Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη


Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

Καλησπέρα! Και πάλι εδώ μετά από αρκετό καιρό με την ευκαιρία της γιορτής του Αγ. Φανουρίου στις 27 Αυγούστου. Αυτό το καλοκαίρι, έκανα διακοπές δηλαδή ξεκουράστηκα δηλαδή διάβασα, κολύμπησα, τεμπέλιασα, έκλεισα τα ...καπάκια. Μαγείρεψα ελάχιστα, ταξίδεψα αρκετά αλλά κυρίως... χαλάρωσα όπως είχα χρόνια να κάνω και το είχα άμεση ανάγκη. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαφανιστώ.


Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

Τώρα όμως έφτασαν οι διακοπές στο τέλος τους, το καλοκαιράκι βαδίζει τρέχοντας προς τις τελευταίες του μέρες και το φθινόπωρο έρχεται γεμάτο υποσχέσεις κι όρεξη για δουλειά, για μαγειρικές εξερευνήσεις (και αναρτήσεις φυσικά), για ζωγραφική αλλά και διάβασμα. Φυσικά σε επόμενες αναρτήσεις θα σας μιλήσω για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις. Πέρα όμως απ' όλα αυτά, το τέλος του Αυγούστου δείχνει και τη γιορτή του Αγίου που τιμώ κάθε χρόνο φτιάχνοντας την "πίτα" του, δηλαδή το αφράτο, νηστίσιμο κέικ που θέλει η παράδοσή μας. Μια παράδοση που η οικογένειά μας πάντα κρατούσε.


Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

Αυτή τη χρονιά, η δική μου φανουρόπιτα έχει τη βάση της σ' ένα γαλλικό κέικ, νηστίσιμο, απλό, νόστιμο που, όμως είναι λίγο διαφορετικό από το κλασσικό αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι έχει λιγότερες θερμίδες, έχει σοκολάτα αντί για σταφίδες, καρύδια, ελάχιστο ελαιόλαδο και φρουκτόζη (που μπορεί να αντικατασταθεί και με ζάχαρη καρύδας ή απλή, λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη). Μια μοντέρνα φανουρόπιτα αλλά και ταυτόχρονα παραδοσιακή μια και έχει πάντα 9 υλικά (μπορεί να έχει και 7 ή 11)  όπως την έφτιαχνε και η γιαγιά μου που τη θυμάμαι ακόμα να λέει ότι οι παραδόσεις είναι αυτές που κρατούν το κάθε έθνος "όρθιο" στις δύσκολες αλλά και στις καλές στιγμές. Αχ, αυτή η σοφία των γιαγιάδων... δεν έχει τέλος!


Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

Μια λίγο διαφορετική, ωστόσο, πρόταση για την παραδοσιακή φανουρόπιτα γιατί, για σκέψου, η ζωή προχωρά, τα πάντα εξελίσσονται αλλά οι παραδόσεις θέλουμε να μένουν ακόμα κι αν είναι λίγο διαφορετικές, με μικρές, σύγχρονες πινελιές που τις κάνουν να φαίνονται πιο λαχταριστές τις νέες γενιές. Έτσι θα τις ακολουθήσουν πιο πρόθυμα μια και θα "μπαίνουν" στα καλούπια της νέας διατροφικής αντίληψης για υγεία και ευζωία. Δεν συμφωνείς;


Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

Αν και μοντέρνα όμως κι αυτή η "φανουρόπιτα" μπορεί να συνοδέψει το τσάι, τον καφέ, το γάλα των παιδιών ή έναν φυσικό χυμό και να γίνει υγιεινή συνήθεια στο πρωινό ή το απογευματινό αλλά και το σχολείο που θα ξεκινήσει σε λίγο. Για δες πόσο αφράτη είναι... γιατί, λοιπόν, να μην την υιοθετήσεις ακόμα κι όταν δεν γίνεται για τον Άγιο Φανούριο;

Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ
Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Ένα κέικ νηστίσιμο αλλά λίγο πιο μοντέρνο, με φρουκτόζη και σοκολάτα 
Μερίδες: 6 - 8 (ταψάκι με διάμ.22-24 εκ.) 
ΥΛΙΚΑ
    • 330 ml νερό 
    • 300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
    • 110 γρ. φρουκτόζη (ή 200 γρ. ζάχαρη λευκή ή καρύδας) 
    • 1 κ.γλ. μπέικιν
    • 90 ml  ελαφρύ ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο)
    • 1 φακελάκι βανίλια
    • 100 γρ. σταγόνες πικρής σοκολάτας (ή τριμμένη)
    • 1 κ.γλ. κανέλα
    • 70 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
        2. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την φαρίνα (κατά προτίμηση κοσκινισμένη), την φρουκτόζη, το μπέικιν, την βανίλια, τις σταγόνες σοκολάτας, την κανέλα και τα καρύδια.
        3. Σε άλλο μπολ, βάζουμε το νερό και το ελαιόλαδο και προσθέτουμε σταδιακά σε 2-3 δόσεις τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν.
        4. Καλύπτουμε ένα ταψάκι με 22 ή με 24 εκ. διάμετρο με αντικολλητικό χαρτί.
        5. Γεμίζουμε το ταψάκι με το μείγμα και βάζουμε στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα.
        6. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά κι αν δούμε ότι γίνεται πολύ σκούρα η επιφάνεια την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί.
        7. Δοκιμάζουμε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ κι αν βγει καθαρή τότε το κέικ είναι έτοιμο.
        8. Βγάζουμε από τον φούρνο το κέικ, αφήνουμε να κρυώσει και μετά, πασπαλίζουμε με άχνη κανέλα.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Αν χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη καρύδας η αναλογία είναι 200 γρ (1:1 με την λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη) αλλά καλό είναι, αν δεν την έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει επειδή η γεύση του γλυκού που την περιέχει γίνεται ελαφρώς "καραμελένια" την πρώτη φορά να βάλουμε 100 γρ. ζάχαρη καρύδας και 100 γρ. λευκή ή καστανή ζάχαρη.

        Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη
        Πηγή: Αρχική Συνταγή από ΕΔΩ

        Κι αν θέλεις να δεις κι άλλες συνταγές φανουρόπιτας μπορείς να κάνεις ένα απλό κλικ σε κάθε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους:
        Tante Kiki
        2 Comments
        No