνι με 1-2 κ.σ. μέλι.
- Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτικό γάλα όπως γάλα ρυζιού και φυτικό γιαούρτι με διαφορετικό, βέβαια, γευστικό αποτέλεσμα.
- Για να κρυώσει το ρυζόγαλο χωρίς να κάνει κρούστα μόλις το αποσύρουμε από την εστία, το βάζουμε σε άλλο μπολ και το μπολ μέσα σε ένα μεγαλύτερο με παγωμένο νερό. Τέλος, ανακατεύουμε το ρυζόγαλο μέχρι να κρυώσει.