Οι πολίτικες συνταγές είναι σαν το παλιό καλό κρασί! Ο χρόνος δεν τις αγγίζει και όποτε κι αν τις φτιάξεις οι γευστικοί σου κάλυκες στήνουν χορό. Καζάν ντιπί με ροδόνερο, μουχαλεμπί ή μαλεμπί με μαστίχα, ταούκ κιοκσού με κοτόπουλο, κεσκιούλ με πικραμύγδαλο, ρυζόγαλο.Κρέμες απλές, με αγελαδινό (συνήθως) γάλα, με ή χωρίς αυγά, γεμάτες τρυφερή νοστιμιά και πλούσιο άρωμα που χωρίς να έχουν κάποιο σπάνιο ή ακριβό υλικό έχουν κάθε μια την ιδιαιτερότητά της και όλες μαζί μια μοναδική ήσυχη δύναμη που σε συνεπαίρνει καθώς τις γεύεσαι.
Ωστόσο, το κεσκιούλ που σας παρουσιάζω σήμερα έχει μια πιο σύγχρονη μορφή, είναι vegan και παρά το γεγονός ότι δεν έχει την πλούσια γεύση του γάλακτος με τα αυγά, είναι πιο ελαφρύ και δεν υστερεί καθόλου σε αρώματα. Ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη αντικατέστησε το γάλα και μειώθηκε η αναλογία της ζάχαρης. Είναι ιδανικό λοιπόν, για όσους αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα και την υπερβολική ζάχαρη αλλά αγαπούν το ινδοκάρυδο, το αμύγδαλο και τα φιστίκια Αιγίνης.
- 850 ml ρόφημα αμυγδάλου
- 50 γρ. ινδοκάρυδο
- 50 γρ. αμύγδαλο ωμό αποφλοιωμένο
- 90 γρ. ζάχαρη
- 70 γρ. κορν φλάουρ
- 3-4 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου
Για το γαρνίρισμα
- 6-7 κ.γλ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
- 2-3 κ.σ. ινδοκάρυδο
- Βάζουμε τα 700 ml ρόφημα αμυγδάλου σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.
- Βάζουμε το αμύγδαλο και το ινδοκάρυδο στο multi και το ψιλοκόβουμε τόσο όσο να γίνουν σκόνη.
- Τα ανακατεύουμε με το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη καρύδας, τα υπόλοιπα 150 ml από το ρόφημα αμυγδάλου και το άρωμα πικραμύγδαλου.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα και το προσθέτουμε στο ζεστό ρόφημα.
- Αφήνουμε να βράσει μέχρι να κοχλάσει η κρέμα και να πήξει ελαφρά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας.
- Μοιράζουμε την κρέμα σε μπολάκια και αφού κρυώσει εντελώς τα βάζουμε στο ψυγείο.
- Πριν σερβίρουμε διακοσμούμε με φιστίκια Αιγίνης και ινδοκάρυδο.
- Προαιρετικά, βάζουμε και ένα κερασάκι μαρασκίνο.