Καλή εβδομάδα!!! Και ναι... φτάσαμε στο τέλος του καλοκαιριού! Ενός καλοκαιριού όμορφου, ζεστού και ηλιοφίλητου αν και... παράξενα ήσυχου σε σχέση με όλα όσα συμβαίνουν!! Ωστόσο, ελπίζω να το ευχαριστήθηκες κι εσύ όπως κι εγώ! Πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό κατάφερα να μείνω στο πατρικό σπίτι, στο χωριό είκοσι ολόκληρες μέρες! Είκοσι μέρες που είχαν όλες τις δουλειές ενός σπιτιού αλλά όταν έβγαινα στην βεράντα κι έβλεπα την θάλασσα, όταν άκουγα τον παφλασμό των κυμάτων και τον άνεμο που, κάποιες μέρες, μας επισκέφθηκε και μας έκανε επίδειξη δύναμης, ξεκουραζόμουν και ξεχνούσα τα πάντα. Η δύναμη της φύσης που, όταν την αφήσουμε να μας μαγέψει και να μας κατακτήσει, είναι ανυπέρβλητη και μεγαλειώδης!
Ωστόσο... οι μέρες κύλησαν κι έγιναν αναμνήσεις ή μάλλον μνήμες που θα με συντροφεύουν όλο τον χειμώνα μέχρι που στο ημερολόγιο θα διαβάσω και πάλι την λέξη... Ιούλιος! Και τότε, θα αρχίσω και πάλι να ονειρεύομαι την θάλασσα που είναι η μεγάλη μου αγάπη!
Η επιστροφή όμως έχει κι αυτή τις χαρές της, ίσως μικρότερες αλλά πάντα καλοδεχούμενες. H ανακαίνιση του Tante Kiki με συνεπήρε κι ύστερα... μια νέα αρχή... και τα γενέθλια της αγαπημένης μας μαμάς αλλά και γιαγιάς, κάπου εκεί ... λίγο πριν το τέλος Αυγούστου. Και πώς να γιορτάσεις 82 ολόκληρα χρόνια γεμάτα χαρές και λύπες, αγάπη κι έγνοια για τους άλλους;; Μια τούρτα, λόγια αγάπης, φιλιά από μικρούς και μεγάλους κι ένα βράδυ ήρεμο, οικογενειακό και γεμάτο τρυφεράδα με δυο νεαρές κυρίες να χοροπηδούν γύρω από την γιαγιά τους και μια γιαγιά με πρόσωπο ήρεμο, χαρούμενο, ευτυχισμένο! :) Από τις υπέροχες οικογενειακές στιγμές ...δεν συμφωνείτε;
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ μαμά και γιαγιά!! Σ' αγαπάμε πολύ!!!
Όσο για την τούρτα... έψαχνα κάτι διαφορετικό κι αυτή την φορά όχι από την "μανία και την διαστροφή" του foodblogger αλλά από αγάπη κι επιθυμία να δείξω, έστω και με έναν τόσο ταπεινό τρόπο, την αγάπη, την τιμή, την έγνοια για όλα όσα έχει προσφέρει μια υπέροχη μαμά κι ακόμα πιο υπέροχη γιαγιά!
Αυτό το διαφορετικό το βρήκα στο τελευταίο περιοδικό των "Γλυκών Αλχημειών" με τον τίτλο: "Λευκή τούρτα με μαστίχα" αν και... στο δικό μας τριώροφο, η μαστίχα είναι κάτι που δεν είναι καλοδεχούμενη!! Έτσι η μαστίχα έγινε φυσικό εσάνς αμυγδάλου και η εξωτερική σαντιγύ διακόσμησης έγινε σαντιγύ σοκολάτας για να ...παρηγορηθούν οι σοκολατομανείς του σπιτιού!! Το αποτέλεσμα;; Ακριβώς όπως το ...ονειρευόμουν! Τέλεια υφή, απίστευτη νοστιμιά και η λιγοστή σοκολάτα που έκρυβε το πολύτιμο περιεχόμενο απόλυτα ταιριαστή! Μια τούρτα για τις άκρως ιδιαίτερες περιστάσεις που θέλουμε έναν γευστικό θησαυρό!
Για την βάση
- 225 γρ. βούτυρο που έχει μαλακώσει
- 225 γρ. λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
- 5 αυγά L
- 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. αμύγδαλα ωμά με την φλούδα
- 25 γρ. καρύδια ωμά
- 1/2 κ.γλ. σταγόνες εσάνς αμυγδάλου Vahiné
- 250 γρ. μαρμελάδα δαμάσκηνο ή άλλη της αρεσκείας σας + 100 ml νερό
- 1000 ml. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 130 γρ. λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
- 7 κρόκοι αυγών L (περίπου 150 γρ.)
