5 βιβλία για τον Αύγουστο


Βιβλία για το καλοκαίρι

Αύγουστος και βιβλία πάνε χέρι χέρι αν και για μένα τα βιβλία ήταν πάντα μια ανεκτίμητη παρέα. Ακόμα κι όταν πήγαινα στο γυμνάσιο και το λύκειο ξεκουραζόμουν διαβάζοντας κάποιο βιβλίο. Κι όταν με ρωτούσαν πώς γίνεται να ξεκουράζομαι από το σχολικό ή αργότερα το πανεπιστημιακό διάβασμα διαβάζοντας πάλι κάποιο βιβλίο απαντούσα (και το πιστεύω ακράδαντα) ότι έτσι "ξέφευγα", χαλάρωνα και ταξίδευα και ήταν αλήθεια! Κάθε βιβλίο κι ένα ταξίδι, μια γνωριμία με έναν νέο κόσμο, με νέους ήρωες και συχνά με τον εαυτό μου.

Τα χρόνια πέρασαν και πολλά άλλαξαν στην καθημερινότητά μου αλλά αυτή η "απόδραση" έμεινε σταθερή χωρίς βέβαια να στερούμαι την παρέα και τις εξόδους με φιλαράκια ή τις εκδρομές ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα βιβλία και η αγάπη μου γι αυτά είναι πάντα στη θέση της. 

Όσο για τα κριτήρια βάσει των οποίων, ακόμα και τώρα, επιλέγω τα βιβλία που διαβάζω είναι διάφορα με πρώτο και κύριο το ενδιαφέρον που θα μου κινήσει όσα γράφει το οπισθόφυλλο αλλά και ο τρόπος γραφής καθώς το ξεφυλλίζω κα, φυσικά, ο εκδοτικός οίκος.

Ξέρω ότι δεν σας έχω συνηθίσει σε αναρτήσεις σαν τη σημερινή μια και, σχεδόν πάντα, ανεβάζω συνταγές όμως είναι καλοκαίρι και σκέφτηκα να σας προτείνω μερικά από τα βιβλία που έχω διαβάσει και έχω αγαπήσει. Από αυτά άλλα είναι πιο ελαφρά κι άλλα πιο λογοτεχνικά ή ιστορικά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι όλα τα βιβλία κάτι έχουν να μας προσφέρουν, τροφή για σκέψη, γνώσεις, αυτογνωσία ή απλά χαλάρωση. 

  • "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μια παγκόσμια ιστορία" του Roderick Beaton, Εκδόσεις "Πατάκη".
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Για όσους αγαπούν την ιστορία αλλά θέλουν και ένα βιβλίο ιστορικό μεν αλλά με πιο "λογοτεχνική" γραφή και παρουσίαση. Ένα βιβλίο που αφορά σε εμάς τους Έλληνες και στον πολιτισμό μας ο οποίος συνέβαλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον Δυτικό τρόπο ζωής και παρουσιάζει την προσαρμοστικότητα και την επιβίωσή μας στις διάφορες αλλαγές που συνέβαιναν κατά καιρούς σε όλη την υδρόγειο. Μια διαδρομή ανά τους αιώνες που παρακολουθεί και την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας. Η εξιστόρηση γεγονότων φτάνει μέχρι τη σημερινή εποχή και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το βιβλίο είναι πολύ καλογραμμένο, ευκολοδιάβαστο και με ελάχιστα σημεία που, θα μπορούσα, να πω ότι πλατιάζει ελαφρώς. 

  • "Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο" της George Nina, Εκδόσεις "Κλειδάριθμος".
Το μικρό Παριζιάνικο βιβλιοπωλείο

Ένα από τα βιβλία που διάβασα τον περασμένο χειμώνα και, κυριολεκτικά, με χαλάρωσε και με ταξίδεψε στην Προβηγκία. Ένα διεθνές best seller και μια διασκεδαστική, τρυφερή, αισιόδοξη ιστορία για την απώλεια, την αγάπη αλλά και για το κουράγιο μιας νέας αρχής με πρωταγωνιστή τον κύριο Περντί που προτείνει στους πελάτες του βιβλία ανάλογα με τα προβλήματά τους (από το εξώφυλλο του βιβλίου). Ιδανικό για ευχάριστες, καλοκαιρινές στιγμές στην παραλία ή στην βεράντα. Αφήνει στον αναγνώστη μια γλυκιά επίγευση.

