Καλημέρα και χρόνια πολλά!! Αυτό ήταν... τα Χριστούγεννα 2019 είναι πια παρελθόν! Τώρα εμπρός για την Πρωτοχρονιά που μαζί με τις τελευταίες μέρες αυτού του χρόνου θα φέρουν και ένα ακόμα γιορτινό τραπέζι με κρέας αλλά και συνοδευτικά που, καλό είναι να έχουν πολλά λαχανικά! Η σημερινή μου πρόταση είναι ιδιαίτερα γνωστή κι αγαπητή στην κλασσική της μορφή. Τί θα έλεγες για ένα ραγού;
Ραγού ή ραγκού: γαλλικό φαγητό κατσαρόλας με μια δόση σάλτσας που περιέχει κομμάτια κρέατος ή πουλερικού και λαχανικό. Κυρίως πιάτο, κλασσικό κι αγαπημένο που εδώ και χρόνια εμφανίζεται τακτικά σε οικογενειακά τραπέζια. Αυτή τη φορά όμως το ραγού άλλαξε όψη κι έγινε ένα πιάτο που μπορεί να παίξει κι άλλο ρόλο... αυτόν του συνοδευτικού και μάλιστα ενός γιορτινού συνοδευτικού. Ναι, ναι, φυσικά και τρώγεται και σαν κυρίως πιάτο μόνο του ή με λίγο ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά.
Αυτό, λοιπόν, είναι ένα χορτοφαγικό ραγού και είναι η δεύτερη παραλλαγή που φτιάχνω. Την πρώτη φορά ήταν ένα υπέροχο τραχανότο με μανιτάρια (ΕΔΩ) , τώρα, μια που κατά τη διάρκεια των γιορτών το κρέας περισσεύει, σκέφτηκα να το κάνω πιο πλούσιο προσθέτοντας και μερικά κάστανα. Ακόμα πιο νόστιμο μ' εκείνη την ιδιαίτερη γλύκα του κάστανου.
Ένα πιάτο ιδανικό, τόσο θεϊκά νόστιμο όσο και ελαφρύ αλλά και εύκολο, που μαγειρεύεται σ' ένα απλό τηγάνι αρκεί να είναι βαθύ. Τόσο απλά! Αρχίζεις και σε μισή ώρα έχεις μπροστά σου ένα φαγάκι λαχταριστό κι αν θέλεις... μπορείς να το συνδυάσεις και με ψητό κοτόπουλο, γαλοπούλα ή όποιο άλλο ψητό κρέας θέλουμε. Ιδανικό πιάτο, σου λέω!
Αυτός είναι και ο λόγος που σου το παρουσιάζω τώρα. Είναι ιδανικό συνοδευτικό για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι κι ακόμα κι αν το ετοιμάσεις την προηγούμενη μέρα, άφησέ το με λίγο περισσότερο ζουμάκι για να μπορέσεις να το ζεστάνεις ανήμερα και το πιάτο αυτό παραμένει το ίδιο νόστιμο και φρέσκο.
Χορτοφαγικό ραγού με μανιτάρια και κάστανα
Περιγραφή:
Μερίδες:4-6
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. λευκά μανιτάρια
- 500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
- 200 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (προαιρετικά)
- 10-12 κάστανα ελαφρώς βρασμένα και κομμένα
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες (όχι πολύ λεπτές)
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
- 250 ml κόκκινο (ή ροζέ) κρασί
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 φύλλο δάφνη
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 1/2 κ.γλ. ρίγανη
- Αλάτι, Πιπέρι και 1 πρέζα μπαχάρι
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο για διακόσμηση
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Ξεφλουδίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια (άσπρα και πορτομπέλο) και τα κόβουμε σε μετρίου μεγέθους φέτες.
- Βάζουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι (αν χρησιμοποιήσουμε) σε πολύ ζεστό νερό για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
- Μετά, τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό όπου μούλιασαν.
- Βάζουμε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι στο "μάτι" της κουζίνας και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε για λίγο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά.
- Αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Έπειτα, προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και 1 φλιτζάνι νερό.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε και τα αποξηραμένα και μουλιασμένα μανιτάρια.
- Αφήνουμε για 4-5 λεπτά να σιγοβράσουν και προσθέτουμε τα κάστανα, τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και το μπαχάρι.
- Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα μανιτάρια και τα υγρά τους να γίνουν μια παχύρρευστη σάλτσα.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1- Αν δεν θέλουμε τα κάστανα πολύ βρασμένα τα προσθέτουμε 5-10 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος.
2- Μπορούμε αν θέλουμε να "καθαρίσουμε" εξωτερικά τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα αν κι εγώ, προσωπικά, προτιμώ να αφαιρώ την φλούδα τους.