Καλημέρα και καλό μήνα! Καλό φθινόπωρο δεν θα πω μια και το καλοκαίρι συνεχίζεται! Αλλά, εδώ που τα λέμε, σκέφτηκες ποτέ, τί θα ήταν το ελληνικό καλοκαίρι χωρίς τα γεμιστά;
Μάλλον, θα έχανε ένα μεγάλο μέρος από τη νοστιμιά του. Και για σκέψου, λέμε γεμιστά χωρίς να αναφέρουμε ποια λαχανικά είναι γεμιστά κι όλοι καταλαβαίνουμε ότι γεμιστά είναι ντομάτες και πιπεριές γεμιστές. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι αυτό το πιάτο είναι πια καταγεγραμμένο στο DNA μας. Και βέβαια, στο ταψί με τα γεμιστά πάντα παραμονεύουν και οι υπέροχες μελωμένες πατατούλες.
Τα γεμιστά, όπως όλοι ξέρουμε, είναι με κιμά ή χωρίς κιμά (τα λεγόμενα ορφανά ή λαδερά με προτίμηση στην δεύτερη ονομασία γιατί η πρώτη με παραπέμπει σε δράμα). Τα κλασσικά γεμιστά γίνονται με ντομάτες και ανοιχτόχρωμες πράσινες πιπεριές. Σε πιο σύγχρονη εκδοχή γεμίζουμε και κολοκυθάκια αλλά και μελιτζάνες. Η γιαγιά μου, γέμιζε και κολοκυθοανθούς όταν ήταν η εποχή τους.
Και φυσικά, εκτός από πολύχρωμα τα συγκεκριμένα γεμιστά είναι και πολίτικα, σμυρνέικα δηλαδή με σταφίδες, κουκουνάρι και μπόλικο δυόσμο. Νοστιμιά και άρωμα στο φουλ! Φυσικά, αυτό το άρωμα όταν ψήνονται τα γεμιστά είναι που ξεσηκώνει όλες τις αισθήσεις και σε κάνει να ανυπομονείς να καθίσεις στο τραπέζι.
Πάντως, είναι γνωστό ότι η νοστιμιά τους φτάνει στο καλύτερό της την επόμενη μέρα μια και οι γεύσεις δένουν. Προσωπικά, τα γεμιστά δεν τα θέλω ζεστά αλλά χλιαρά για να φαίνονται τα υλικά και τα αρώματά τους.
Πολίτικα γεμιστά (ντομάτες και πιπεριές)
Περιγραφή : Τα αγαπημένα γεμιστά με κουκουνάρι και μαύρες σταφίδες
Μερίδες : 6-8
ΥΛΙΚΑ
- 12 πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες)
- 4 ντομάτες ώριμες (+ 3 ακόμα μεγάλες πολύ ώριμες, για το χυμό τους)
- 1 καρότο
- 2 κρεμμύδια
- 1 κολοκυθάκι
- 1/2 πιπεριά Φλωρίνης
- 20-22 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
- 5 κ.σ. σταφίδες μαύρες
- 3-4 κ.σ. κουκουνάρι
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- Αλάτι και Πιπέρι
- 200 ml ελαιόλαδο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Αδειάζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες.
- Στο multi, πολτοποιούμε τη σάρκα από τις ντομάτες που καθαρίσαμε αλλά και τις επιπλέον που έχουμε για τον χυμό τους.
- Ψιλοκόβουμε (επίσης στο multi) το κολοκυθάκι, το καρότο, τα κρεμμύδια και μισή πιπεριά Φλωρίνης.
- Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό.
- Πλένουμε το ρύζι (Καρολίνα) μέχρι το νερό του να βγαίνει καθαρό κάτι που σημαίνει ότι έχει φύγει το άμυλο και δεν θα λασπώσει η γέμιση.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και αρωματικά, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα 2/3 από τις πολτοποιημένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε τη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά τις πιπεριές και τις ντομάτες και γεμίζουμε, φροντίζοντας η γέμιση να έχει αρκετό χυμό ντομάτας.
- Αφού τακτοποιήσουμε τα γεμιστά στο ταψί, τα περιχύνουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
- Τα βάζουμε στο φούρνο, στην κάτω σχάρα και χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Ψήνουμε για 45 - 50 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 45-50 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο ή μέχρι να δούμε ότι τα γεμιστά μας μέλωσαν.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να γίνουν χλιαρά για να σερβίρουμε και να τα απολαύσουμε ιδανικά με φέτα.
ΜΕΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ για νοστιμότερα και πιο εύκολα γεμιστά
- Οι ντομάτες για τα γεμιστά πρέπει να είναι ώριμες και ζουμερές. Εάν δεν είναι αρκετά ώριμες ή ζουμερές μπορούμε να προσθέσουμε ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας αραιωμένο με ελάχιστο νερό εκτός αν θέλουμε τα γεμιστά μας με αρκετό χυμό ντομάτας.
- Τις πρώτες φορές που κάνουμε γεμιστά, η ποσότητα του ρυζιού είναι ένα μυστήριο. Ωστόσο, ο τρόπος που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας είναι, σχεδόν, αλάνθαστος. Για κάθε μια πιπεριά ή ντομάτα υπολόγιζαν 1 καλή κουταλιά της σούπας ρύζι. Αν οι πιπεριές και οι ντομάτες είναι μεγάλες προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας, επιπλέον.
- Σε περίπτωση που περισσέψει γέμιση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Την βάζουμε σε ένα τηγανάκι, προσθέτουμε νερό και το βράζουμε σαν ριζότο. Γίνεται νοστιμότατο!
- Προσθέτουμε (προαιρετικά) στη γέμιση ένα τριμμένο καρότο, ένα τριμμένο κολοκυθάκι και ένα κομμάτι πιπεριά κόκκινη ή κίτρινη.
- Πριν αρχίσουμε το γέμισμα, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι το εσωτερικό από τις ντομάτες και τις πιπεριές.
- Για να αδειάσουμε τις ντομάτες:
α- Κάνουμε μια μικρή οριζόντια τομή στο κάτω μέρος της ντομάτας για να βοηθήσουμε τη σάρκα να αφαιρεθεί πιο εύκολα.
β- Έπειτα, κάνουμε μερικές μικρές τομές με το μαχαίρι γύρω γύρω στην ντομάτα για να βράσει πιο γρήγορα το ρύζι.
γ- Τέλος, κόβουμε κατά τα 2/3 το καπάκι της και
δ- με ένα κουταλάκι αφαιρούμε την ψίχα της ντομάτας και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Για να αδειάσουμε τις πιπεριές:
α- Πρώτα. προαιρετικά κόβουμε λίγο το κοτσάνι για να μην είναι πολύ μεγάλο.
β- Έπειτα κάνουμε μερικές μικρές τομές με το μαχαίρι γύρω γύρω στην πιπεριά για να βράσει πιο γρήγορα το ρύζι (ειδικά αν οι πιπεριές είναι χοντρόφλουδες όπως οι κίτρινες, οι πορτοκαλί και οι σκούρες πράσινες).
γ- Τέλος, κόβουμε κατά τα 2/3 το καπάκι της πιπεριάς φροντίζοντας όπως σέρνουμε το μαχαιράκι να κόβουμε και τους σπόρους που βρίσκονται κάτω από το κοτσάνι και
δ- Με το χέρι μας κόβουμε τη βάση με τους σπόρους.