Παρασκευή σήμερα... μιαν ανάσα από το Σαββατοκύριακο και την ήρεμη οικογενειακή αλλά και φιλική μάζωξη που είναι μια όαση ευχαρίστησης μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα "τρεξίματος". Σ' αυτή την ανάρτηση, θα σας "φιλέψω" ένα πιάτο που απαιτεί λίγο περισσότερο από τον χρόνο μας αλλά αξίζει τον κόπο! Είναι ένα πιάτο που δεν έχει κάποιο περίεργο και εξωτικό υλικό, είναι ταπεινό κι όμως θεϊκά νόστιμο! Κάνει ουρανίσκους να χορεύουν ταραντέλα και γευστικούς κάλυκες να ξυπνούν χαρούμενα κι είναι ιδανικό τόσο για οικογενειακά και φιλικά τραπεζώματα όσο και για λίγο πιο γιορτινά.
Ένα, κατά τα άλλα, συνηθισμένο ρολό με κιμά μετατρέπεται σε μια γευστική εμπειρία. Πώς; Με μια ιδέα που είχα πριν λίγο καιρό γιατί ήθελα ένα κυριακάτικο γεύμα που, ναι μεν να είναι ιδιαίτερο αλλά ταυτόχρονα όχι πολύ διαφορετικό από την γαστρονομική μας καθημερινότητα μια και οι περιορισμοί "πάνε κι έρχονται" από τον αντρικό,κυρίως, πληθυσμό του τριωρόφου.
Εκεί είναι που χρειάζεται η φαντασία να εργαστεί ...υπερωρίες. Έχεις δεδομένη την πρώτη ύλη (τον κιμά στην περίπτωσή μας) και προσπαθείς να κάνεις ευρηματικούς συνδυασμούς που να μην διώξουν τους αγαπημένους "ιδιότροπους" από το ...κυριακάτικο τραπέζι.
Τότε ήταν που μου ήρθε η ιδέα!! Ρολό κιμά με γέμιση ...σπανακόπιτας! Γιατί όχι;
Κι ένα δεύτερο ρολό κιμά για όσους δεν θέλουν το σπανάκι με γέμιση τυρί κρέμα και λιαστές ντομάτες. Κι όλο μαζί με μια ιδιαίτερη σάλτσα μανιταριών ...έτσι για να μην είναι πολύ στεγνό το ρολό κι ο παππούς μας το απορρίψει. Και σαν συνοδευτικό; Τί καλύτερο από μερικές φέτες πατάτας και γλυκοπατάτας.
Με τα δεδομένα αυτά προχώρησα και δεν ...έπεσα έξω. Το πιάτο αυτό αποδείχθηκε θεϊκά νόστιμο, απλό και ιδιαίτερο ταυτόχρονα.
Ρολό κιμά γεμιστό με δύο γεμίσεις
Περιγραφή: Ένα φαγητό χρονοβόρο αλλά όχι δύσκολο που είναι ιδανικό για ένα οικογενειακό αλλά και πιο επίσημο τραπέζι.
Μερίδες:10-12
ΥΛΙΚΑ
Για το ρολό
Για το ρολό
- 1 κιλό κιμά
- 4 φέτες ψωμί βρεγμένο σε νερό και καλά στυμμένο
- 2 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. γιαούρτι
- 1 κ.σ. ξίδι λευκό
- 4-5 κ.σ. κρασί λευκό
- 1/2 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
- 1/2 κ.γλ. κίμινο
- 1 κ.γλ. ρίγανη
- 1/2 κ.γλ. πάπρικα
- Αλάτι - Πιπέρι
Για τη γέμιση με το σπανάκι
- 400 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
- 150 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι & Πιπέρι
Για τη γέμιση με το τυρί και τις λιαστές ντομάτες
- 300 γρ. τυρί κρέμα με σκόρδο και χορταρικά
- 10 φέτες λιαστής ντομάτας (κατά προτίμηση σε ελαιόλαδο) ψιλοκομμένες
Για συνοδευτικό
- 3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 2-3 γλυκοπατάτες κομμένες κυδωνάτες
- Λίγο σκόρδο σε σκόνη
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 κ.γλ. μουστάρδα
- Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη - Πάπρικα
Για την σάλτσα
- 500 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά (μαγειρικής)
- 400 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
- 100 γρ. τυρί πεκορίνο τριμμένο
- 1 κ.γλ. μουστάρδα
- Πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε τη γέμιση με το σπανάκι
Την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε τη γέμιση με το σπανάκι
- Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό με 1 ποτήρι νερό σε ένα βαθύ τηγάνι και τα αφήνουμε να ζεματιστούν για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε το νερό, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Μόλις κρυώσουν προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο ψυγείο για να χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα.
Για το ρολό
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μέρη για να σχηματίσουμε τα δύο ρολά.
- Τα αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει λίγο το μείγμα, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση με το τυρί.
Για τη γέμιση με το τυρί και τις λιαστές ντομάτες
- Ανακατεύουμε το τυρί με τις λιαστές ντομάτες και προσθέτουμε λίγο πιπέρι.
Ετοιμάζουμε το φαγητό
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Απλώνουμε τα δύο ρολά με τον κιμά και τα γεμίζουμε με τις δύο γεμίσεις, φροντίζοντας να αφήσουμε γύρω γύρω ένα περιθώριο για να τα τυλίξουμε άνετα.
- Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα μεγάλο ταψί και ρίχνουμε ελαιόλαδο.
- Τοποθετούμε επάνω τα δύο ρολά και ενδιάμεσα τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες.
- Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και βάζουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι τα ρολά και οι πατάτες ψήθηκαν.
- Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο για να κρυώσει λίγο και να μπορέσουμε να το κόψουμε.
Για την σάλτσα και το σερβίρισμα
- Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και 3-4 κ.σ. από το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί.
- Μόλις η σάλτσα αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το πεκορίνο σταδιακά και ανακατεύοντας.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει ελαφρώς.
- Κόβουμε το ρολό σε φέτες και το σερβίρουμε με τις πατάτες αφού το περιχύσουμε με λίγη από την σάλτσα που φτιάξαμε.
Tante Kiki
Πολύ λαχταριστο. Μου αρέσει η γέμιση με σπανάκι και τυρί, αλλά και η προσθήκη πεκορίνο στη σάλτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνεται ένα εκπληκτικό πιάτο Αριάδνη... αξίζει να το δοκιμάσεις!!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για την επίσκεψη!
Τι ωραία ιδέα, μπράβο! Θα το έτρωγα ευχαρίστως με σπανάκι και σάλτσα μανιταριών, το όλο σύνολο πιστεύω πως είναι άψογο κι έχεις κάνει πολύ πετυχημένους συνδυασμούς!
ΑπάντησηΔιαγραφή