Καλό μήνα Αύγουστο, με υγεία, μπάνια και χαμόγελα! Τί σας έχω σήμερα;
Φακές ψιλές, κλασσικές, κόκκινες φακές , φακές μαύρες Belunga, κίτρινη φάβα, φαγόπυρο, φασόλια μαυρομάτικα και ροβίτσα αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό υγείας, έτσι δεν είναι; Οσπριάδα ή πανσπερμία, όπως και να το πεις είναι ένα πιάτο με ρίζες βαθιά στη ιστορία. Αυτή διατροφική υπερδύναμη εμφανίζεται την τρίτη ημέρα της αρχαιοελληνικής γιορτής των Ανθεστηρίων με την οποία οι πρόγονοί μας γιόρταζαν την μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη. Μπορεί ο συνδυασμός των σπόρων να μην είναι πάντα ο ίδιος αλλά έτσι κι αλλιώς η οσπριάδα, σαν σούπα, σαν σαλάτα ή σαν burger έχει πάντα μια εξαιρετική νοστιμιά.
Αυτή τη φορά και με τη ζέστη που επικρατεί, την οσπριάδα την έκανα μια πλούσια, δροσερή σαλάτα που αύξησε ακόμα περισσότερο την θρεπτική της αξία αλλά και τη νοστιμιά της. Το λάδι βασιλικού (κάτι σαν λίγο πιο αραιό πέστο αλλά χωρίς τυρί για να είναι και vegan) την απογείωσε μια και της χάρισε ακόμα μεγαλύτερο άρωμα, δροσιά αλλά και ιδιαιτερότητα. Ό,τι πρέπει για τις καλοκαιρινές μέρες αλλά και εξορμήσεις!
Προσωπικά, διάλεξα αυτό το αρωματικό ελαιόλαδο γιατί τα επιπλέον αρωματικά ταιριάζουν στην οσπριοσαλάτα χαρίζοντάς της κάθε ένα τη δική του γευστική πινελιά. Εσείς όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα έτοιμο πέστο που θα το αραιώσετε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο ή απλά χωρίς να το αραιώσετε. Το πιάτο αυτό έχει και το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να το φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα, ετοιμάζοντας και το dressing σε ένα βαζάκι και την επόμενη μέρα, απλά να το σερβίρουμε. Επίσης, μπορούμε εύκολα να το βάλουμε σε βαζάκια που θα κλείσουμε προσεκτικά με καπάκι βιδωτό και να το απολαύσουμε σε ένα καλοκαιρινό πικνίκ ή ένα ολοήμερο μπάνιο.
Θρεπτική πολυσαλάτα με οσπριάδα, πατάτες και λάδι βασιλικού
Περιγραφή : Καλοκαιρινό πιάτο, πλούσιο σε γεύση, βιταμίνες και ...υγεία!
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
- 350 γρ. οσπριάδα (μείγμα οσπρίων)
- 2-3 πατάτες
- 2-3 καρότα βρασμένα, σε ροδέλες
- 2-3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
- 2-3 πράσινες πιπεριές "κέρατο"
- Ελιές σε ροδέλες
- Μερικά αγγουράκια τουρσί, σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- Πολύχρωμα ντοματάκια
Dressing βασιλικού ή δυόσμου
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 5-6 φύλλα βασιλικού ή δυόσμου
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. αμύγδαλα ψημένα, με τη φλούδα, αλμυρά
- 2-3 κ.σ. μηλόξιδο
- Πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βάζουμε τα όσπρια σε νερό και μόλις πάρουν μια βράση, ρίχνουμε το νερό.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές.
- Βάζουμε άλλο νερό, τα όσπρια, τις πατάτες ολόκληρες και τα καρότα σε φέτες.
- Βράζουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 30 λεπτά ή μέχρι να βράσουν τα όσπρια και να μην είναι σκληρά.
- Ελέγχουμε και τις πατάτες, αν έχουν βράσει.
- Αφήνουμε τα όσπρια, τα καρότα και τις πατάτες να κρυώσουν.
- Κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες ή καρεδάκια, τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα πολύχρωμα ντοματάκια στα τέσσερα.
- Μοιράζουμε τα όσπρια, τις πατάτες κομμένες σε κύβους, τα καρότα, τα αγγουράκια τουρσί και τα ωμά λαχανικά (ντοματάκια, πιπεριές και κρεμμύδια) σε μερίδες.
- Προσθέτουμε τις ελιές και ανακατεύουμε προσεκτικά.
- Στο multi αναμιγνύουμε καλά το ελαιόλαδο, τα φύλλα βασιλικού, τα αμύγδαλα, το σκόρδο, πιπέρι και το μηλόξιδο, χτυπώντας τα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Συνοδεύουμε με φρέσκο, χωριάτικο ψωμί και απολαμβάνουμε την πιο χορταστική και υγιεινή σαλάτα-φαγητό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Στη χύτρα ταχύτητας η οσπριάδα χρειάζεται 10 λεπτά βράσιμο στη θέση των λαχανικών.