Φανουρόπιτα, η γιαγιά αλλά και η μαμά έφτιαχναν κάθε χρόνο! Άλλοτε γιατί είχαν να ζητήσουν να τους φανερώσει κάτι ο Άγιος Φανούριος κι άλλοτε πάλι γιατί ήδη τους είχε φανερώσει κάτι που του είχαν ζητήσει, πάντα με 7,9 ή 11 υλικά όπως το απαιτεί η παράδοση. Γιατί... τί νόημα έχει να κάνεις φανουρόπιτα, η οποία κατά τα άλλα είναι ένα υπέροχο, πανεύκολο και πολύ υγιεινό κέικ, χωρίς αυγά, και βούτυρο, αν δεν τηρήσεις την παράδοση;
Η ετήσια φανουρόπιτα ήταν το γεγονός του Αυγούστου και πάντα σηματοδοτούσε το κλείσιμό του και την επερχόμενη νέα σχολική χρονιά. Μόλις το κέικ ψηνόταν κι έβγαινε από τον φούρνο οι επίδοξοι καταναλωτές (η αδελφή μου κι εγώ) μαζευόμασταν γύρω από το ταψί και περιμέναμε κάτι που δεν θα απολαμβάναμε αμέσως αλλά αρκετή ώρα μετά, όταν θα επέστρεφε η μαμά ή η γιαγιά από την εκκλησία όπου είχαν πάει για να "διαβαστεί" η πίτα. Αυτή η αναμονή πάντα μας παίδευε! Αυτή η γλυκιά, καρυδοκανελένια πίτα, με τις σταφίδες και την άχνη στην επιφάνειά της ξεσήκωνε τις αισθήσεις μας.
Τότε γιατί τώρα προσπαθούμε κι αυτή να κάνουμε λίγο πιο ελαφριά. Έτσι, η φετινή μου πρόταση για φανουρόπιτα νομίζω ότι θα σε βρει απόλυτα σύμφωνη μια και είναι πιο μοντέρνα και με λιγότερες θερμίδες πάντα όμως απόλυτα συμβατή με την παράδοση των 9 υλικών και ακόμα πιο ταιριαστή με τον κανόνα της γευστικής απόλαυσης που θέλει την φανουρόπιτα να είναι πάντα ένα κέικ νηστίσιμο και ελαφρύ που τρώγεται κάθε ώρα της μέρας. Εξ άλλου, το κέικ έγινε πια μέρος της καθημερινότητάς μας κι ας μην είμαστε απόγονοι του Μπάκιγχαμ!
Διάβασε όμως αναλυτικά γιατί αξίζει να φτιάξεις αυτή την φανουρόπιτα (ή αυτό το κέικ). Επειδή...
1- είναι με αλεύρι ολικής άλεσης που σημαίνει περισσότερες φυτικές ίνες
2- γίνεται γλυκιά με ζάχαρη καρύδας που σημαίνει ανεπεξέργαστη ζάχαρη με λίγες θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως, τουλάχιστον, αναφέρουν οι έρευνες)
3- περιέχει cranberries που την κάνουν πεντανόστιμη, χαρίζοντάς της μια υπόξινη πινελιά
4- γιατί σαν κέικ είναι πανεύκολη στην παρασκευή της και δεν χρειάζεται ούτε μίξερ
5- γιατί δεν περιέχει βούτυρο ή αυγά...
Χρειάζεσαι κι άλλους λόγους για να σε πείσω ότι πρέπει να τρέξεις στην κουζίνα και να την φτιάξεις για να νιώσεις τί θα πει γευστική απόλαυση με γάλα, τσάι ή καφεδάκι είτε τηρείς είτε όχι την παράδοση;; Ελπίζω πως όχι!!
Αν βέβαια, θέλεις να κάνεις μια φανουρόπιτα πιο παραδοσιακή, ρίξε μια ματιά στη συνταγή με τα 7 υλικά (ΕΔΩ) ή με τα 9 υλικά (ΕΔΩ) ή με τα 9 υλικά και ταχίνι (ΕΔΩ).
Και του χρόνου, λοιπόν, με υγεία και χαμόγελα!! Και τώρα ξέρεις... αν χάσεις κάτι θυμήσου τον Άγιο Φανούριο και τάξε του μια πίτα! Όποια κι αν διαλέξεις ...θα ενθουσιαστείς!!
Η εναλλακτική φανουρόπιτα
Μια παραδοσιακή φανουρόπιτα (ή αλλιώς ένα νηστίσιμο κέικ) αλλά σε μοντέρνα έκδοση, πιο υγιεινή και λιγότερο θερμιδική
Μερίδες:12-16 ανάλογα με το μέγεθος
ΥΛΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ
Για την πίτα-κέικ
- 150 ml ελαφρύ ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο)
- 250 ml χυμό πορτοκαλιού
- 50 ml κονιάκ (ή κόκκινο ημίγλυκο κρασί)
- 180 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 60 γρ. φουντούκια ψημένα και αλεσμένα
- 80 γρ. cranberries αποξηραμένα
- 350 γρ. φαρίνα αυτοδιογκούμενη, ολικής άλεσης
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
Για την επιφάνεια της πίτας-κέικ
- Ζάχαρη καρύδας σε άχνη
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Στον πολυκόφτη (multi) αλέθουμε τα φουντούκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την φαρίνα και τα cranberries.
- Στον ίδιο πολυκόφτη (multi) αλέθουμε 2-3 κ.σ. ζάχαρη καρύδας μέχρι να έχει την υφή της ζάχαρης άχνης (περίπου και όσο πιο λεπτή γίνεται).
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την ζάχαρη καρύδας, την κανέλα και το γαρύφαλο και τα αναμιγνύουμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις το μείγμα φαρίνας-φουντουκιών-cranberries και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Εάν το μείγμα μας είναι "σφιχτό" προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό πορτοκαλιού σιγά-σιγά.
- Καλύπτουμε μια φόρμα διαμέτρου 24-26 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και την γεμίζουμε με το μείγμα της φανουρόπιτας.
- Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά, περίπου ή μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί και μέσα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
- Αναμιγνύουμε την κανέλα με την "άχνη" που έχουμε φτιάξει από την ζάχαρη καρύδας και πασπαλίζουμε την φανουρόπιτά μας.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μια συνταγή δικής μου επινόησης για ένα υπέροχο κέικ, ιδανικό για όσους δεν θέλουν την κατανάλωση άσπρης ζάχαρης, άσπρου αλευριού, αυγών και βουτύρου.