Όπως γνωρίζεις (ειδικά αν ακολουθείς αυτό το μπλογκ), κατάγομαι από την Καβάλα όπου ήταν διάσημη η μπουγάτσα του Ανδρεάδη. Ανάμεσα στις αναμνήσεις μου, κυριαρχεί η "βόλτα" για ψώνια το Σάββατο πρωί στο κέντρο της πόλης και η ουρά που σχηματιζόταν μπροστά στο μαγαζί του για να απολαύσουν τη μπουγάτσα του, άλλοτε αλμυρή με τυρί, κιμά ή σπανάκι κι άλλοτε η κλασσική γλυκιά με κανέλα και ζάχαρη. Όλες όμως, μα όλες, έχουν αφήσει τη νοστιμιά τους χαραγμένη στη γευστική μου μνήμη ακόμα και τώρα που λείπω πολλά χρόνια από την Καβάλα και που το μαγαζί έχει κλείσει.
Η συγκεκριμένη γαλατόπιτα έχει, εκτός από το γάλα, τυρί cottage αλλά και βούτυρο 4 καρπών που της χαρίζει μια ελαφριά ξηροκαρπένια γεύση μαζί με το αμυγδαλάκι φιλέ που στολίζει την επιφάνειά της. Αποκτά, λοιπόν, μια ιδιαίτερη πινελιά που την κάνει ακόμα πιο νόστιμη αλλά και με λιγότερες (όσο γίνεται) θερμίδες αλλά και ζάχαρη.
Η κρέμα της γίνεται αφράτη και σίγουρα πιο ελαφριά από την κανονική, μια και το γάλα αλλά και το τυρί cottage έχουν λιγότερα λιπαρά. Για τον ίδιο (διατροφικό) λόγο δεν την πασπάλισα με κανελοζάχαρη αλλά με φιλέ αμυγδάλου κι έτσι η απόλαυση απενοχοποιείται (όσο γίνεται). Αυτό όμως, μη νομίζεις ότι επηρεάζει ιδιαίτερα τη νοστιμιά της. Καθόλου θα έλεγα! Για να το καταλάβεις κι εσύ, δεν έχεις παρά να τη δοκιμάσεις. Αξίζει!
Μια ιδιαίτερη τυρογαλατόπιτα
Περιγραφή : Γάλα και τυρί cottage μαζί με βούτυρο καρπών συνδυάζονται για ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα
Μερίδες: 9 (ταψάκι 25 x 25 εκ.)
ΥΛΙΚΑ
- 1 λίτρο γάλα με λίγα λιπαρά
- 200 γρ. τυρί cottage
- 140 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο 4 καρπών
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 4 αυγά
- 100 γρ. κορν φλάουρ
Για το ταψί
- 30 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για την επιφάνεια
- 4 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Αλείφουμε το ταψί μας με τα 30 γρ. βούτυρο και το πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το cottage και τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να ζεσταθούν, ενώ ανακατεύουμε συχνά με το σύρμα.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα χωρίς σβόλους.
- Μόλις το μείγμα του γάλακτος ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε (σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά) την κρέμα έτσι ώστε να πήξει και να παραμείνει χωρίς σβώλους.
- Μόλις η κρέμα βράσει και πήξει, προσθέτουμε τα βούτυρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
- Μεταφέρουμε την κρέμα στο ταψί μας και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
- Βάζουμε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.
- Αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει και μετά τη μεταφέρουμε στο ψυγείο, για 3 ώρες ή και μια νύχτα, ώστε να σφίξει καλά πριν την κόψουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Η κρέμα που έχουμε φτιάξει τρώγεται και χωρίς ψήσιμο σαν κρέμα ζαχαροπλαστικής, μόλις κρυώσει και πήξει.
* Φυσικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο αμυγδάλου με βούτυρο άλλου καρπού (π.χ.φουντουκοβούτυρο ή φυστικοβούτυρο) και να προσθέσουμε στην επιφάνεια τον αντίστοιχο ξηρό καρπό.
* Εάν θέλουμε πιο έντονη γεύση αμυγδάλου μπορούμε να προσθέσουμε και λίγες σταγόνες άρωμα αμυγδάλου.
* Εάν η κρέμα σβολιάσει υπάρχουν ένας εύκολος τρόπος για να την διορθώσουμε είναι να την χτυπήσουμε με το μίξερ χειρός μέχρι να διαλυθούν οι σβόλοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!