Φανουρόπιτα με 7 υλικά


Καλησπέρα σας!! Το σχέδιο ήταν να ξεκινήσω με γλυκιά συνταγή από Δευτέρα! Ναι, έτσι σκόπευα να ξεκινήσω τον νέο κύκλο συνταγών στο ανανεωμένο Tante Kiki! Σκόπευα αλλά άλλο τί σκέφτεσαι κι άλλο τί σου προκύπτει καθ΄οδόν! Εξάλλου, κάπως έτσι δεν συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στη ζωή;; Πόσες φορές δεν κάνουμε σχέδια κι όταν έρχεται η στιγμή να πάρουν σάρκα και οστά, κάτι άλλο έχει προκύψει και τα σχέδια μένουν στο νου, στα χαρτιά, στην σφαίρα της επιθυμίας! Κι όμως αυτό δεν είναι πάντα κακό! Αν, ειδικά, αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ανοιχτό μυαλό και θετική σκέψη...εεε, τότε απλά συνειδητοποιούμε ότι έχουμε κερδίσει ηρεμία, ελευθερία αλλά και την ικανότητα να απολαμβάνουμε τη ζωή!
Όλα αυτά όσον αφορά στη ζωή!! Γιατί όσον αφορά στην μαγειρική ή μάλλον στις συνταγές που 'βλέπουν το φως' σ' αυτό το μπλογκοσπιτάκι τότε τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά! Τί εννοώ;; Τίποτα περισσότερο από το ότι είχα, εντελώς, ξεχάσει ότι ανάμεσα στην ερχόμενη δευτέρα και την μέρα της ανακαίνισης υπήρχε η γιορτή του Αγίου Φανουρίου, ενός Αγίου στον οποίο κάθε χρόνο (ή σχεδόν) αφιερώνω μια ανάρτηση της πίτας που γίνεται στην χώρα μας προς τιμήν του! Ο Άγιος Φανούριος ξεχωρίζει ανάμεσα στους Αγίους της χριστιανοσύνης για το νεαρό της ηλικίας του και για την ιδιοτυπία της λατρείας του ως ευρετής χαμένων αντικειμένων.
Οι φανουρόπιτες που, συνήθως, φτιάχναμε στο σπίτι ήταν με 9 υλικά. Η παράδοση θέλει οι φανουρόπιτες να έχουν 7,9 ή 11 υλικά και να είναι συνήθως κέικ νηστίσιμα ή πίτες με μαγιά στην ακόμα πιο παραδοσιακή τους μορφή κάπως σαν τον άρτο της αρτοκλασίας.
Η σημερινή συνταγή είναι απλή και πεντανόστιμη! Γρήγορη και εύκολη! Ένα απλό κέικ (όχι με μαγιά αλλά με μπέικιν) με, μόνον, 7 υλικά που ετοιμάζεται σε χρόνο ρεκόρ προς τιμήν του Αγίου αλλά και για κάθε περίσταση που θέλουμε μια λιχουδιά για τις ξαφνικές λιγούρες. Η συνταγή είναι του Στ. Παρλιάρου.
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 18-20 εκ.
160 γρ. ηλιέλαιο (εναλλακτικά: αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
160 γρ. χυμό πορτοκαλιού
170 γρ. άχνη ζάχαρη
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. σταφίδες ξανθές
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βάζουμε τις σταφίδες και το μπέικιν μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το ηλιέλαιο, τον χυμό, την άχνη, την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η άχνη.
Σταδιακά, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τις σταφίδες.
Ανανατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Αλείφουμε με ηλιέλαιο ένα ταψάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
Πηγή: ΕΔΩ
'Αλλες συνταγές για Φανουρόπιτα...
Καλό βράδυ και αύριο με υγεία!!
Tante Kiki
8 Comments
No