Το μωσαϊκό ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά. Η θεία μου, το έλεγε πάντα σαλάμι ενώ η μαμά μου το έλεγε κορμό. Όποια ονομασία όμως κι αν χρησιμοποιήσει κανείς, είναι ένα από τα μαμαδίστικα γλυκά που μένει επίκαιρο πάντα στην αγάπη μικρών και μεγάλων. Κι αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, το μωσαϊκό, το σαλάμι ή ο κορμός γίνεται εύκολα και γρήγορα, είναι νόστιμος και, κυρίως έχει χίλιες δυο παραλλαγές που σε κάνουν να μην το βαριέσαι ποτέ. Δεν συμφωνείς;
Αυτή τη φορά, φυσικά και λόγω του καύσωνα που τόσο μας έχει ταλαιπωρήσει φέτος το καλοκαίρι στο μωσαϊκό μου έβαλα και γιαούρτι. Νομίζω ότι το έχω ξαναπεί, κι αν ακολουθείς αυτό το blog μπορεί να το γνωρίζεις ήδη, το γιαούρτι το αγαπάω κυρίως το καλοκαίρι, όσο παράξενο κι αν είναι. Ήθελα, λοιπόν, ένα μωσαϊκό πιο δροσερό, πιο ελαφρύ και χωρίς ζάχαρη αλλά ούτε και μέλι αλλά και χωρίς πολλή σοκολάτα.
- 250 γρ. πραλίνα φιστικιού με στέβια
- 200 τυρί κρέμα light
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
- 2/3 από ένα πακέτο μπισκότα σοκολάτας γεμιστά με κρέμα σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη
- 2-3 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης θρυμματισμένα
Για την επικάλυψη
- 1 κουβερτούρα με στέβια
- λίγα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης
- Θρυμματίζουμε τα μπισκότα.
- Αναμιγνύουμε το τυρί κρέμα, την πραλίνα φιστικιού και το γιαούρτι καλά.
- Προσθέτουμε τα θρυμματισμένα φιστίκια και τα μπισκότα και ανακατεύουμε και πάλι.
- Βάζουμε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί ή φόρμα που την έχουμε καλύψει με διαφανή μεμβράνη για να μπορούμε να βγάλουμε εύκολα τον κορμό-μωσαϊκό.
- Τυλίγουμε και σε αλουμινόχαρτο και βάζουμε για 1-2 ώρες στην κατάψυξη για να κρυώσει και να σφίξει.
- Εάν χρειάζεται, μετά από 1-1,5 ώρα μπορούμε να διορθώσουμε το σχήμα του μωσαϊκού, ρολάροντάς το για λίγο στον πάγκο της κουζίνας και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
- Όταν παγώσει, λιώνουμε την κουβερτούρα με 1 κ.σ. ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας και το περιχύνουμε.
- Τέλος, το πασπαλίζουμε με θρυμματισμένα φιστίκια.
- Για να σερβίρουμε, βγάζουμε από την κατάψυξη, βρέχουμε με ζεστό νερό ένα μαχαίρι (χωρίς δόντια κατά προτίμηση) και το κόβουμε σε φέτες.
- Διατηρείται στην κατάψυξη γιατί στην συντήρηση μαλακώνει λίγο.
- Εάν θέλουμε το μωσαϊκό μας γλυκό, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. άχνη ή μέλι στο μείγμα του, μπισκότα γεμιστά με σοκολάτα και χρησιμοποιούμε κανονική κουβερτούρα για την επικάλυψη.
- Το μωσαϊκό μπορεί να γίνει και χωρίς λακτόζη, αν χρησιμοποιήσουμε τυρί κρέμα και γιαούρτι χωρίς λακτόζη.