Καλημέρα σας! Αυτή η χρονιά έχει κάτι περίεργο (τουλάχιστον για μένα)! Δεν μπορώ να καταλάβω πως περνάει ο χρόνος! Πότε εύκολα κι ευχάριστα, πότε δύσκολα και γεμάτος θλίψη πάντως τρέχει, τρέχει, τρέχει σαν κάτι να κυνηγάει, σαν να βιάζεται να φτάσει στο τέλος του για κάποιο λόγο!
Με τούτα και με τ΄ άλλα φτάσαμε κοντά στην μεγάλη γιορτή της Παναγιάς μας, στον Δεκαπενταύγουστο. Μέρα χαράς, μέρα που πολύς κόσμος γιορτάζει δεν θα μπορούσα να σκεφτώ τούτη τη μέρα χωρίς κάποιο γλυκό. 'Ετσι κι αλλιώς είναι μια μέρα που οι οικογένειες και οι φίλοι μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι, σε μια βεράντα, σε κάποιο σπίτι.
Οι αναμνήσεις μου με ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, τότε που όλοι μαζευόμασταν στο σπίτι της γιαγιάς, στο χωριό, τη Νέα Πέραμο Καβάλας, αν και δεν είχαμε κανέναν εορτάζοντα απλά και μόνον γιατί ήταν Δεκαπενταύγουστος. Τότε που ακολουθούσαμε την εικόνα της Παναγιάς στην περιφορά της και μετά συναντούσαμε ένα πλήθος φίλων και συγγενών κι απ' όλα τα στόματα ακούγονταν ένα "Χρόνια πολλά! Και του χρόνου!". Και μετά στο σπίτι, γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, φαγητό, οπωσδήποτε γλυκό, μετά ο απαραίτητος καφές και, τέλος, η λάτρα στην κουζίνα. Αααα, αυτή ήταν η αγαπημένη μου ώρα... ένα όμορφο "κλείσιμο" της μέρας αυτής! Κουβεντούλα και η μαμά να σαπουνίζει τα πιατικά, η μια θεία να τα ξεπλένει, εγώ να τα σκουπίζω και η άλλη θεία να τα τοποθετεί προσεκτικά στα ντουλάπια ενώ η γιαγιά καθόταν στην πολυθρόνα της βλέποντας χαρούμενη κόρη, νύφες και εγγόνια να απολαμβάνουν αυτές τις ώρες! Μαγικές στιγμές που δημιουργούσαμε πολύτιμες αναμνήσεις για μια ζωή... μόνον που το συνειδητοποιήσαμε πολύ αργότερα.
'Ετσι λοιπόν και τώρα... ήταν αδύνατον να μην φτιάξω ένα γλυκό που θα μπορώ να σας το προτείνω για να κλείσετε γλυκά το γεύμα του Δεκαπενταύγουστου! Ένα κέικ υγρό, πολύ σοκολατένιο με μια νότα καφέ που με την επικάλυψη από σοκολατένια μαρέγκα απογειώνεται και γίνεται επικίνδυνα εθιστικό! Δοκιμάστε το και δεν θα το μετανιώσετε!
Υγρό κέικ με σοκολατένια μαρέγκα
Το πιο σοκολατένιο γλυκό! Υγρό κέικ με επικάλυψη μαρέγκας για όσους λατρεύουν την σοκολάτα!
Μερίδες:12
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
- 240 γρ. κουβερτούρα με 50% κακάο, ψιλοκομμένη
- 180 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε κομμάτια
- 2 αυγά μεγάλα + 4 κρόκους
- 90 γρ. καστανή ζάχαρη
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 40 γρ. λευκά αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη (στο multi)
- 1/2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ (κανονικό ή ντεκαφεϊνέ)
Για την σοκολατένια μαρέγκα
- 25 γρ. κακάο
- 1 κ.σ. κόρν φλάουρ
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 ασπράδια αυγών
- 220 γρ. λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 φακελάκι βανίλια **
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ετοιμάζουμε το κέικ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Βάζουμε το βούτυρο με τον καφέ και την κουβερτούρα σε μικρή κατσαρόλα και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί * .
- Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και την αμυγδαλόσκονη.
- Με το μίξερ χτυπάμε τα αυγά, τους κρόκους, και την ζάχαρη μέχρις ότου έχουμε ένα αφράτο μείγμα που έχει φουσκώσει.
- Προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας με το βούτυρο ανακατεύοντας με το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα.
- 'Επειτα ρίχνουμε με την σειρά το μείγμα με το αλεύρι, το μπέικιν και την αμυγδαλόσκονη ανακατεύοντας απαλά με κλειστό το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αλείφουμε μια φόρμα με σούστα, με διάμετρο 24 εκατοστά, με λιωμένο βούτυρο και την αλευρώνουμε.
- Την γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ και την βάζουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε την μαρέγκα.
- Αυξάνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μικρό μπολ, κοσκινίζουμε το κακάο και το κορν φλάουρ.
- Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τα ασπράδια, την βανίλια, το αλάτι και την ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.
- Προσθέτουμε το κακάο με το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης απαλά για να μην χαθεί ο όγκος της μαρέγκας.
- Απλώνουμε τη μαρέγκα επάνω στο κέικ και το βάζουμε και πάλι στο φούρνο.
- Ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά (το δικό μου χρειάστηκε 32 λεπτά) έτσι ώστε να γίνει τραγανή η μαρέγκα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε το γλυκό χλιαρό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Δηλαδή τοποθετώντας την μικρή κατσαρόλα πάνω σε ένα μπολ με νερό που βράζει αλλά φροντίζοντας να μην ακουμπάει στο νερό. Εάν θέλουμε να τα λιώσουμε στον φούρνο μικροκυμμάτων τα βάζουμε σε μπολ ειδικό για τα μικροκύμματα και αφού καλύψουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη ανάβουμε τον φούρνο στα 500W και ανακατεύουμε κάθε 30 δευτερόλεπτα.
** Εγώ χρησιμοποιώ την "Βανιλέτα" της "Alsa" ή την φυσική βανίλια "Vahiné".
*** Εάν περισσέψει γλυκό για την επόμενη μέρα, πριν το σερβίρουμε το ζεσταίνουμε λίγο.
Παραλλαγή Συνταγής από το Περιοδικό "Γλυκές Αλχημείες", Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την αγαπημένη μου Λία του https://invivolia.blogspot.com/ για τις βελτιώσεις στο blog που, ελπίζω, ότι σας άρεσαν και το έκαναν πιο λειτουργικό αλλά και για τα υπέροχα άρθρα της που μας διδάσκουν, μας εξηγούν, μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!