Λαχανικά γιαχνί


Λαχανικά γιαχνί με ντομάτα και κάρυ

Τί θα ήταν το μεσογειακό καλοκαίρι χωρίς τα λαδερά λαχανικά; Σίγουρα δεν θα ήταν το ίδιο νόστιμο! Και μπορεί να υπάρχουν ένα πλήθος φαγητά με λαχανικά στην ελληνική κουζίνα, αλλά αυτά τα κλασσικά λαχανικά, μαγειρεμένα με ώριμη ντομάτα, κρεμμύδι και πιπεριά πάντα αποτελούν ένα σταθερό καταφύγιο που σε κάνει να θυμάσαι την αγαπημένη ύπαρξη, τη γιαγιά. Στη σημερινή πρόταση τα παραδοσιακά λαδερά φασολάκια με τις πατάτες και τα καρότα φιλοξενούν και μελιτζάνες και απογειώνονται στη γεύση.

Λαχανικά γιαχνί με ντομάτα και κάρυ

Σε μια πιο παραδοσιακή εκδοχή αυτά τα λαχανικά τα ονόμαζαν "τουρλού" και ήταν ένα φαγητό που δεν το συμπαθούσα ιδιαίτερα, όταν η γιαγιά και η μαμά το έφτιαχναν είτε στην κατσαρόλα είτε στο φούρνο. Όχι, δεν αγαπούσα ούτε την γαλλική ratatouille που είναι κάτι αντίστοιχο παρά μόνον σαν "σάλτσα" για ζυμαρικά! Κι όμως... περνώντας τα χρόνια διαπιστώνεις ότι κάτι τέτοια πιάτα έχουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά, τη νοστιμιά των αναμνήσεων και δημιουργούν γευστικές μνήμες που σε ακολουθούν ακόμα κι όταν δεν τα προτιμάς.

Λαχανικά γιαχνί

Σήμερα, λοιπόν, πήρα τα φασολάκια κι αποφάσισα να τα κάνω λίγο πιο vintage, με μια "μικρή" ινδική πινελιά (το κάρυ) και όπως μου αρέσουν, δηλαδή χωρίς να μένει παρά ελάχιστο ζουμάκι στο πιάτο. Τα μαγείρεψα στην κατσαρόλα και όχι στο φούρνο κι ακόμα περισσότερο (ειδικά τώρα με την ενεργειακή κρίση), στη χύτρα ταχύτητας. Γιατί μαγειρεύονται σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο ρεύμα κι αν τα αφήσουμε μετά το άνοιγμα της χύτρας για  7-8 λεπτά να "μελώσουν" σε χαμηλή φωτιά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το μαγείρεμα στην απλή κατσαρόλα. 

Λαχανικά γιαχνί

Λαχανικά γιαχνί
Λαχανικά γιαχνί με ντομάτα και κάρυ
Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Κλασσικό καλοκαιρινό πιάτο γεμάτο μεσογειακή νοστιμιά
Μερίδες: 4-5
ΥΛΙΚΑ
    • 500 γρ. φασολάκια πλατιά
    • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
    • 3 μέτριες καρότα σε ροδέλες
    • 3 μέτριες μελιτζάνες σε φέτες
    • 3 μέτριες πατάτες σε μεγάλους κύβους
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
    • 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 3 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη
    • 1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας
    • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    • 7-8 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1/2 κ.γλ. κάρυ 
    • 1 1/2 κ. γλ. ζάχαρη
    • Αλάτι - Πιπέρι
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε για μισή ώρα τις μελιτζάνες σε αλατόνερο για να ξεπικρίσουν.
        2. 'Υστερα, τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
        3. Βάζουμε το ελαιόλαδο, τις μελιτζάνες, τις πατάτες, τις πιπεριές και τα καρότα και τα αφήνουμε να σοταριστούν κι αυτά για 6-7 λεπτά.
        4. Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
        5. Σβήνουμε με τις τριμμένες ντομάτες.
        6. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, το κάρυ, αλάτι, πιπέρι και 600-700 ml νερό.
        7. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνουν με το λάδι τους.
        8. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό πασπαλίζοντάς το με λίγο φρέσκο μαϊντανό.
        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Εάν μαγειρέψουμε το φαγητό σε χύτρα ταχύτητας, το βράζουμε στην ένδειξη "λαχανικά" για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.

        Λαχανικά γιαχνί με ντομάτα και κάρυ
        Tante Kiki
        0 Comments
        No