- 1/2 κ.γλ. εσάνς αμυγδάλου Vahiné
- 14 γρ. ζελατίνη (σε φύλλα ή κρυσταλλική)
- 250 ml κρέμα γάλακτος (1 κουτάκι) με 35% λιπαρά
- 200 γρ. κουβερτούρα λιωμένη (στα μικροκύμματα)
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την βάση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο Κελσίου, στον αέρα.
- Στο multi, αλέθουμε σαν σκόνη τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
- Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρις ότου αφρατέψει.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και την εσάνς αμυγδάλου συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι είτε συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα είτε ανακατεύοντας με μια σπάτουλα πλαστική (μαρίζ).
- Τέλος, προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και καρύδια και ανακατεύουμε έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια με διάμετρο 20 εκατοστά, τα πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και ισομοιράζουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 25-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι το "παντεσπάνι" έχει ψηθεί.
- Μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κάθε "παντεσπανιού" για να βεβαιωθούμε ότι η λάμα του βγαίνει καθαρή κι έχει ψηθεί.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε.
- Μόλις κρυώσουν καλά, κόβουμε το κάθε "παντεσπάνι" σε δύο δίσκους (οριζόντια) κι έτσι έχουμε 4 δίσκους.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
- Βάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό για να μαλακώσει.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τα 250 γρ. από την κρέμα γάλακτος.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά (με ένα σύρμα) τους κρόκους με τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών λίγη από την κρέμα γάλακτος της κατσαρόλας.
- Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα αυτό ξανά στην κατσαρόλα με την κρέμα γάλακτος.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς.
- Εάν έχουμε και χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής αποσύρουμε την κρέμα από την εστία μόλις φτάσει στους 85ο Κελσίου.
- Χωρίς θερμόμετρο, βλέπουμε την κρέμα να αχνίζει πολύ και λίγο πριν κοχλάσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία.
- Μεταφέρουμε την κρέμα σε άλλη κατσαρόλα έτσι ώστε να μην ψηθούν τελείως οι κρόκοι και χαλάσει η υφή της.
- Προσθέτουμε στην κρέμα την ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να λιώσει.
- Μόλις φτιάξαμε μια κρεμ αγκλέζ, που την αφήνουμε να κρυώσει καλά και να την αισθανόμαστε στο χέρι χλιαρή προς κρύα (με θερμόμετρο ελέγχουμε να έχει φτάσει στους 35ο Κελσίου).
- Μέχρι να κρυώσει η κρέμα αυτή, χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με το μίξερ έτσι ώστε να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.
- Ενσωματώνουμε αυτή την κρέμα με την κρεμ ανγκλέζ ανακατεύοντας απαλά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Αφήνουμε την κρέμα να σταθεροποιηθεί ελαφρώς στο ψυγείο πριν την χρησιμοποιήσουμε στην τούρτα.
- Σε μια βάση για τούρτα ή σε μια πιατέλα, απλώνουμε ελάχιστη κρέμα.
- Τοποθετούμε επάνω τον ένα δίσκο "παντεσπανιού".
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε την μαρμελάδα και το νερό και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς, ανακατεύοντάς τα έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα λίγο πιο αραιής μαρμελάδας.
- Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής ή με ένα κουτάλι, απλώνουμε μια στρώση χλιαρής μαρμελάδας επάνω στον πρώτο δίσκο βάσης ("παντεσπανιού").
- Ύστερα, απλώνουμε επάνω στην μαρμελάδα το 1/3 της λευκής κρέμας.
- Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, βάζοντας επάνω στην κρέμα ακόμα έναν δίσκο "παντεσπανιού", ύστερα μαρμελάδα, κρέμα και τέλος πάλι "παντεσπάνι", μαρμελάδα, κρέμα και τελευταίο τον τελευταίο δίσκο "παντεσπανιού".
- Απλώνουμε και πάλι λίγη ζεστή μαρμελάδα και, αφού βάζουμε γύρω από την τούρτα ένα τσέρκι για να την κρατάει ίσια μέχρι να σφίξει, την βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή και περισσότερο.
Ετοιμάζουμε την σαντιγύ της διακόσμησης
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.
- Προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα (προσοχή: δεν πρέπει να είναι ζεστή) και την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγύ.
- Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε για να διακοσμήσουμε την τούρτα.
- Μόλις, βγάλουμε από το ψυγείο, απλώνουμε γύρω της και στην επιφάνειά της κάνοντας τα σχέδια που θέλουμε με κορνέ, την σαντιγύ σοκολάτας.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
- Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε την τούρτα για μισή ώρα εκτός ψυγείου έτσι ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματά της.