Το ελληνικό ...brunch, γκιουσλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά


Το ελληνικό ...brunch, γκιουσλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά

Καλό μήνα!! Μακάρι ο Αύγουστος να είναι πιο χαρούμενος από τον Ιούλιο! Καλοκαιράκι και brunch πάνε μαζί ...έτσι δεν είναι; Αν και το να ξυπνάει κάποιος λίγο αργότερα είναι μια συνήθεια που δεν έχει εποχή, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, το καλοκαίρι κατά την διάρκεια της άδειας αυτό γίνεται αγαπημένη συνήθεια.
Ειδικά όσοι δεν αγαπούν το πρωινό μπάνιο αλλά το απογευματινό θα βρουν σ' αυτό το ποστ την χαρά τους! Αλλά σίγουρα θα το αγαπήσουν και όσοι παραμένουν, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, στην πόλη μια που έχουν την άνεση να απολαύσουν, μέσα σε τούτη τη ζέστη, ένα ελαφρύ αλλά πολύ χορταστικό και απολαυστικό πρωινό και γεύμα μαζί.


Το ελληνικό ...brunch, γκιουσλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά

Εγώ αυτούς τους γκιουσλεμέδες τους αγάπησα για άλλο λόγο... γιατί μοιάζουν με πίτα και οι πίτες, για μένα, είναι ...εθισμός! Εξάλλου, αντικειμενικά είναι ένα ιδανικό και υπερχορταστικό γεύμα ή δείπνο. Αλλά και για μαζώξεις και για πάρτυ είναι ιδανικό! Κι έπειτα, είναι κι αυτό το κασκαβάλι Λήμνου, ένα ημίσκληρο, αιγοπρόβειο τυρί που ο τρόπος παραγωγής του χάνεται στα βάθη των αιώνων και που το άρωμά του με σαγηνεύει πάντα και δεν μου αφήνει περιθώρια αντίστασης.


Το ελληνικό ...brunch, γκιουσλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά

Ξεφυλλίζοντας, λοιπόν, κάποιο περιοδικό μαγειρικής (τον Γαστρονόμο) το μάτι μου έπεσε πρώτα στην, γεμάτη χρώματα, φωτογραφία και μετά έτρεξε στην συνταγή. Θέμα απόφασης δεν υπήρχε... το να τους φτιάξω ήταν μονόδρομος! Ωστόσο, κάτι διαφορετικό ήθελα στην συνταγή, κάτι για να τους φέρω στις δικές μου γευστικές προτιμήσεις, έτσι μπήκαν οι πιπεριές (άλλη λατρεία) και το κασκαβάλι Λήμνου, επιλογές που τους ταίριασαν καταπληκτικά!


Το ελληνικό ...brunch, γκιουσλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά

Τί λάθος έκανα; Επειδή ήμουν αναποφάσιστη όσον αφορά στο να προσθέσω το αυγό ολόκληρο ή ελαφρά χτυπημένο τα έκανα ...σαλάτα! Τα μισά αυγά τα χτύπησα λίγο και τα άλλα μισά τα έβαλα ολόκληρα. Ωστόσο, ο χώρος που άφησα, δηλαδή η "λακούβα" ή ο "κρατήρας" (όπως κι αν το πώ) δεν ήταν  αρκετά άνετος και τα"τοιχώματά" του δεν στάθηκαν ικανά για να κρατήσουν το αυγό με αποτέλεσμα μέχρι,  το χτυπημένο αυγό, να πήξει να έχει χυθεί προς κάθε κατεύθυνση!! Ούφφφφ!!! Όσο για τα υπόλοιπα μισά αυγά που τα έβαλα ολόκληρα είχαν καλύτερη τύχη αλλά πάλι όχι την ιδανική μια και λίγο από το ασπράδι "δραπέτευσε" αλλά, ευτυχώς, όχι όλο!!! 
ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν στο Νο 12 της διαδικασίας!!!  Είναι ζωτικής σημασίας!

Το ελληνικό ...brunch, γκιουσλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά

ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα (8 γκιουσλεμέδες)