  • "Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο" της Camille Aubrey, Eκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα"
Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο

Διαβάζοντάς το, ταξιδεύεις σε ένα χωριουδάκι της Γαλλικής Ριβιέρας, την άνοιξη του 1936, όπου η δεκαεπτάχρονη Οντίν, κόρη της ιδιοκτήτριας του Café Paradis, μαγειρεύει με τη μητέρα της για έναν νεοφερμένο, μυστηριώδη πελάτη, που είναι ο χαρισματικός ζωγράφος. Η γνωριμία είναι καθοριστική για τη ζωή της Οντίν. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από την αναδρομική αφήγηση μια και η Σελίν, εγγονή της Οντίν, αναζητά και ανακαλύπτει καλά κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος της αλλά και αλήθειες για την τέχνη, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον έρωτα. Ένα συναρπαστικό, ευχάριστο μυθιστόρημα, που όταν το ξεκινάς δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου, που αποκαλύπτει μια άγνωστη περίοδο της ζωής του Πικάσο με φόντο τη Νότια Γαλλία. Η πολύ καλή γραφή της συγγραφέως το κάνει ακόμα πιο ευχάριστο.

  • "Μια γυναίκα" της Annie Ernaux, Eκδόσεις "Μεταίχμιο"
Μια γυναίκα

Η Γαλλίδα συγγραφέας που πήρε Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2022 και που δημιούργησε ένα νέο, υβριδικό είδος γραφής που η ίδια το ονομάζει "autobiographie impersonnelle" (απρόσωπη αυτοβιογραφία) αρνούμενη τη μυθοπλασία.
Το συγκεκριμένο βιβλίο, "Μια γυναίκα", γράφηκε το 1988 και είναι αφιερωμένο στη μητέρα της που πέθανε από Αλτσχάιμερ. Ένας φόρος τιμής συγκινητικός, τρυφερός αλλά και σκληρός συνάμα και μια παρουσίαση της ζωής της μέχρι το θάνατό της.
Ωστόσο, είναι η ιστορία κάθε γυναίκας, κάθε κόρης με τα αντιφατικά συναισθήματα προς τη γυναίκα που την έφερε στη ζωή. "Πιστεύω ότι γράφω για τη μητέρα μου γιατί είναι η δική μου σειρά να τη φέρω στον κόσμο" γράφει.
Ένα βιβλίο λιτό, μίνιμαλ ως προς τη γραφή του αλλά ιδιαίτερα μεστό ως προς τις λεπτομέρειες γεγονότων της καθημερινότητας, συνηθειών και ανθρώπινης συμπεριφοράς της μητέρας της που, ουσιαστικά, καθόρισαν και τη δική της ζωή. Απλή, σαφής και με αριστοτεχνική αφήγηση αποδέχεται σιγά σιγά το γεγονός του θανάτου της.

  • "Το μουσείο της αθωότητας" του Ορχάν Παμούκ, Eκδόσεις "Πατάκη"
Το μουσείο της αθωότητας

Ένα βιβλίο γραμμένο για τον ανεκπλήρωτο έρωτα, τη φιλία, το δικαίωμα στην ευτυχία στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του 70, από τον αριστοτέχνη Νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ. Ένα μυθιστόρημα γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση που παρουσιάζει διατρέχοντας τον χρόνο, τη ζωή και τις συνήθειες της τουρκικής αστικής τάξης αλλά και έναν πολιτισμό που καταπιέζει τις γυναίκες και έναν μεγαλειώδη έρωτα που σιγά σιγά μετατρέπεται σε ένα τοξικό συναίσθημα.
Για πολλούς κριτικούς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο μυθιστόρημα του 21ου αιώνα μια και συγκρίνεται με μεγάλα μυθιστορήματα του Μπαλζάκ, Σταντάλ, Φλωμπέρ,  Ντοστογιέφσκι.
Πολυσέλιδο αλλά όχι βαρετό. Συγκινητικό, λυρικό και ίσως... αφοπλιστικά ειλικρινές με πάρα πολύ καλή μετάφραση. Στη συγκεκριμένη έκδοση υπάρχει και ένα επίμετρο με υπογραφή του συγγραφέα.

5 βιβλία για τον Αύγουστο

Καλό διάβασμα και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

Tante Kiki
0 Comments
No