Μέσα από τα ήθη και τα έθιμα της κάθε χώρας εδώ και χρόνια έχουν προκύψει πολλές συνταγές που διατηρούνται και μεταλαμπαδεύονται από τη μια γενιά στην άλλη. Μια από τις συνταγές αυτές που σχετίζεται άμεσα με τη θρησκευτική μας πίστη είναι και η πίτα στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου που γιορτάζεται στις 27 Αυγούστου, η γνωστή σε όλους μας "φανουρόπιτα". Η παράδοση λέει ότι αν χάσουμε κάτι και τάξουμε μια φανουρόπιτα, ο Άγιος Φανούριος θα μας το "φανερώσει" και θα το βρούμε. Βέβαια, ιστορικά η "φανουρόπιτα" είναι αφιερωμένη στη μνήμη της μητέρας του Αγίου που ήταν αμαρτωλή.
Η φανουρόπιτα δεν είναι παρά ένα γλυκό, νηστίσιμο κέικ, με σταφίδες και καρύδια. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 7, 9 ή 11 καθώς συμβολίζουν τις μέρες της δημιουργίας, τα μυστήρια της εκκλησίας και τα τάγματα των αγγέλων. Ο αριθμός πρέπει να είναι μονός και αφού την πάμε την εκκλησία και την χαράξει σταυρωτά ο ιερέας, κόβεται σε 40 κομμάτια και μοιράζεται.
Η φετινή μου φανουρόπιτα είναι λίγο διαφορετική. Ναι, έχει 9 υλικά, ναι είναι ένα νηστίσιμο κέικ με καστανή ζάχαρη, κανέλα, πορτοκάλι, καρύδια και σταφίδες αλλά με ολόκληρο, πολτοποιημένο πορτοκάλι και χαρουπάλευρο. Οι δύο αυτές διαφορετικές πινελιές το μετατρέπουν σε ένα υγιεινό, υγρό κέικ με απίστευτη νοστιμιά που δεν χρειάζεται να το φτιάχνουμε μόνον σαν φανουρόπιτα.
Φανουρόπιτα 2022, ένα υγρό κέικ με χαρουπάλευρο και 9 υλικά, χωρίς μίξερ
Περιγραφή: Νόστιμο και υγιεινό κέικ - φανουρόπιτα
Mέγεθος ταψιού: 24 εκατοστά
ΥΛΙΚΑ
- 150 γρ. αραβοσιτέλαιο
- 160 γρ. πούλπα από 2 μικρά πορτοκάλια
- 100 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 50 γρ. σταφίδες ξανθές
- 200-210 γρ. σόδα (αναψυκτικό)
- 300 γρ. φαρίνα αυτοδιογκούμενη με χαρούπι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τα καθαρίζουμε κρατώντας μόνο το εσωτερικό τους.
- Τα βάζουμε στο multi και τα αλέθουμε καλά μέχρι να γίνει πούλπα.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε την πούλπα και το ξύσμα των πορτοκαλιών, το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη, την κανέλα και την μισή σόδα.
- Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρις ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Προσθέτουμε τη μισή φαρίνα με χαρούπι και ανακατεύουμε καλά.
- Ύστερα, προσθέτουμε την υπόλοιπη σόδα, το υπόλοιπο αλεύρι, τα καρύδια και τις σταφίδες επάνω στο αλεύρι.
- Ανακατεύουμε καλά και η φανουρόπιτα-κέικ είναι έτοιμη.
- Αδειάζουμε σε ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά και αφού ελέγξουμε όπως όλα τα κέικ με ένα ξυλάκι για σουβλάκια ή ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί, σβήνουμε το φούρνο.
- Βγάζουμε το ταψί μας, αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
- Πασπαλίζουμε με άχνη και στολίζουμε όπως θέλουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Με τις δόσεις αυτές η φανουρόπιτα, σε ταψί με διάμετρο 24 εκ. γίνεται σχετικά λεπτή όπως ένα υγρό κέικ. Αν την θέλουμε πιο μεγάλη σε πάχος, ή την βάζουμε σε ταψί με 22 εκ. διάμετρο ή διπλασιάζουμε τις δόσεις και την βάζουμε σε ταψί 24 εκ.
Κι αν θέλετε να έχετε μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής της φανουρόπιτας που θα φτιάξετε, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτόν τον σύνδεσμο: https://tantekiki.blogspot.com/2021/08/27.html όπου θα βρείτε ακόμα μία συνταγή και στο τέλος της ανάρτησης ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες συνταγές του tantekiki.blogspot.com με τους συνδέσμους τους. 😉