Sweet november! Κι εγώ έχω να εμφανιστώ κάτι μήνες! Ο χρόνος τρέχει, περισσότερο ή λιγότερο ευχάριστα, το φθινόπωρο πλησιάζει στο τέλος του κι ο καιρός μόλις που αρχίζει να μας δίνει μια πρώτη γεύση χειμώνα. Είναι δύο εβδομάδες τώρα που η κυδωνιά απέναντι έγινε κατακίτρινη και ρίχνει τα φύλλα της σε κάθε πέρασμα του ανέμου ενώ η αμπέλοψη κατακοκκίνησε θαρρείς από ...ντροπή. Όλη αυτή η γλυκιά μελαγχολία του Νοέμβρη καθώς και τα φρούτα που καλωσορίσαμε μετά την κραιπάλη με καρπούζι και πεπόνι είναι μια ευχάριστη αλλαγή. Πάντα μου αρέσει αυτή η αλλαγή... θαρρείς και με λυτρώνει από το καλοκαίρι... που, κατά τα άλλα, το λατρεύω.
Το σημερινό γλυκό είναι εύκολο ή μάλλον πανεύκολο και πολύ φθινοπωρινό. Μπορείς να το πεις τάρτα αλλά δεν είναι ακριβώς. Μπορείς να το πεις ψητά φρούτα αλλά δεν είναι ακριβώς. Είναι ένας πανεύκολος συνδυασμός και των δύο, ελαφρώς παραλλαγμένος από την αρχική συνταγή του αγαπημένου Άκη Πετρετζίκη.
Δεν χρειάζονται πάνω από 10-15 λεπτά για να το ετοιμάσουμε και να το βάλουμε στον φούρνο. Ένα γλυκό ιδανικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι είτε πασπαλισμένο με απλή, ταπεινή άχνη και κανέλα είτε συνοδευμένο με σαντιγύ ή παγωτό για να μετατραπεί σε ...χλιδάτη γαστρονομική απόλαυση.
Crumble με αχλάδια και μήλα
Περιγραφή: Πανεύκολο γλυκό φούρνου με μήλα, αχλάδια, σταφίδες και κράμπερις.
Μερίδες:10-12
ΥΛΙΚΑ
Για το crumble
Για το crumble
- 150 γρ. βούτυρο σε μικρά κομματάκια
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 3-4 κ.σ. μούσλι με ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
- 3 μήλα κίτρινα (μπανανόμηλα)
- 2 μήλα κόκκινα
- 3-4 αχλάδια
- 60 γρ. σταφίδες ξανθές και μαύρες
- 60 γρ. κράνμπερις (αποξηραμένα)
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1/3 κ.γλ. γαρίφαλο
- 15 γρ. βούτυρο λιωμένο για το ταψί
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αχλάδια και τα κόβουμε σε κυβάκια.
- Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με τις σταφίδες, τα κράμπερις, τον χυμό πορτοκαλιού, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα και τα ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί πυράντοχο 40x30 εκ. και βάζουμε μέσα τα υλικά της γέμισης.
- Σε άλλο μπολ, βάζουμε τα υλικά για το crumble (τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα αμύγδαλα, την κανέλα) και τα ανακατεύουμε.
- Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και με τα ακροδάχτυλά μας "ζυμώνουμε" το μείγμα μέχρι να γίνει σαν μεγάλα ψίχουλα.
- Προσθέτουμε και το μούσλι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα αυτό επάνω στα φρούτα και βάζουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τα φρούτα μαλάκωσαν και το crumble απέκτησε ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα και τραγανή υφή.
- Μόλις ψηθεί το γλυκό, το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο και, αν θέλουμε, το σερβίρουμε πασπαλισμένο με λίγη άχνη και κανέλα, παγωτό ή σαντιγύ για έξτρα απόλαυση.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εάν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι χωρίς γλουτένη και αφαιρέσουμε το μούσλι τότε το γλυκό γίνεται κατάλληλο για όσους αποφεύγουν την γλουτένη.