Φασουλοταβάς της Μακεδονίας, με φασόλια χάντρες και... εξοικονόμηση ενέργειας


Φασουλοταβάς της Μακεδονίας, με φασόλια χάντρες και μελιτζάνες

Από τα πολύ αγαπημένα, παραδοσιακά φαγητά της Μακεδονίας με πολλές παραλλαγές. Μια από τις πιο αγαπημένες μου παραλλαγές είναι αυτή με τα φασόλια χάντρες και μελιτζάνες. Προσθέτοντας μπόλικο κρεμμύδι, καρότα και πιπεριές το φαγητό γίνεται απλά ...τέλειο. Ένα φαγητό που νιώθεις ότι είναι για να χορτάσει και να ευχαριστήσει εκείνους που αγαπάς. Στην δική μου οικογένεια είναι ένα φαγητό που το απολαμβάνουμε κάθε εποχή γατί πέρα από ιδιαίτερα νόστιμο είναι και θρεπτικό και υγιεινό.

Φασουλοταβάς της Μακεδονίας, με φασόλια χάντρες και μελιτζάνες

Κι αν δεν το θέλουμε οπωσδήποτε νηστίσιμο... μπορούμε να θρυμματίσουμε λίγη φέτα στην επιφάνειά του, 5 λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο οπότε γίνεται κυριολεκτικά μια γευστική πανδαισία. Μπορούμε επίσης να του προσθέσουμε χωριάτικο λουκάνικο, σύγλινο Μάνης ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας.

Φασουλοταβάς της Μακεδονίας, με φασόλια χάντρες και μελιτζάνες

Στη σημερινή συνταγή, ωστόσο, θα το φτιάξουμε με λίγο διαφορετικό τρόπο έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε λίγη από την πολύτιμη και ακριβή (στις μέρες μας) ηλεκτρική ενέργεια. Απαραίτητοι βοηθοί, μια χύτρα ταχύτητας και ένα αντικολλητικό τηγάνι. Πολύ απλά, με τη υπάρχουσα ενεργειακή κρίση καλό είναι να προμηθευτούμε μια χύτρα ταχύτητας που μαγειρεύει σε πολύ μικρότερο χρόνο και χωρίς να μειωθεί η νοστιμιά του φαγητού (θα υπάρξει σχετική ανάρτηση). Έτσι, το ψήσιμο στο φούρνο μειώνεται χρονικά και εξοικονομούμε ενέργεια. Επίσης, οι μελιτζάνες ψήνονται πολύ ωραία είτε σε αντικολλητικό τηγάνι (με μια απλή επάλειψη ελαιολάδου ή ακόμα και σε τοστιέρα).

Φασουλοταβάς της Μακεδονίας, με φασόλια χάντρες και μελιτζάνες

Φασουλοταβάς της Μακεδονίας
 
   Φασουλοταβάς της Μακεδονίας, με φασόλια χάντρες και μελιτζάνες
   Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Ένα παραδοσιακό φαγητό της Μακεδονίας που περιλαμβάνει πολλές παραλλαγές. Εδώ... με φασόλια χάντρες και μελιτζάνες.
Μερίδες: 6

Σκεύη : Χύτρα ταχύτητας - Αντικολλητικό τηγάνι - Ταψί (32 εκ. διάμετρο)

ΥΛΙΚΑ
    • 500 γρ. φασόλια χάντρες (φρέσκα, κατεψυγμένα ή ξερά, ανάλογα με την εποχή)
    • 4 μελιτζάνες μακρόστενες σκούρες μωβ (ποικιλία Λαγκαδά) σε ροδέλες
    • 4 κρεμμύδια (το ένα ψιλοκομμένο, τα άλλα σε φέτες)
    • 1 πράσο σε ροδέλες
    • 2 καρότα σε ροδέλες ή στικς
    • 2-3 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
    • 4 μεγάλες ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
    • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • 1 κ.γλ. ζάχαρη 
    • 2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
    • 140 ml ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. δυόσμο (ξερό ή φρέσκο) 
    • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • Αλάτι & Πιπέρι
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Βάζουμε τις ροδέλες /φέτες μελιτζάνας 
      2. Βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας 2 ποτήρια νερό και τα φασόλια και τα αφήνουμε να βράσουν για 4-5 λεπτά.
      3. Ρίχνουμε το νερό και βάζουμε στην χύτρα ταχύτητας το μισό ελαιόλαδο.
      4. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον πελτέ, τα καρότα και τα φασόλια έτσι ώστε να σοταριστούν ελαφρά.
      5. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, 2 μεγάλα ποτήρια νερό, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και την πάπρικα.
      6. Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε το φαγητό για 20 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα.
      7. Μόλις περάσει ο χρόνος αυτός, αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά και γυρίζουμε τη βαλβίδα στο σημείο που βγάζει τον ατμό.
      8. Μόλις βγει όλος ο ατμός, ανοίγουμε τη χύτρα.
      9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
      10. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και "ψήνουμε" τις μελιτζάνες για 2-3 λεπτά, τόσο όσο να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.
      11. Ύστερα, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και τις πιπεριές.
      12. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί και στρώνουμε τις μελιτζάνες σε μια σειρά.
      13. Από πάνω ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα καρότα.
      14. Πασπαλίζουμε με ξερό ή φρέσκο δυόσμο.
      15. Έπειτα προσθέτουμε τα φασόλια (με μια κουτάλα, προσεκτικά για να μην αλλάξουν θέση οι μελιτζάνες).
      16. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά για να μην μετακινήσουμε τις μελιτζάνες.
      17. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό.
      18. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια του ταψιού.*

      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
      Κανονικά, το συγκεκριμένο φαγητό χρειάζεται 1,5 - 2 ώρες ψήσιμο. Ο τρόπος όμως που χρησιμοποιούμε εδώ (το βράσιμο στη χύτρα και το αντικολλητικό τηγάνι για το σοτάρισμα των λαχανικών) μειώνουν κατά πολύ τον χρόνο ψησίματος (χωρίς να μειώσουν τη νοστιμιά του φαγητού) κι έτσι έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας).
      ** Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητας, τότε το μαγειρεύουμε κανονικά όπως κάνουμε τη φασολάδα στην κατσαρόλα.

      Φασουλοταβάς της Μακεδονίας, με φασόλια χάντρες και μελιτζάνες
      Tante Kiki
      0 Comments
      No