Μανιτάρια σκορδάτα


Μανιτάρια σκορδάτα

Καλό μήνα! Καλώς μας ήρθε ο Αύγουστος κι ελπίζω να είναι καλύτερος από τον Ιούλιο που μας στενοχώρησε πάρα πολύ! Ωστόσο, το καλοκαιράκι τρέχει κι όχι μόνον τρέχει προς το τέλος του αλλά τρέχει και κρατάει και ομπρέλα χωρίς να υπολογίσει ότι θέλουμε να κάνουμε και κανένα μπάνιο πριν μας αποχαιρετήσει. Τέλος πάντων, συχνά πυκνά το κανονικό μπάνιο αναπληρώνεται από ένα γρήγορο μπες βγες στην θάλασσα... πριν ή μετά την μπόρα,  μια βόλτα στην παραλία για μερικά κοχύλια και βότσαλα (από τις πιο χαλαρωτικές στιγμές), κάποια παραθαλάσσια ταβερνούλα (σε μια τέτοια ταβερνούλα απόλαυσα το  σημερινό μεζεδάκι) και πάει λέγοντας!

Μανιτάρια σκορδάτα

Δεν ξεχνάμε όμως ότι ο Αύγουστος φέρνει μαζί του και την μεγάλη γιορτή της Παναγιάς μας με τη νηστεία και τις νοστιμιές της, τα πανηγύρια της σε μικρά και μεγάλα χωριά, τα μελτέμια (που στο χωριό μου καλά κρατούν εδώ και μέρες, πριν ακόμα μπει ο Αύγουστος που ...ενοχοποιείται άδικα μερικές φορές), τη γιορτή του Αγ. Φανουρίου, τα ολόγλυκα σταφύλια αλλά και τις πρώτες σκέψεις και προετοιμασίες για την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς. 
Κι επειδή δεν τα ξεχνάμε όλα αυτά φροντίζουμε να ζήσουμε τον Αύγουστο (με τα καλά και τα ανάποδά του) με όλη τη σημασία της έννοιας και, κυρίως, χωρίς να γκρινιάζουμε! Ας δούμε την καλή πλευρά της ζωής (όσο γίνεται)!

Μανιτάρια σκορδάτα

Πάμε όμως να δούμε τη σημερινή νοστιμιά που σας ετοίμασα! Μια νοστιμιά με μανιτάρια, νηστίσιμη για τις μέρες που περνάμε, ιδανική για χορτοφάγους, εύκολη και με δύο διαφορετικές εκδοχές... την απλή και την πιο πλούσια με την προσθήκη πατάτας. Μια συνταγή που δεν ζητάει πολύ χρόνο ούτε ιδιαίτερα σκεύη, καλοκαιρινή και που μπορεί να γίνει ένας υπέροχος μεζές για μπύρα, ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό για ζυμαρικά ή ρύζι αλλά κι ένα γεύμα από μόνο του αν το απολαύσουμε με μια πράσινη σαλάτα... στο κάτω κάτω το καλοκαίρι τα απλά και ελαφρά φαγητά είναι απαραίτητα. 
Βέβαια, αν το θέλετε για φαγητό, σκέτο χωρίς ζυμαρικά ή ρύζι, καλό είναι να θυμάστε ότι το 1 κιλό μανιτάρια βγάζει, ίσα ίσα 2 μικρές μερίδες, οπότε μια πλούσια σαλάτα και ίσως μια φέτα ψωμί είναι, σχεδόν, απαραίτητα για κάποιον ενήλικα. 

Μανιτάρια σκορδάτα

ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
  • 1 κιλό ασπρομανίταρα, κομμένα στη μέση
  • 1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετούλες λεπτές
  • Αλάτι - Πιπέρι - Ελάχιστη ρίγανη
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σκουπίζουμε καλά με βρεγμένη πετσετούλα τα μανιτάρια. 
  2. Αφαιρούμε τον μίσχο, τον οποίο καθαρίζουμε  γύρω γύρω και τον προσθέτουμε στα υπόλοιπα μανιτάρια.
  3. Προαιρετικά, αφαιρούμε την φλούδα από τα μανιτάρια και τα κόβουμε στη μέση.
  4. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια.
  5. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και την κρέμα βαλσαμικού.
  6. Χωρίς να προσθέσουμε νερό, αφήνουμε τα μανιτάρια να σιγοβράσουν στο νερό τους μέχρι αυτό να εξατμιστεί και να μείνουν με το λίγο ελαιόλαδο.
  7. Δοκιμάζουμε και εάν θέλουμε τα μανιτάρια πιο μαλακά, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν λίγο ακόμα.
  8. Βγάζουμε από την φωτιά, πασπαλίζουμε τα μανιτάρια με λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε.
  9. Εάν θέλουμε, μπορούμε το πιάτο αυτό να το συνοδεύσουμε με κύβους πατάτας με κουρκουμά (Η συνταγή ΕΔΩ), ανακατεύοντας τις πατάτες με τα μανιτάρια.
  10. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.


    Tante Kiki
    1 Comments
    No