Για τη ζύμη των γκιουσλεμέδων
  • 500 γρ. αλεύρι κίτρινο, σκληρό
  • 1 κ.γλ. μαγιά ξηρή
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 140-170 ml χλιαρό νερό
  • 120 γρ. τυρί κασκαβάλι Λήμνου, ψιλοτριμμένο 
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου) για τα φύλλα
Για την "γέμιση"
  • 8 γεμάτες κ.σ. τυρί Μελίχλωρο (1 για κάθε γκιουσλεμέ)
  • 7 πιπεριές (2 κίτρινες - 2 κόκκινες - 2 πορτοκαλί - 1 πράσινη)
  • 300 γρ. σπανάκι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (το άσπρο και το πράσινο μέρος)
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 8 αυγά μικρά
    Το ελληνικό ...brunch, γκιουσλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Ετοιμάζουμε τη ζύμη των γκιουσλεμέδων
  1. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το μισό χλιαρό νερό.
  2. Στο υπόλοιπο νερό προσθέτουμε και διαλύουμε το αλάτι.
  3. Ανακατεύουμε καλά και σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό ζυμώνοντας έως ότου έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  4. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο μπολ, βάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-45 λεπτά έτσι ώστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Ετοιμάζουμε την "γέμιση"
  1. Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν για λίγο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Βγάζουμε το σπανάκι από το τηγάνι και βάζουμε τις πιπεριές μαζί με ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγο νερό να πάρουν μια βράση μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Φτιάχνουμε τους γκιουσλεμέδες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Χωρίζουμε το βούτυρο και το κασκαβάλι σε 4 μέρη.
  3. Σε μια ξύλινη επιφάνεια αλευρωμένη, ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, με πάχος 3-4 χιλιοστά.
  4. Αλείφουμε με το 1/4 από το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το 1/4 από το τριμμένο κασκαβάλι.
  5. Διπλώνουμε στα τέσσερα το φύλλο, σαν πακέτο (όπως κάνουμε και στην σφολιάτα) και ξανανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
  6. Επαναλαμβάνουμε άλλες τρεις φορές την ίδια διαδικασία.
  7. Τέλος, ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο διαστάσεων 30x45 εκατοστά και το κόβουμε σε 8 κομμάτια (10x15 εκ. το κάθε κομμάτι).
  8. Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε επάνω τα κομμάτια της ζύμης.
  9. Τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ξεκουραστούν.
  10. Ψήνουμε τους γκιουσλεμέδες για 10-15 λεπτά ή έως ότου δούμε ότι έχουν φουσκώσει (χωρίς να ροδίσουν ιδιαίτερα).
  11. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  12. Χωρίζουμε τα λαχανικά της γέμισης σε 8 μέρη.
  13. Με ένα κουτάλι, πιέζουμε τον γκιουσλεμέ στην μέση που είναι φουσκωμένος για να τον ξεφουσκώσουμε λίγο και να κάνει ένα μικρό βαθούλωμα.
  14. Με το ίδιο κουτάλι,  βάζουμε επάνω στον γκιουσλεμέ το ανάλογο μείγμα της γέμισης και μια κουταλιά τριμμένο κασκαβάλι αφήνοντας στο κέντρο μια λακούβα τόση ώστε να χωράει το αυγό (ολόκληρο ή χτυπημένο).
  15. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά έως ότου ροδίσει το φύλλο.
  16. Βγάζουμε από τον φούρνο και απολαμβάνουμε.
Το ελληνικό ...brunch, γκιουσλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά
Tante Kiki
8 Comments

8 σχόλια:

  1. Κατ αρχάς να σου πω με γειά για την καινούργια εμφάνιση του μπλογκ. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά!!! Η φωτογραφία σου δε σαν πορτραίτο από άλλη εποχή! Για τις συνταγές σου τι να πω... θέλω να τις φάω και μόνο που τις βλέπω στην οθόνη μου. Πολλά φιλιά Κική μου και να περνάς τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χριστίνα! Χαίρομαι που σου άρεσε η νέα εμφάνιση του μπλογκ... ναι, η δουλειά της Λίας είναι εξαιρετική! Να είσαι καλά και καλά να περνάς!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. τελεια η ιδεα σου


    καλημέρα και καλό μήνα!
    εύχομαι ένα όμορφο υπόλοιπο καλοκαιριού.
    μέσα Αυγουστου, θα απεχω απο το μπλοκινγκ, ισως κανω προγραμματισμενες αναρτησεις, ηθελα να ενημερωσω σε περιπτωση που "χαθω"
    καλη συνεχεια και να περνας ομορφα
    την αγαπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντεύχομαι Κική μου και να περάσεις τέλεια!!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Καλό μήνα κι από μένα Κική! Πολύ όμορφη η πρότασή σου! Φιλάκια και καλές μαγειρικές περιπέτειες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ευγενία μου. Είναι νόστιμα αυτά τα ανοιχτά πιτάκια για κάθε ώρα της μέρας.
      Να είσαι καλά και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα! Φωτεινό και χρωματιστό όπως τα νόστιμα αυτά εδέσματα! Δεν ήξερα καθόλου το συγκεκριμένο τυρί. Τα έχεις παρουσιάσει τόσο όμορφα που κανείς δε θα θελήσει να φάει πίτσα, χεχε! Δε θα έβαζα αβγό, δεν το πολυσυμπαθώ, αλλά με τυρί και λαχανικά μου φαίνεται πράγματι το τέλειο brunch -για όλες τις εποχές! Φιλιά και να περνάς πολύ ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρωτη μου φορα ακουω για αυτά τα πιτακια .. αν και εγω τρελαινομαι για πιτες μου φαινεται αρκετα δυσκολη η παρασκευη τους Κική μου.. που σιγουρα θα ειναι νοστιμότατη.. μηπως να ερθω απο εκει να με κερασεις μια πιτούλα; χα..χα..
    Καλό υπόλοιπο καλοκαιρακι φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No